發新話題

[認真] 又一單

「仿製鎗械」定義是什麼。。。?若唔理三七廿一,私人地方藏有「仿製鎗械」就要「帶署调查問話」,即係屋企收藏都會「帶署調查問話。。」咁就正宗係惡法!不過唔好同我講∼玩具店咁多槍又唔見日日拉?因為法例有一條:若管有者是玩具鎗械從業者則可「作别論」,即係鎗街D舖咁多槍都可以合理藏有,就算帶在背包、私家車内行街都可以算合理(其實根本上就合理。。。,係唔知香港D法例幾時变得咁低B!)
咁各位C兄醒目啦。。。放槍在家或帶槍在背包出行前申請個商業登記,講明從事「二手玩具買賣」,咁就稳陣得多。。當然大前提是「合法火力」及「不含真鎗發射零件」。。。。
Ps.好在軍醫公司一早相有關登記。。。

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 tf141 於 24-7-2018 23:32 發表

我諗要睇下拉既定議係乜,帶你番警局問話再check你鎗,冇事放你走,係咪都叫拉 ?
又咁講:如果無啦啦係「玩鎗友」既就話要入屋帶署、check鎗問話,玩您一大輪先话無事放人既話。。。咁起碼仲可以「帶署問話」多「萬九幾二萬人」,大家相方都會好唔得閒!
相信警方係接獲某D情報而做事吧。。。

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 sam524 於 25-7-2018 01:42 發表
應該都係拎住支槍週圍走 比人見到 唔避忌下 搞到比人投訴
警察收到call自然就要做野 "藏有仿製槍械"只係帶佢兩個返去o既名目
最後係咪真係告 告唔告得入就後話

總之玩槍自己都唔避忌下 搞到自己周身麻煩都係自己 ...
正解。。。硬係有D嘢既。。。

恐佈。。今日香港有人「中文水準」同理解能力幾咁恐佈。(學問好重要。。。。!)

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-7-2018 10:51 發表
有人報警,仲要個牌頭開到鬼咁大..有槍.. 警察唔做野先奇.
佢地唔搵埋SDU去做,相信佢地都知道是玩具槍了. Thx for sharing.
正解。。。

引用:
原帖由 horenhim 於 30-7-2018 11:31 發表

賊喊捉賊  抵佢做名人
On9名人何其多;問您吊得幾多個。。。。

引用:
原帖由 magichour 於 30-7-2018 02:06 發表
估計係 mic_hx
佢係友台積極反鋼珠鉛彈, 聲稱以維護市民對氣槍印象。
亦曾因反鋼珠鉛彈, 班馬約另一版友深夜去荃灣投注站講數。
但其 youtube 片自行泄露當時人向窗口射擊, 又係戶外/內公眾地方露械試槍, 片段甚至 ...
小朋友學人講數咁Q過引。。。?到咗Whatsapp我!!

引用:
原帖由 magichour 於 2-8-2018 13:33 發表

當時 mic_hx 係已摺的友台反鋼珠鉛彈條 thread 支持建議, 當時另一版友反對佢。佢地兩個講得面紅耳熱。mic_hx 就公開約另一版友當晚11點係荃灣地鐵站投注站(應該指荃錦個間)講數。mic_hx 又話只可單拖, 唔準帶馬 ...
真係一句過氣MK俗語:「超低B、勁搞笑!」講數唔是咁的。。。去馬會講数?
下次约去屯門大興震寰路80号班馬線燈位前丫馬。。。到左Whatsapp我。。。

發新話題