發新話題

【小心轉賬】眼朦媽ATM轉錯賬 女兒4萬學費

【小心轉賬】眼朦媽ATM轉錯賬 女兒4萬學費

好媽媽節衣縮食辛苦儲下4萬元,5月中時透過中銀櫃員機欲轉賬給愛女繳交大學學費,但視力欠佳的她在鍵入長達14個位的戶口號碼時不小心犯錯,調轉了兩個數字,結果血汗錢錯誤轉賬至第三者戶口,媽媽雖已即時向中銀求助並曾三度報警,但過去兩個月來均未獲援手,好媽媽愛女新學年險沒書讀。金管局回應時承認「轉錯賬」困局時有發生,因應科技發展,局方會與銀行業商討是否有空間可作改善,以助防止類似事件再發生。

Detail: https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20180717/58450182

==================================================================

拖左二個月, 記者唔搵上門都唔還錢, 不單無歉意仲要趕記者走.
唔還錢, 無意定有心?

城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 sam524 於 2018-7-17 23:39 發表
禁錯"16"同"61" 又咁啱撞得中check digit,喱個真係運黎
自己禁錯 過錯數 銀行都真係只能代為通知 都做唔到D咩
但條友無端白事多4萬幾唔還就真係人品問題
姓李的先氹記者落樓下, 以免理虧的自己被直接質詢. 跟住報警, 記者無得唔走, 又無得再追問.
姓李的手法唔簡單, 但可能佢擔心繼續拖久款項會被記者起底. 有幸事主最後可以討回款項.
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 等放工 於 2018-7-18 00:53 發表

明知人地入錯錢唔還一定係盜竊, 呢單野係完全係差佬垃圾, 公安都不如
偷懶唔想落案, 搵果條友警告佢都已經可以解決, 咁都唔願做, 洽個師奶唔識野耍走佢

試下係銀行入錯數, 睇下銀行係唔係"還只能代為通知", 差 ...
如果入錯錢唔還, 同拾遺不報有乜分別。

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 2018-7-18 01:25 發表

咁要證明人地有心唔還先,例如唔同銀行報告特登Draw走佢,否則人地根本無做過任何行為。
大律師陸偉雄則警告,若市民戶口因他人轉錯賬致無端多了巨款,收款人絕不能動用該筆「意外之財」,因這樣已觸犯盜竊罪,若罪成最高可判監10年,情況就如若有人拿走別人在櫃員機提款時不慎遺下的現金,同構成盜竊罪行。

另外若獲得意外之財收款人,經銀行通知後仍拒絕歸還別人轉錯賬的巨款,其實亦有可能屬盜竊,因為他已不法地「控制」了他人財產。故陸建議收款人應該做好市民,盡快到銀行簽字歸還不屬於自己的錢。陸又認為,警方亦應該受理「轉錯賬」苦主的報案,不應拒查,警方應跟進了解事件,因為假若收款人一旦動用了不屬自己的轉賬巨款,其實已屬犯罪,警方有權拘人。

Ref: http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 9391&a=58450194

引用:
原帖由 sam524 於 2018-7-18 11:10 發表

有check digit嫁
只係十份一機會都比佢撞中
如果有 check digit 但不能分辨 61 同 16, 那銀行用的 check digit algorithm 都其實廢廢地。

引用:
原帖由 kornhill401 於 2018-7-18 11:11 發表
呢個故事,教訓..以後為免轉錯賬,都係去櫃台排隊好了..
大學通常有自己專用的入數紙, 用佢去櫃位交就唔會入錯戶口。

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-18 15:35 發表
其實搵傳媒上門搞人地屋企,風險好大,賭大細

萬一搞到位李生嬲嬲地,真係hold起佢筆錢 草利息
唔比返佢 走返大陸玩返個幾兩個禮拜 等單野淡左 冇人講 都仲得
蘋果都唔會咁得閒派記者日日追訪呢單野
請問蘋果用何種方式"搞"姓李的?

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-18 17:29 發表

上人屋企影人再放上網,搞到報警指記者滋擾, 請問算唔算"搞"
記者上門訪問查明真相就叫滋擾
長知識了

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-18 19:23 發表

光明正大查明真相,
「有人卻報警指記者滋擾」,「記者唯有先行撤退」
師兄share新聞,你想知的知識 內文已經有寫,你係冇睇過定唔明?
有新聞自由又有採訪權,但聽到有人報警 就走唔切,點解呢?
轉頭未經批準 隔住鐵閘偷拍人放上網 是甚麼玩法呢?
難道就係閣下的查明真相的成果 我都長知識
"...記者上門道明來意望對方退款幫幫苦媽媽,上址一位女住客稱「你要同李生直接傾,我唔方便同你講」,記者依她建議回到地下大廈地下大堂等候李先生.."
請問邊句睇到記者有滋擾姓李的?

