發新話題

[DIY] DIY外管攻牙輔助器

DIY外管攻牙輔助器

一般來說,我們改短外管之後會有再攻外牙作安裝火帽之用,外面專業一點的會用車床來車牙,但一般用家可不會有車床在家用吧,退而求其次會用牙板加上把手來攻,因為人手攻的關係,這做法有可能把牙攻歪掉(我自己之前也試過 ),所以這次DIY了一個輔助工具,可簡單把牙攻好. 這工具材料包括:有牙外管一小段,銅內管一小段,鋼支一小段(我用上報廢的鑽頭),只要將三樣材料穿好固定就成,怎樣固定隨你喜歡,我自己是攻螺絲. 用法非常簡單,只要把這輔助器插在要攻的槍管上,用力按著輔助器再轉動牙板把手,慢慢牙板就會因輔助器上的牙推進到外管,因為有了那一小段銅內管的輔助,牙板只會筆直的向外管攻進去,方法這參考:https://youtu.be/2bDAPbibMbU (3:20開始),我這工具也是參考這真槍用的輔助器改成的,真槍用的不但貴,而且內徑不太合玩具6mm管用. 希望幫助大家更簡單容易自己攻牙
圖六為另外一支-14mm輔助器(上),因為沒有鋼的-14mm外管作DIY用,另一支(下)為鋼+14mm輔助器

附件

19-8-2018 13:48

先將輔助器旋進牙板

插入後用力推著輔助器攻牙

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

10 個讚好! TOP

引用:
原帖由 rho837 於 19-8-2018 14:33 發表
簡單以用! 有冇28/1/2釾?
28!?玩咩用咁大管?

引用:
原帖由 olw0978 於 19-8-2018 22:52 發表
今天打釘,我幫隊友即場為他的火帽絞 M14x1左牙,沒有虎鉗,只有圓板牙絞手及大力鉗可用

PS: 手機圖片太大,明天用電腦縮圖後再上圖吧
你地咁勁,帶牙板去打game

引用:
原帖由 olw0978 於 20-8-2018 23:37 發表

不清楚師兄是問我還是問樓主,我用的是公制 M14x1 幼牙反牙(左牙)
Same here

引用:
原帖由 ayaka 於 21-8-2018 11:08 發表
係咪要好大力先扭到
睇你要攪嗰樣野嘅直徑同材料,如果攪14mm, 件料14.5mm左右其實唔洗好大力

引用:
原帖由 2slow 於 21-8-2018 12:04 發表

見你地都係用M14x1 幼牙, 如果good fit 的話, 即大多數玩具槍就係用呢個數了

有無試過將原CCW的牙轉CW ?
真鐵好多都係用M14x1, 如果CCW轉CW, 好睇用咩料,鐡嘅可以,鋁嘅唔洗諗,轉到都好快玩完

引用:
原帖由 olw0978 於 22-8-2018 06:24 發表
話明 M14 (Major diameter 14mm),又何必找外徑大於 14mm 的呢,不是找自己麻煩嗎?
有好多時係鋸完外管要攪牙,但外管多數比牙嘅直徑大

引用:
原帖由 cyl198911 於 3-9-2018 21:04 發表

19mm要銼到15mm再上牙...銼左我3個鐘,我又唔敢用虎鋏,落左毛巾都花唯有用手渣住....
呢個時候,我多麼想有一部車床

引用:
原帖由 walther 於 4-9-2018 01:14 發表

好多 DIY 人都用電鑽當車床, 咁既情況我會用一口拉爆螺絲穿落條外管度, 收緊後個拉爆螺絲既管會賺開, 食實條外管既內璧. 螺絲既另外一端可以用電鑚夾著, 開動電鑚然後落銼就可以較準確咁銼薄個管壁.
...
你呢部幾正咁喎,應該唔平,最大夾直徑幾多?謝

引用:
原帖由 walther 於 4-9-2018 10:14 發表

當年好似買咗 1000 蚊到, 夾幾大唔記得了.... 借咗俾個 friend 用就一去冇回頭. 部野係奧地利製, 做大車床佢係名牌嚟. 但小型車床條生產線已經停產好多年了 ....
淘寶都有D小型車床都係賣千幾人 ...
淘寶千幾嗰啲只係玩具,最平用得嘅都四,五千

引用:
原帖由 kornhill401 於 6-9-2018 12:36 發表

先幾日,行經洗衣街,見有間好有歷史的模型店,出面貼有好像C Hing的小型車床的圖片.
正喎,得閒去睇下先,thank you for your information

前日終於收左一部二手迷你車床,平靚正∼只係六舊水啫

附件

29-9-2018 11:47

引用:
原帖由 walther 於 29-9-2018 13:00 發表
嘩 ! 勁, 估計應該係最少 40 年前既 EMCO  款式 ( 小弟 30 年前買過一部同牌子同系列同等級既車床,但比呢部新款好多 ) , 好難相像咩人會有, 請問版主大人係邊度揾到呢 ?
旋轉拍賣

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-9-2018 13:12 發表

大約幾大部左右? 好正wor
張相前面有個藍色火機,部機大約四,五個火機咁長

發新話題