發新話題

國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站)

問題係佢地唔接受好多已經發展已久地區

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 18:39 發表
問題係佢地唔接受好多已經發展已久地區
寧要嘴炮鬼佬不要實幹自己人,吹咩?

我係實彈我最識,氣鎗玩具no way。

引用:
原帖由 Contingency 於 2018-7-4 14:55 發表
係ar,點知佢地個d咩cro,咩地方例唔比,

有小道傳聞有ro話因為西唔跟滑架郁,會有著數所以唔比....

聽到都1999????,改左唔著數咁改泥做咩?

但最後龍,22,有comp頭都唔比打std,sight tracker 就可以
左輪前後 sight 都固定喎, 咁請問 ro/cro 左輪打 standard 係咪好著數?
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 DTX-1000 於 4-7-2018 10:16 發表

兩兄弟支Tangfo 因為起唔到半鎚, 被定為不安全。 不過兩兄弟已即日解決左, 已經可以落場打。
無知一問 半鎚即係點?

引用:
原帖由 Contingency 於 2018-7-4 17:42 發表
http://www.winmss.com/stats/matc ... aee9579d3d9049f589f

可以睇下各組別GE排名

基本上除左個別1,2個,港澳係領先到其他地區見唔到尾燈....

PS,港澳比較特別,好多時香港比賽,馬交朋友都會泥打, ...
以前我地過去馬交, 而家佢地過黎香港.
變相少左一個去馬交的藉口....
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 horenhim 於 2018-7-4 17:51 發表

因為支槍原裝冇half cock被視為不安全, 改了就ok
還是有一堆人即日改了然後參賽, 我覺得廠商是有部份責任喇.
聽聞不少高手比賽前都唔裝半鎚 pin, 變相閹左半鎚. 但今次事件後班高手又會否被迫裝番半鎚 pin?

引用:
原帖由 Contingency 於 2018-7-4 17:58 發表
我覺得個問題係,例書有冇寫明要有半槌?

如果冇,咁廠按例書,設計,但突然因為新追加規則而被封殺,咁我覺得係無辜...
半鎚係防走火, 同安全有關.

引用:
原帖由 lyokoryan 於 4-7-2018 19:24 發表

無知一問 半鎚即係點?
食左一半既雞鎚 (X

基本上有外置鎚既鎗都有半鎚保險,自己cock鎗後用手壓住個鎚再扣雞,個鎚慢速行到一半會卡住唔郁,唔會響鎗,或者慢速拉鎚都可以拉到半鎚。用意係萬一個鎚既零件有機械故障,仲有多道防線食住個鎚避免意外。

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 20:13 發表

食左一半既雞鎚 (X

基本上有外置鎚既鎗都有半鎚保險,自己cock鎗後用手壓住個鎚再扣雞,個鎚慢速行到一半會卡住唔郁,唔會響鎗,或者慢速拉鎚都可以拉到半鎚。用意係萬一個鎚既零件有機械故障,仲有多道防線食 ...
明白曬 好耐冇玩過外置鎚

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 18:54 發表

寧要嘴炮鬼佬不要實幹自己人,吹咩?

我係實彈我最識,氣鎗玩具no way。
你要實幹自己人.....其實也不多
眼見未為真, 吹水十成十........
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 20:08 發表

聽聞不少高手比賽前都唔裝半鎚 pin, 變相閹左半鎚. 但今次事件後班高手又會否被迫裝番半鎚 pin?
條pin係 force disconnector down, 半鎚靠半槌勾的.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 4-7-2018 17:38 發表

平均氣槍IPSC戰鬥力

香港>=澳門(只輸人數)>台灣>菲律賓>其他國家
俄羅斯今次有很多年青(Junior)選手, 實力不錯~
(以上是個人意見)
原來香港咁勁, 可能又有有主場之利.
現場睇左一陣, 感覺好多鬼佬都幾緊張下, 瞄同打都比較慢 (可能我咁岩睇幾個都係senior少少)
有時no shoot, 漏左成個靶咁, 唔知佢地係咪唔習慣咁多機關同變化既course.  港澳賽手可能平時返會打已經習慣晒
俄仔後生果班都幾勁. 另外睇到台灣,菲律賓有幾個後生仔都好勁.

不過真要讚下有D course 設計幾得意, 聖誕鹿車, 開禮物.... 車公, 風帆好有香港特色....

引用:
原帖由 pbay 於 5-7-2018 12:34 發表

原來香港咁勁, 可能又有有主場之利.
現場睇左一陣, 感覺好多鬼佬都幾緊張下, 瞄同打都比較慢 (可能我咁岩睇幾個都係senior少少)
有時no shoot, 漏左成個靶咁, 唔知佢地係咪唔習慣咁多機關同變化既course.   ...
其實要多謝香港兩套IPSC電影帶動熱潮, 否則IPSC也大概只會是Wargame友茶餘飯後的笑料. 氣槍IPSC於香港前前後後最少也有十多年歷史, 其實氣槍IPSC 也是近幾年才被香港的實用射擊聯盟所接納, 這是要多得前人的默默付出.

IPSC President如今當氣槍係年青選手的搖籃, 因為實彈IPSC有人口嚴重老化的情況, 基於airsoft容易接觸, 門檻及成本較低, 希望可以借此當作培育出新世代Shooter的跳板. 希望香港也可以跟隨世界的步筏吧 . 但這又是另外一個故事了.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

好似話2020到俄佬搞LEVEL 5
但明明講過要5年先可以搞一次....

搞到又半鎚、又西、又盛頭都晕,咪搞,都係玩支Glock 打下standard稳陣。。。

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

發新話題