"...有人卻報警指記者滋擾,記者唯有先行撤退。..."
如果姓李的真係被滋擾, 姓李的為可當場不即時報警? 反而是騙記者自願地走到樓下, 再被投訴"滋擾"?
而且, 這種手法同富豪保鑣係商楊/餐廳驅趕狗仔隊的手法幾乎一樣.
如果報案人報乜警察就信乜, 呢個世界無虛報, 無妨礙司法公正案件了.

"...轉頭未經批準 隔住鐵閘偷拍人放上網 是甚麼玩法呢..."
我唔肯定是否偷拍. 但記者跟身會有一部數碼相機, 呢種情況會掛相機係心口, 可能影相或錄影以方便寫稿.

引用:
原帖由 sam524 於 2018-7-18 13:46 發表

xxx-xxx-x-xxxxx1-6 check digit係最尾個6
xxx-xxx-x-xxxxx6-1 喱條係1
要撞中check digit只係10份1機會
咁啱前面12個位一樣 13位1就配6尾 6就配返1尾
實在係巧合
好的 check digit algorithm 應該防埋 61 掉轉成 16 呢種情況.
例如 hkid A123401, check digit 是 6
但 hkid A123406, check digit 是 7

又例如 hkid A123416, check digit 是 4
但 hkid A123461, check digit 是 A

Ref: https://webb-site.com/dbpub/idcheck.asp

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-19 00:12 發表
請問邊句睇到記者有滋擾姓李的?

記者寫乜就信哂乜, 正如#39所形容一樣
記者用咩方式訪問,又需唔需要跟你交代
正正常常客氣說話有需要報警?
搵唔到邊句? 理虧的唔可以報警?
姓李的嫌疑人講乜你就信乜, 同被黨洗腦的人都無乜分別.
引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-19 00:12 發表
如果姓李的真係被滋擾, 姓李的為可當場不即時報警? 反而是騙記者自願.....

訪問有好多種,貿然登門拜訪,先不論住址點得黎,你係姓李一家有何反應?
騙記者去樓下就係唔想搞大 唔想全街坊都知佢唔還錢
不彷代入人地 多角度思考整件事,再心口掛個勇字好嗎?
另外記者有記者證,擁有採訪權,如不屬"滋擾",又何需怕警察?
不論有否滋擾, 亦不只警察, 大廈保安都有權趕記者/非住客離開屋苑範圍。你唔識的大可問警察。

記者登門拜訪好平常,無理虧又何需怕,超直答唔使趕記者都自然會走。只恐怕姓李心中有鬼,不敢面對記者,而屈記者滋擾。
引用:
我唔肯定是否偷拍. 但記者跟身會有一部數碼相機, 呢種情況會掛相機係心口, 可能影相或錄影以方便寫稿.

單CASE係有人入錯錢去人地戶口,
論目的,望對方退款幫幫苦媽,影人個樣有咩必要性?
想查明真相定係想影人全相?引人公審,製造輿論壓力 ?

最後搞到人地要報警,侵犯私隱放人上網,不歡而散
就係你所謂查明真相,這種程度的採訪,師兄會否考慮入行?好過起到護航 
的相無打格仔? 公開左地址? 心中無鬼又驚乜記者?
嫌疑人講乜你就信, 搵你查案必定屢破奇案。

