31 123
發新話題

國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站)

下?既然係國際賽咁大單野冇奶油唔事先公佈咩野改裝、咩野鎗款得咩野唔得架?

外國未必下下係馬記既角落或HI-CAPA大改,仲有其他我地可能叫唔出名既廠同鎗款,甚至係各種千奇百趣改件,話明國際賽點會唔協調好架??

用開果支突然間唔比用,打條蕉乎?

引用:
原帖由 Thanato.S 於 1-7-2018 01:54 發表

做得好!
IPSC 一早成為改槍遊戲
我只敬重production既人
我鐘意打RE production

引用:
原帖由 magichour 於 1-7-2018 01:36 發表
花生 so far

1) 連讚助商支 Tangfo 唔出得賽 #你支野唔安全呀

2) Standard 大部份人都過唔到equipment check可以直接去晚宴

3) 班鬼佬RO話所有龍, sight tracker, sight block 都唔可以打 standard
下?用支龍去打standard?

擺明係open kit wor,成個blowback特性都唔同!支AW龍加二段已經同打AEP冇乜分別,用CNC龍仲顛,比你過骨其他人就真係打屁啦!

引用:
原帖由 olw0978 於 1-7-2018 09:23 發表
好奇一問:

到底是考試臨時修改 syllabus? 定係有人考試唔睇 syllabus, 去邊個考場都唔清唔楚?

花生價格指數上升中。。。
Secret度話係外國同香港聯手搞大賽居然冇統一口徑,何謂standard任人搬龍門...

引用:
原帖由 selvaria 於 1-7-2018 11:06 發表

禁龍我都明 但SIGHT TRACKER都唔比。。。
sight tracker都有龍味咁囉,囉。

引用:
原帖由 keane 於 1-7-2018 12:55 發表
要搞公平競賽,不如參加選手,用同一支槍,同一種氣啦 .
不過甘未無得形仔, 無個人收視率羅
不如搞個STOCK division,搵間公司贊助一批馬記5.1或者Glock,或者用AW,開盒即打,曲直有命,AC由天。

引用:
原帖由 Ben_9413 於 1-7-2018 13:37 發表

IPSC創辦人都話發展成無限改裝引至軍備競賽已經失去o左"practical"的原意

https://youtu.be/Q9B9FxNVXN8
ImPractical Showing Competition

引用:
原帖由 keane 於 1-7-2018 13:53 發表

因為[ 屎坑波,架生多 ] 玩家既錢容易揾羅
除褲,掏出我地條5"龍打Reproduction

我初初都係洗個幾月糧砌支超級super全改改改改HI-CAP,到最後都係馬記Glock換個hop up膠,紅點都費事裝,正哂。

手鎗用紅點我完全唔得...都係open西順手。

引用:
原帖由 T-800 於 1-7-2018 16:12 發表

打open 用open西。。绝對值得敬重!

Happy shooting!
以上純粹個人意見,並不代表全部事實。

我都相信用慣左手鎗紅點的話一定快過用open西,衷心相信open用open西乃自殺行為。不過我自己用手鎗紅點真係衰過小兒麻痺,如果他日有機會再參與,Production算啦。

引用:
原帖由 TensionZZ 於 1-7-2018 16:32 發表
Open西打得好,師兄既基本功強勁……
no,我用步鎗就唔係咁講,極度依賴紅點......單純係唔熟手鎗紅點,並非什麼基本功,呢度有實彈ching,或者可能有M,點敢講咩基本功

引用:
原帖由 T-800 於 1-7-2018 16:54 發表

如果軍醫說9mm以下的實彈鎗比BB彈玩具鎗更容易打。。。您會信嗎。。。?

冒住stove pipe風險加到超過16磅彈弓,我信。

secret爆有一隊公然係麥記拎鎗出黎入彈入氣......

有個大型、一樣係國際活動同WS同時,一樣係六日一係九展進行,有大量外地人,嚇親人搞到人地報警或者唔敢黎就真係嘔血......

引用:
原帖由 Ben_9413 於 1-7-2018 17:27 發表

此其一

亦好大原因係因為加入了奬金/品及排名後, 無可避免地變成器材先決的遊戲...為了IPSC規則的遊戲

照Ken伯講, 你永遠不會帶支IPSC競技槍/槍套作防身之用, 而於實戰用上IPSC的肌肉記憶  每射完一 ...
IPSC最唔實際既地方係鼓勵人同時一對多,街機早一年有隻鎗game叫Operation GHOSTS,裡面可以體會到IPSC既打法係現實等於自殺。

game裡面如果單打,你就係經常要一對三或四,而且隻game最堅既一點係有需要限時打死,否則扣一格血既目標,可能1秒可能3秒,可能係無限時人群中插1個計時人亦可能同時彈出3個計時人,更PK既係敵人係設定有全套防彈裝備,打頭都要兩三飛......我背哂敵人位置都只可以唔continue打到第二版中間,第二版中期打後既關,係咁出1秒人,靠一條友硬爆真係神仙都死.....(見過有D明顯係game友雙打,第一版半路已經死哂命)

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 T-800 於 1-7-2018 17:40 發表

對的,所有IDPA、ppc那些比較實戰化的比賽,而且很受歡迎(尤其IDPA)

台灣仲有指定負重10公斤再另帶武器既2gun越野賽,睇到都覺正

31 123
發新話題