發新話題

國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站)

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 16:32 發表

用沙鷹打open,全場至型係你!
都话open玩唔起咯,打standard啦。。

您都咪話唔型!
https://youtu.be/KVXjmMzM3eE
Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

小弟參加了這個比賽喔~好累. 我覺得在5樓看跟在3樓打比賽的感覺是不同的~哈哈.

打Open組就好似你問F1賽車能不能在街跑一樣, 是不切實制的, the need for speed 阿, 懂嗎....哈哈. 你可以買架法拉利show off, 但你可以踩爆架車不失控嗎? 那個就是比賽要比的, 技術阿.

不喜歡IPSC不"實用" "戰術"可以去玩IDPA, 但, IDPA沒有氣槍比賽or氣槍世界賽, 大概是氣槍跟self defense搭不上邊吧. 很矛盾吧? 而且IDPA也只是別種的競技, 競技永遠不會跟實況一樣喇, 你還是在打紙皮做的假想敵.

花邊新聞, 看看就好. 足球球證也有好有懷, that's part of the game, 丟完鬧完, 又係一條好漢, 將精神放在比賽中.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 T-800 於 4-7-2018 16:35 發表

都话open玩唔起咯,打standard啦。。

您都咪話唔型!
https://youtu.be/KVXjmMzM3eE
cra9zy...真係要石屎手先頂到幾十槍後座力

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2018 17:31 發表

cra9zy...真係要石屎手先頂到幾十槍後座力
打357版還好一些。。
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 horenhim 於 4-7-2018 17:28 發表
小弟參加了這個比賽喔~好累. 我覺得在5樓看跟在3樓打比賽的感覺是不同的~哈哈.

打Open組就好似你問F1賽車能不能在街跑一樣, 是不切實制的, the need for speed 阿, 懂嗎....哈哈. 你可以買架法拉利show off, 但你 ...
ching厲害
若論親身感受, 外國選手你覺得邊個國家最掂 ?

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2018 17:34 發表

ching厲害
若論親身感受, 外國選手你覺得邊個國家最掂 ?
平均氣槍IPSC戰鬥力

香港>=澳門(只輸人數)>台灣>菲律賓>其他國家
俄羅斯今次有很多年青(Junior)選手, 實力不錯~
(以上是個人意見)
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

1 個讚好! TOP

回覆 95# 的帖子

http://www.winmss.com/stats/matc ... aee9579d3d9049f589f

可以睇下各組別GE排名

基本上除左個別1,2個,港澳係領先到其他地區見唔到尾燈....

PS,港澳比較特別,好多時香港比賽,馬交朋友都會泥打,技術交流比較多,水平好近...平時CLASS獎都會包埋馬交朋友

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 00:58 發表

最爆係今次贊助商之一GSBros支HICAP肉75皮唔比打,另一個贊助Tanfo支75又唔比打......難為GSBros仲開重獎金話用果支合成獸鎗打個冠軍番黎獎2萬....
因為支槍原裝冇half cock被視為不安全, 改了就ok
還是有一堆人即日改了然後參賽, 我覺得廠商是有部份責任喇.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

粗暴咁用%睇
第一係100%,其他所有地區頭3選手係幾多%
C:7X.....(個幾個"中國隊"其實都係香港人)
O:88,83,80
P:90,83,82
S:85,83,83

除左台灣打開P組有一個上90,基本上其他都係A 至M CLASS之間....

回覆 98# 的帖子

我覺得個問題係,例書有冇寫明要有半槌?

如果冇,咁廠按例書,設計,但突然因為新追加規則而被封殺,咁我覺得係無辜...

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 17:58 發表
我覺得個問題係,例書有冇寫明要有半槌?

如果冇,咁廠按例書,設計,但突然因為新追加規則而被封殺,咁我覺得係無辜...
5.1.6 Firearms must be serviceable and safe. Range Officers may demand examination of a competitor’s
firearm or allied equipment, at any time, to check they are functioning safely. If any such item is
declared unserviceable or unsafe by a Range Officer, it must be withdrawn from the match until the item
is repaired to the satisfaction of the Range Master (also see Rule 5.7.5).
5.1.6 參賽者使用的鎗枝必須操作安全及正常;在有需要時,RO 有權要求對參賽者的鎗枝進行檢
查,如發現鎗枝在操作方面有問題或不安全,RO 必須終止參賽者比賽,直至鎗枝修理妥當及得
到 RM 批准後方可繼續作賽(見賽例 5.7.5)。

決定權在裁判(RO)上的.
冇封殺, 你改返好咪得囉? 不是講了有人繼續用來比賽.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

咬文嚼字咁講,佢冇話要有半槌先叫安全?

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 18:05 發表
咬文嚼字咁講,佢冇話要有半槌先叫安全?
判決權在RO身上, 不是我啊.
我不覺得這是個過份的要求, 畢竟擊槌意外鬆開沒有half cock的勾會走火. 就我而言我只是個參賽者, 而我比賽用的hi cap有half cock功能, 我不是當事人其實我沒有太多感覺
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 103# 的帖子

我都係用5.1,但我會覺得可以再明確咁寫清楚。
但據我了解賽事中途,廠家已經有提供有半槌版

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 18:13 發表
我都係用5.1,但我會覺得可以再明確咁寫清楚。
但據我了解賽事中途,廠家已經有提供有半槌版
今次的RO全都是IROA(國制裁判)跟NROI(地區裁判) 跟實彈規格一樣的, 他們按照實彈比賽的檢查方法進行而已, 畢竟這是首次氣槍世界賽涵接有些許差異也是情有可原的.
(只是苦了那些用Tanfoglio的射手們)
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

發新話題