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-19 02:05 發表
人地唔想接受訪問,難道又要向你解釋
咁執著要搵邊句 你住對面睇到成個過程?
條片無頭有尾,選擇性報導都唔係第一日既事,
你作為蘋果粉絲,專share蘋果新聞,咁都唔知 失敗左少少
無緣無故,又關黨事,咩報導都要加政治色彩,護航護到中哂毒
要信嫌疑人, 但又搵唔到邊句係"滋擾", "記者被投訴滋擾"呢句都係蘋果報導, 蘋果報導你又信?
一面指責蘋果選擇性報導, 一面只信連人格都有問題的嫌疑人, 這種 logic, 作為反蘋果或黨支持者, 都幾失敗.
黨支持者不嬲稱之為毒果, "護航護到中哂毒" 你同番 post 呢句的人講
引用:
...記者寫乜就信哂乜, 正如#39所形容一樣...
引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-19 02:05 發表
李心中有冇鬼,得佢先知, 
大廈保安都有權趕記者,咁記者又係咪用身分證登記途徑去上門?如是,仲唔趕你走?定還是走後門?
陌生人拍門,唔想接受訪問係人之常情,有權拒絕係人權,滋擾屬主觀睇法,而法庭都要睇其他因素去決定,唔係你話屈就係屈 啊法官大人
對於來歷不明既人,唔耍走佢,請佢入屋飲茶好冇?
記者上門訪問光明正大, 要走後門? 唔好笑死人.
你知唔知記者有記者證, 講明邊間報館? 你知唔知任何人接受記者訪問前, 都可以先查核記者身分? 你接受過記者訪問未?
我唔認為 "唔想接受訪問係人之常情", 如果有記者幫我申冤, 我一定樂意接受; 反之, 如果一個人身有屎, 自然不歡迎記者採訪.
嫌疑人亦從未講過 "不接受訪問", 亦無即時報警投訴被"滋擾". 反而嫌疑人騙記者自行落到樓下, 再屈記者"滋擾".
講多次, 呢個手法同富豪保鑣係商楊/餐廳驅趕狗仔隊的手法幾乎一樣. 先報警/叫保安驅趕狗仔隊到商楊/餐廳外, 再找無狗仔隊的商楊/餐廳出口 (可能是後門) 逃走, 或用調虎離山的手法逃走.
對富豪保鑣黎講, 目的是離開商楊/餐廳而不被狗仔隊影到/跟到富豪或佢正印以外的第X個女朋友.
對姓李的嫌疑人黎講, 就可以避免李生/李太要/將要出入大廈樓下而直接面對記者.
引用:
問你影人個樣對意望對方退款來說有咩目的,問你又唔識答,又要反問返我轉頭
打格仔? 我去搵你幫你私影 再打格仔up上CGF得唔得
記者係警察?問就一定要答?唔答就係心虛就係驚 有斷估冇痛苦
老實講,嫌疑人講過乜我係信?舉個例  如話滋擾成唔成立上邊答左你
新聞講既,唔識用腦去分析,咁我都信江澤民起2011年已經死左
記者咁大官威,仲唔快d入行? 到時你話屈話理虧全部成立
記者有咩目的? 記者查明真相得唔得? 比嫌疑人申冤 (如有) 得唔得?
如果嫌疑人無收過錢, 嫌疑人向記者申冤得唔得?
如果嫌疑人收過錢但無收到銀行通知還錢, 嫌疑人向記者申冤得唔得?
如果嫌疑人收過錢但兩個月前已經還左錢, 嫌疑人向記者申冤得唔得?
就算嫌疑人唔想接受訪問, 直接講 "唔想接受訪問", 得唔得?
嫌疑人"昆"記者落樓下再屈記者滋擾, 呢的係身有屎的人會做的行為.
嫌疑人講乜就信乜, 唔識用腦去分析, 呢個世界無虛報, 無妨礙司法公正了.

