發新話題

國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站)

引用:
原帖由 T-800 於 4-7-2018 16:19 發表
「西」唔跟滑架郁唔打得Standard?
咁下次我想用古董P.08、P.38、357DE....來「讓賽」係咪都唔打得standard....?

Happy shooting!
又係喎

引用:
原帖由 T-800 於 4-7-2018 16:35 發表

都话open玩唔起咯,打standard啦。。

您都咪話唔型!
https://youtu.be/KVXjmMzM3eE
Happy shooting!
cra9zy...真係要石屎手先頂到幾十槍後座力

引用:
原帖由 horenhim 於 4-7-2018 17:28 發表
小弟參加了這個比賽喔~好累. 我覺得在5樓看跟在3樓打比賽的感覺是不同的~哈哈.

打Open組就好似你問F1賽車能不能在街跑一樣, 是不切實制的, the need for speed 阿, 懂嗎....哈哈. 你可以買架法拉利show off, 但你 ...
ching厲害
若論親身感受, 外國選手你覺得邊個國家最掂 ?

引用:
原帖由 horenhim 於 4-7-2018 17:38 發表

平均氣槍IPSC戰鬥力

香港>=澳門(只輸人數)>台灣>菲律賓>其他國家
俄羅斯今次有很多年青(Junior)選手, 實力不錯~
(以上是個人意見)
原來香港咁勁, 可能又有有主場之利.
現場睇左一陣, 感覺好多鬼佬都幾緊張下, 瞄同打都比較慢 (可能我咁岩睇幾個都係senior少少)
有時no shoot, 漏左成個靶咁, 唔知佢地係咪唔習慣咁多機關同變化既course.  港澳賽手可能平時返會打已經習慣晒
俄仔後生果班都幾勁. 另外睇到台灣,菲律賓有幾個後生仔都好勁.

不過真要讚下有D course 設計幾得意, 聖誕鹿車, 開禮物.... 車公, 風帆好有香港特色....

引用:
原帖由 horenhim 於 5-7-2018 14:26 發表
其實要多謝香港兩套IPSC電影帶動熱潮, 否則IPSC也大概只會是Wargame友茶餘飯後的笑料. 氣槍IPSC於香港前前後後最少也有十多年歷史, 其實氣槍IPSC 也是近幾年才被香港的實用射擊聯盟所接納, 這是要多得前人的默默付出.

IPSC President如今當氣槍係年青選手的搖籃, 因為實彈IPSC有人口嚴重老化的情況, 基於airsoft容易接觸, 門檻及成本較低, 希望可以借此當作培育出新世代Shooter的跳板. 希望香港也可以跟隨世界的步筏吧 . 但這又是另外一個故事了.
對呀, 好多台灣IPSC友都話係睇左兩套香港戲而迷上 ,
的確IPSC主題既戲全世界都係近乎零.(近年好少少有John wick推廣下)
都要多得本地airsoft IPSC前輩們用心推廣

不過由airsoft跳到上實彈又真係唔易, 一來貴, 二來本地法律限制多,
唔知本地實彈IPSC生態係點, 近年成功由airsoft賽打到入實彈賽, 最出名好似得Joe Lau ?

發新話題