發新話題

國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站)

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 00:22 發表

其實 action-air production 都可以作有限度改裝, 或因提高耐用度而作的改裝, 例如換金屬 slide, 換回鏜彈弓, 加少量避震膠, grip 加沙紙, 換鋁飛機座, 換光纖前後準星, 換金屬內/外槍管, 換 hop-up 座等.
而 ...
真鎗冇錯開左紅點裝slide度既組別,好似叫Modified組

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 00:50 發表

龍係十幾二十年前已經流行. 當時 IPSC 用 WA 槍, 但 WA 槍後座力太勁, 所以好多人都改用龍打 IPSC 比賽. 而 standard 同 open division 都可以用龍.
我用換左金屬 slide 的 WA SV infinity 6 吋打直情讓賽. 以前 ...
最爆係今次贊助商之一GSBros支HICAP肉75皮唔比打,另一個贊助Tanfo支75又唔比打......難為GSBros仲開重獎金話用果支合成獸鎗打個冠軍番黎獎2萬....

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 01:13 發表

得, 如果原裝 slide 都用牛皮膠紙的話
如果同款金架但係上面畫公仔、改色、改marking算唔算Production先?

從好既方面睇,希望經此一役香港同國際方面可以做好協調,統一例書,有清楚規定咩鎗咩改法屬於咩div,否則學CHing話到,我係支pro鎗度畫個麥兜就要打std,std裝個西扑就變open。

個人覺得以當今既例同品牌下龍應該當open,唔影響性能既外觀改裝都足以令p變s,成個後座特性同sight pitcure都唔同左既龍都算s就真係好那個。

d芝士slide偷輕幾多都好,起碼仲係全尺寸slide,而且blowback係成組前後西一齊郁,龍就6"鎗3"、4"slide,而且blowback得後西郁。AW金屬龍已經跳得仲少,速度仲快過馬記膠架,真CNC龍唔知有幾堅呢......芝士slide都始終會昂一昂。

引用:
原帖由 T-800 於 4-7-2018 16:19 發表
「西」唔跟滑架郁唔打得Standard?
咁下次我想用古董P.08、P.38、357DE....來「讓賽」係咪都唔打得standard....?

Happy shooting!
用沙鷹打open,全場至型係你!

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 18:39 發表
問題係佢地唔接受好多已經發展已久地區
寧要嘴炮鬼佬不要實幹自己人,吹咩?

我係實彈我最識,氣鎗玩具no way。

引用:
原帖由 lyokoryan 於 4-7-2018 19:24 發表

無知一問 半鎚即係點?
食左一半既雞鎚 (X

基本上有外置鎚既鎗都有半鎚保險,自己cock鎗後用手壓住個鎚再扣雞,個鎚慢速行到一半會卡住唔郁,唔會響鎗,或者慢速拉鎚都可以拉到半鎚。用意係萬一個鎚既零件有機械故障,仲有多道防線食住個鎚避免意外。

話說Tanfo係咪得KWC果支仲要打CO2?

我其實鍾意CZ多過Glock同5.1.....

引用:
原帖由 T-800 於 5-7-2018 18:16 發表

暫時應該是。。。但不要跟我说∼台灣鎗、打CO2一定唔惦,世事無绝對,睇射手功力,台灣、外國也有射手用「它」贏過比赛。。。只是這鎗的撞鎚最好定期换。。。

我只係唔鐘意CO2開樽就要用,而且買CO2本身都相較重皮姐。

支巾史密夫bro扮75,中左頭獎就話即買姐......

引用:
原帖由 T-800 於 5-7-2018 18:16 發表

暫時應該是。。。但不要跟我说∼台灣鎗、打CO2一定唔惦,世事無绝對,睇射手功力,台灣、外國也有射手用「它」贏過比赛。。。只是這鎗的撞鎚最好定期换。。。
頭先上Q貓F先有個CHing用AW支金柄Glock改comp改管改RMR,似打IPSC,新系統大紅飛機起動快,係新鎗似未磨合搞到鎗聲有大有細。

個人玩過AW支龍,係非常準非常爽的。

話說某D改件貴但品質好有事,琴日去cute貓F買玩具,見到傳說中條野,display果支新束束但彈弓已經起哂斑,我去力高買果d幾蚊兜擺五六年仲係冇鏽,係機械強度低左d咁......

氣鎗鋼件未見過佢標鋼號,唔同鋼種既保養密度同易鏽程度都唔同,300號食具鋼隨便掉埋一邊都冇事,W2、D2等等工具鋼睇少陣都黎料,經驗係某牌子既鋼鎚好易鏽,打多一千幾百下打到鎚身有凹之後就從凹位蝕出黎,然後累街坊蝕埋其他件....

引用:
原帖由 2slow 於 6-7-2018 10:54 發表

請問師兄係邊個牌子, 可否比少少提示
屍P。

e樣就係補品另一問題,乜都唔講,買左先要你自己開心大發現。

HI-CAPA套火控補品都有兩種版本,有同冇break point,純粹個人喜好,但真係買完裝左你先知,包裝唔講。買套有BP既黎銼成冇BP,一大刀左就隨時中咇聲症候群壞鎗......

引用:
原帖由 horenhim 於 9-7-2018 09:24 發表

wear and tear 就一定有, break小弟就未見過,
有故事不妨同大家分享下

Break Point唔係指有野爛左wor,而係扣雞扣到響鎗果下既手感。

有BP的話接近響鎗前trigger有個明顯既阻力位,扣到底響到鎗果剎那既手感同屈斷玻璃針一樣,所以英文中稱之為break point,例子係各牌子老原Glock,冇BP就係行程到了自然就會響鎗,冇明顯既阻力點,例子係老原既我們P226或西瓜根FNX45。

引用:
原帖由 horenhim 於 9-7-2018 10:06 發表

小弟英文差莫見怪
但我不知道補品有D咁real既野可以選擇, 通常我也是自己調整,
主流牌子也是那三兩個, 我也想知邊D買返去可以break point邊D可以冇break
佛系補品

冇鋼號,冇細節,
冇保養,冇減價,

緣分到了,自然會用得。

發新話題