記者也是人, 無做錯事又有乜好驚?
平生不作虧心事 半夜敲門也不驚

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-20 10:26 發表
搵唔到邊句係"信嫌疑人 ?
哥仔我睇你連"滋擾"既定義都唔識,我冇話信滋擾真定假,我係問點解要走
你冇睇清我寫乜,就出來刷存在感?
其實一句毒果, 一句搞, 又一句黨支持者  何見師兄之反應可其大,
唔知講呢單聞同邊個黨有關?請指出 肥佬黎係你再世父母?要護航護到出哂位
我就習慣睇兩份報紙(蘋果+明報) 有多角度分析, 所以我係唔同你呢d專睇蘋果既死都唔認輸既人,只係識黨黨黨....
呢到仲有兩位師兄講過"毒果"二字 ,黨有任務找他們嗎?
同番 post 呢句的人講? 同你講已經好足夠,到目前為止,你似係最嚴重果位,迴光反照咁
呢頭話蘋果記者"滋擾", 個頭話"我冇話信滋擾真定假." 邊個刷存在感?
我講左不論警察/保安有權趕走非住客(記者)離開屋苑, 你又視而不見?
記者離開屋苑等於蘋果真係有"滋擾"嫌疑人? 嫌疑人唔可以虛報?
我呢個論點同睇報有病有乜關? 亦請指出, 黨係你再世父母? 你要做打手打到出哂位
睇幾分報紙的唔只你一個, 有多角度分析就唔會連, "蘋果記者被投折滋擾"同"蘋果記者確實有滋擾" 都唔識分啦, 我唔同你呢d扮睇幾分報紙但連基本 logic 都見唔到, 只係毒果毒果毒果
你唔使拉其他人落水, 而家係你扣我帽子, 扣我帽子而期望我不回應係自欺欺人.
我又話你知到目前為止,你似係黨性最嚴重果位,你反照番你自己啦.
引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-20 10:26 發表
有記者證係我之前講,有權趕記者係你講?用你講過野就笑得死你 師兄有精神分裂? 想同我玩角色互玩
光明正大就唔係"滋擾", 咁點解要走?唔同警察解釋呢? 又答我唔到 
你唔洗重覆又重覆蘋果內容, 你唔厭我都煩
有記者證自然可同警方交代唔係"滋擾", 奈何反警人士講話報乜警察就信乜,
你富豪保鑣個例子, 好一招調虎離山  但呀李生係住戶可以逃走得去邊?為左果4皮野唔返屋企 可能你先會
調完記者走,記者唔識再返黎? 又一個唔make sense但講到似層層
你有精神分裂? 定思覺失調?
我講左不論警察/保安有權趕走非住客(記者)離開屋苑, 不論真正有否滋擾, 你對答案視而不見, 我重覆打都好討厭
屈我反警? 我認為嫌疑人虛報玩警察等於我反警? 你又一次顯示黨性.
記者再番黎? 再番黎搵嫌疑人咪自證"滋擾"嫌疑人? 你唔只唔 make sense, 直情sin蘋果記者.
引用:
嫌疑人可能係人渣 可能唔係,佢點做關我L事?我係講緊採訪手法
記者查明咩真相,想怎樣查明,預期有咩成果? 總括係冇一個目標去做以上既事

唔好誤會,我好支持搵傳媒, 我#51意思係講緊訪問手法唔專業, 冇話你搵傳媒申冤唔得,唔好同我扣帽子
講左警察想查係咪滋擾,你又走左去 唔比機會人地查, 還你記者清白都唔得,so sad  係咪又想調虎離山,要搬屋??

單係話查冊搵地址就鬼鬼地,信唔過。師兄常識有限可能會信哂報導每粒字 查冊呢樣野洗唔洗我呢位surveyor教你點查 要長知識嗎?
加上講左咁耐 連我意思係咩都未知,我寫野你選擇性睇,
又Copy我話你既內容話返我 詞窮?
又要話我信嫌疑人,但又搵唔到邊句係
你做蘋果義工,我就質疑個過程,立場唔同引你反感真唔好意思
希望下次再覆我時, 你可以到題少少, 唔係既,重覆內容可以SKIP 我覆你兩三句就算
你問我記者上去找嫌疑人的目的唔係追討欠款係乜. 我答你可以係申冤, 你就屈我扣帽子, so call surveyor logic 又有幾好呢?
之前唔係話"暫唔講搵地址"咩? 終於要轉話題拿番出黎講?
so called surveyor, 我鬼知律師樓/地產會否做 land search? 我鬼知 land search 是否要入地址? 我鬼知 land search 是否查業權擁有人, 長命契定 shares , 買賣價?, 我鬼知 land search 是否查有否 mortgage/legal charge, 查有否 discharge of mortgage/legal charge, 是否有釘契? 我鬼知 land search 是否只要幾十元? land search 我識條春咩!
話唔係信嫌疑人但之前又一運串指向記者滋擾事主的反問? 而家想搬龍門?
的字你用得我唔用得? 同只准周官放火的黨性一樣.
你回多少係你的事, 但你做黨的打手扣我帽子, 我不會不回應.

