發新話題

國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站)

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-7-1 17:36 發表

IPSC最唔實際既地方係鼓勵人同時一對多,街機早一年有隻鎗game叫Operation GHOSTS,裡面可以體會到IPSC既打法係現實等於自殺。

game裡面如果單打,你就係經常要一對三或四,而且隻game最堅既一點係有需要限時 ...
Ipsc 係 individual sports. 好處是公平。 但只可一個人玩。 如果多於一人 on stage 又用實彈比賽又恐怕會發生危險。

如果要實際, 軍警訓練可能更實際, 但這不是運動。
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-7-4 00:51 發表

真鎗冇錯開左紅點裝slide度既組別,好似叫Modified組
Open division 槍支大小無限制
Modified division 槍枝大小有限制
但兩個都可加紅點鏡
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-7-4 10:58 發表

如果同款金架但係上面畫公仔、改色、改marking算唔算Production先?
換金屬 slide 的 marking, color 要完全跟原裝一欂
畫左公仔即係同原裝外觀唔一樣啦

引用:
原帖由 DTX-1000 於 2018-7-4 10:16 發表

兩兄弟支Tangfo 因為起唔到半鎚, 被定為不安全。 不過兩兄弟已即日解決左, 已經可以落場打。
照我所知不少改裝槍都閹左半鎚功能, 咁o個o的參加者咪.........

引用:
原帖由 no-name 於 2018-7-4 09:49 發表
好奇請教一下,點解龍會叫龍既?
龍係十幾二十年前的槍款, 要問番原設計者.
或者因為"龍咁威"掛

引用:
原帖由 Contingency 於 2018-7-4 10:32 發表
睇左5頁,但其實大家都係唔知個內幕就發表,意見 ,小弟叫勉強8到的內幕消息,(但其實好多在場射手都知)
詳細就唔太方便講,總之我個人覺得問題唔係HKAPSC & HKPSA到,

利申:受影響STD SHOOTER
如果唔關 hkapsc / hkpsa 事, 唔使伯唔方便講

從好既方面睇,希望經此一役香港同國際方面可以做好協調,統一例書,有清楚規定咩鎗咩改法屬於咩div,否則學CHing話到,我係支pro鎗度畫個麥兜就要打std,std裝個西扑就變open。

個人覺得以當今既例同品牌下龍應該當open,唔影響性能既外觀改裝都足以令p變s,成個後座特性同sight pitcure都唔同左既龍都算s就真係好那個。

d芝士slide偷輕幾多都好,起碼仲係全尺寸slide,而且blowback係成組前後西一齊郁,龍就6"鎗3"、4"slide,而且blowback得後西郁。AW金屬龍已經跳得仲少,速度仲快過馬記膠架,真CNC龍唔知有幾堅呢......芝士slide都始終會昂一昂。

Delete...

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

回覆 81# 的帖子

STD個問題係突然有個CRO提出有問題(儘管AA例搵唔到有關限制),之後各執一詞....最後好幾個地區RD要最後玩投票....

最後 N:1 票.....

BTW belt check下午後來係比反sight tracker打std

照計Air action standard組基本上只要放的下規定的標準盒內(不用上匣),以及槍管無開孔就可以,不是嗎。。。。?

Happy shooting!
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

回覆 85# 的帖子

係ar,點知佢地個d咩cro,咩地方例唔比,

有小道傳聞有ro話因為西唔跟滑架郁,會有著數所以唔比....

聽到都1999????,改左唔著數咁改泥做咩?

但最後龍,22,有comp頭都唔比打std,sight tracker 就可以

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 14:55 發表
係ar,點知佢地個d咩cro,咩地方例唔比,

有小道傳聞有ro話因為西唔跟滑架郁,會有著數所以唔比....

聽到都1999????,改左唔著數咁改泥做咩?

但最後龍,22,有comp頭都唔比打std,sight tracker 就可以
D例唔统一,真係有麻煩。。。。
滑架照计可以通融,不過有comp頭應該真是唔得,因為當作「鎗管開孔」論。。。?

「西」唔跟滑架郁唔打得Standard?
咁下次我想用古董P.08、P.38、357DE....來「讓賽」係咪都唔打得standard....?

引用:
原帖由 T-800 於 4-7-2018 16:19 發表
咁下次我想用古董P.08、P.38、357DE....來「讓賽」係咪都唔打得standard....?

又係喎

引用:
原帖由 T-800 於 4-7-2018 16:19 發表

用沙鷹打open,全場至型係你!

發新話題