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-23 01:37 發表
等左3日,諗好台詞應機?
師兄睇怕都開始失控,唔知自己仲有咩可以死撐
中國人要管的黨性你又發作? 我想幾時覆論到你管? 你平日咁得閒係白逗緊人工定量緊地? 你等唔切? 撞自己個頭埋牆.
引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-23 01:37 發表
冇話D字用唔用得,只係睇得出閣下文化程度去到邊,又要挑機又要冇內容,字眼,段落跟到足咁,唔好當人盲先得嫁,你唔醜我都覺肉酸
講文化? 抹黑完人 "睇毒果睇到病" 就同人講文化? 又係輸打贏要的黨性手段.
引用:
睇清楚我#51講咩先好衝出來護主, 一直迴避我問題,
我避你? 你 #51 話蘋果記者搞嫌疑人. 我 #54 就覆你 #51 問你 '請問蘋果用何種方式"搞"姓李的?' 咁都屈人迴避問題? 黨員思維.
引用:
你睇多次條片先 有人報"滋擾",記者先撤退,係記者自己講,作為忠實打手,又一次唔睇清楚內容
黨員, 請你都分析下先. 有人報"滋擾" = 有"滋擾"? 有人報警報你"非法管有槍械" = 你有"非法管有槍械"? 黨員你仲唔去自首?
引用:
條片嫌疑人查核記者身分 or 記者自介身份果part去左邊? 當初願唔願意接受訪問skip左,你係記者你肯定冇呢段存在,所以唔比我去質疑?好大官威喎
記者訪問又怎會不透露自己身分? 不透露自己身分對方又怎知他們是記者? 如果嫌疑人不知他們是記者, 嫌疑人有可能接受訪問嗎? 唔通記者話自己係黑社會上門追數? 唔好再笑死人.
嫌疑人係有權查核記者身, 邊間報館, 亦可再查報館是否有此記者. 嫌疑人唔行使權利是記者的錯嗎? 你接受過訪問未?
引用:
警方未查明你就話人虛報?你係法官定係警察? 搵你做法官做警察,香港真係玩完
你話"滋擾"係假,麻煩閣下馬上報警有人報假案,盡做好市民責任,等警察查得清清楚楚,而唔係閤下有斷估冇痛苦,
香港係講法律,講證據,唔係你話點就點,死撐都專業少少
好笑既係,有人唔識滋擾,但堅持冇滋擾呢回事,係當事人咪出聲定還是鍵盤戰士up得出就up
講左第幾次 有權趕走記者,記者唔識起大門外等警察,同佢交代係滋擾同訪問都唔識?唔怪得你同蘋果有親 原來同一類
唔識答咪出聲
嫌疑人有可能虛報 = 嫌疑人虛報? so called surveyor logic 差得如此?
鬼唔知定罪的係法官? 唔係法官就唔可以分析? 咁所有新聞都唔可以討論? 你 6+1 夠未?
香港就係講法律,講證據,咁而家記者有無被人拉? 被人告呀? 你點撐落去呀?
記者無被人拉, 又無被人告, 但仍堅持記者滋擾嫌疑人, 唔怕笑死人?
黨員, 仲堅持嫌疑人報案投訴被記者滋擾 = 嫌疑人真係有被記者滋擾? 而家記者有無被人拉呀? 你同嫌疑人有親呀? 使唔使去埋警察投訴料投訴呀?
咁 6+1 就咪出聲啦.
引用:
呀黨生,呢單新聞同邊個黨有關係? 肯答我未?等左你3日都得個桔
講唔掂有咩駁到我, 就人生攻擊,想扣帽子?
扯開話題定有逼害妄想症?  及早就醫好喎
so call surveryor 兼黨員, 係你先扣我帽子, 我的 post 又同 "睇毒果睇到病" 有乜關係? 你答左我先未? 等左你十幾日我都得個桔
係你人生攻擊我先, 我以其之道還其之身.
你失億就睇醫生.
引用:
你真係唔好拉其他人落水,又想引火自焚??
有人講過"黨支持者不嬲稱之為毒果"" 同番 post 呢句的人講"
係男人講過咩就好負責任, 洗唔洗我cap定圖?
咁邊個係 #70 首先講 "記者寫乜就信哂乜, 正如#39所形容一樣"
係男人首先講過乜野就好負責任,又洗唔洗我cap定圖?
引用:
屈你反警? 有人對號入座,終於表明自身目的
扯一大推無厘頭例子突顯自己幾咁無知,幾咁九唔搭八,轉移視線
又唔答你d例子點代入呢單case
"屈我反警? " <- 識唔識睇問號?
一個問題都可以屈我 "對號入座", 睇黎你先真正 "對號入座" 想 sin 我屈我我反警
又叫記者重返現場, sin 記者等記者自證"滋擾", 黨性的目的赤裸裸.
引用:
話唔係信嫌疑人但之前又一運串指向記者滋擾事主的反問? 呢兩句有咩關係,話唔信嫌疑人就要信記者?
事實上嫌疑人同記者一樣有野迴避,對事唔對人呢點你都搞唔掂?
so called surveyor, 你又係法官?
你信嫌疑人, 懷疑記者有滋擾嫌疑人? ok, 問你理據, 黎黎去去所謂理據就只有一個 "因為嫌疑人有報警".
我指出的疑點就有
1. 好多手機都可拍影片, 嫌疑人又是否有錄音/錄影證據?
2. 如果記者有滋擾嫌疑人, 嫌疑人點解唔即場報警? 反而是記者自願地聽從嫌疑人, 落到樓下?
3. 為何同保鑣趕狗仔隊手法幾乎一樣?
4. 警察有無要求記者協助調查? 拘捕? (你如果同我講警察唔識去報館捉人, 會笑死人)
5. 嫌疑人是否虛報?
法官閣下, 單憑 "嫌疑人有報警" 就 rigid 到推定到 "記者有滋擾嫌疑人", 法官閣下分析力是否有問題?
引用:
搵地址係指出報導有唔可信,都話左你常識有限,連我想講乜都要畫公仔畫埋腸,咁都唔明係咩意思,真係想知你教育程度去到邊
Land search你識條春咩, 咁學人講條鐵咩,你講完果堆題外話,自暴其短 講唔出重點 唔識又要扮識,查到owner係李生,就知住戶一定係本人,唔係租客?
哥仔,買過樓未呀? 有地址╱地段編號╱物業參考編號先查到冊,同我講用查冊去搵地址?同你一樣 調轉d野講 唔識就google下長知識,好過做義工
又係自己話唔講查地址住. 點知自己無 point 證明記者滋擾就自己挖番出黎講. Fine, 照講.
以為 so called surveyor 有乜佢有人無的專業知識, 真令人失望.  全港市民只有你知 land search 只能查業主? 講得出口都醜啦.
so called surveyor, 唔係 surveyor 先識做 land search 架, 律師行同地產都會做架, 你玩過 microfilm 未呀?
咁報導有無話嫌疑人係租客定業主呀? 又唔肯定嫌疑人是否係租客就係度自 high?
so called surveyor, 全港得你一個買過樓? 買 bel air 定買公屋呀? 一砲過定仲有幾十年供呀?
引用:
真係好歡迎你肯回應,不過我好似自己覆緊自己咁,又係樓主又主動挑我機,唔好咁衰仔潛水,我仲要慢慢招呼你,但唔該加少少個人原素落去,
挑乜野機?
如果你認為 #54 "請問蘋果用何種方式"搞"姓李的?" 係挑機, 咁 so called surveyor 的教育文化水平不適合在任何 newsgroup 討論.

如果你認為 #72 係挑機, 咁你應該有病.
請先睇 #70. 係邊個首先挑邊個機? 又使唔使我 cap 定 #70 個 post?
係你首先挑我機, 係你自己主動首先關上和平討論的大門, 之後你仲惡人先告狀? 自己無理據就好似廢青咁發我爛渣?
惡人我唔係未見過, 但惡得像 689 級數的無賴, 我第一次見.
689 都係讀 survey, 689 應該找到志同道合的朋友.
引用:
黨的打手,黨支持者,呢d形容詞真係笑鬼死 好心6+1少陣
搞到呢到變左蘋果動留言,不過你同果到d人一樣,將自己人生失敗搵野懶,詞窮冇野講搵野講
你自己無 point, 就先扣我帽子抹黑我 "睇毒果睇到病", 唔係黨性發作? 成係屈咪又係笑死人? 你 6+1 夠未呀?
你搞到呢度變五毛論壇, 詞窮就先抹黑人, 你呢個 so call surveyor 又幾成功呀? 做第二個 689 特首未呀?
引用:
最近有單,戶口多左8.2萬,還左比班騙徒 先知比人冒名向銀行借錢,還又死,唔還又會比樓主唱
so called surveyor 你其實訓醒未?
我由 #54 開始到而家都係問 '請問蘋果用何種方式"搞"姓李的?'. 係針對你只用 '嫌疑人報警投訴記者"滋擾" = 記者有"滋擾"' 呢的所謂理據. 使唔使我又 cap 定圖?
拉另一個 case 混為一談, 係轉移唔到視線的.

今次唔知邊個完美自打嘴臉.

發新話題