發新話題

[WA] 專業贏彈匣

引用:
原帖由 pmcoperator 於 22-8-2018 16:55 發表
其實呢個年代點解D人仲玩WA?
No offence。學術性研究
太多師兄成手WA系統野, 零件款式亦係最多
而且WA系統tune完之後, 性能上都未至於唔用得

引用:
原帖由 gainax 於 24-8-2018 15:48 發表

始終新野一定有地方比舊野改進,所以以今時今日角度再入手就未必優先考慮好以WA呢d早期系統係人之常情,不過另一個角度就係佢d野副廠越賣越平又多選擇,二手有時見到d幾抵玩如果你會改裝例如磨煲改彈弓換hopup,咁佢未 ...
紿終彈夾切氣係好無效率又易壞, 諗計令WA系統用到方仗夾仲簡單, prowin出得, 都唔會平
iron係有出過一隻還OK既WA匣, 外觀上同KA二代好相似,
我果隻試落氣化上係OK, 但入彈嘴/彈弓果度有問題

WA系統依家都係比求真/老手/執抵玩野既玩家多
因為除左外件, 幾乎無抵玩既新品可以買, 唯一仲出好多果個牌子, D野無半價都唔值得買
肯買新野既朋友都係揀方仗/馬記, 仲抵玩仲少鑊氣

引用:
原帖由 gainax 於 24-8-2018 18:13 發表

切氣結構其實唔止WA有用,印象中ksz都有只係做埋份撞針座到
WA直接唔用切氣片都打得,只係因為撞針一扑即縮後冇延長出氣令blowback力度減弱feel落唔夠爽快,
個人改過支大蛇,粗略睇過其實佢只係改左撞針組類似wa系統 ...
我意思係切氣做係彈匣上係好多問題, 阻力大又易爛, 成本又高
有切氣系統穩定性上係有好處, 特別係fullauto
但好似方仗咁, 嘩佬超輕, 咪可以用特別輕既hammer spring, 阻力夠細, 只要blowback本身順就可以唔靠額外切氣都OK
我諗PW嘩佬輕呢樣已經唔能夠期待...

反而我覺得, 只要出一條輕磅同埋向前屈, 迫住hammer既hammer spring (好似DIY加磅果種做法)
配合方仗甲(或者嘩佬夠輕), 就已經可以解決八成問題, 撞針組都唔一定要搞

回覆 17# 的帖子

其實個思路係跟方仗個做法, 佢個hammer spring係拍貼hammer, 只要有一條同樣形狀既輕磅hammer spring, 就可以直接靠blowback切氣

有人試過直接改用方仗火控, 唔改撞針座, 就做到個效果
http://www.arms-cool.net/forum/viewthread.php?tid=176420
我都有諗過, 但覺得風險大就無試, 依家係用大陸hammer spring(比較軟)+方仗recoil spring(好軟)+VFC彈弓尾buffer
去達到blowback阻力盡量低, recoil亦唔會太慢既效果

引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2018 09:55 發表
方仗佢個系統支撞針連住hammer走(同樣有類似延長出氣功能,hammer固定撞針行程唔會一扑即縮後) 但wa系統火控已限死左改唔到方仗份撞針連動,或者好似師兄咁講成份火控用埋佢就ok,但其實用唔到佢撞針連動hammer份組件落 ...
呢度我唔係好明, 其實WA系統枝撞針內有彈弓, 只要hammer縮後自然會縮, valve亦會彈番佢轉頭, 無必要一定好似方仗咁做
一直強調呢點係因為M4既hammer(spring)有一個特殊既問題, blowback時會將成份bolt向上頂, M4個結構, 份bolt一斜少少, 阻力就會大好多,
真鐵夠大力可以無視呢少少阻力, 但係玩具上對blowback 影響就好大
(呢個應該亦係點解當初WA M4個hammer spring要一卜即縮, 就係唔想咁大力同上夾份bolt, 但就要另加切氣機構來保證blowback動作做得完)
(可以唔拉blow插匣係另一個因素)
點解方仗可以唔用, 就係佢個valve同hammer spring都做得到好輕, 呢個最大既阻力來源夠細, 就可以細接用番個hammer控制

引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2018 19:09 發表
WA佢唔用切氣片鎖住嘩佬持續出氣,個撃䭔扑一下撞針就太快自動彈後cut氣,咁少出氣量對於叉滿氣既夾又要用咁上下硬度hammer彈弓先扑得入嘩佬,咁即時blowback冇力或直頭打唔郁了,

方仗設計個hammer頂住 ...
所以話個夾(嘩佬)低阻力係好重要, 只要夾低阻力=>火控低阻力=>成個blowback都低阻力
每一槍就可以慳好多氣, 氣化亦會大為改善
之前有D"測試"話方仗匣無改善, 個盲點就係度, 用同一枝打得到WA甚至PW匣既M4去打,
下下都係用咁多氣去overcome m4咁大份bolt既blowback阻力, 當然唔會有效率上既明顯改善.

WA改45度鎚既問題都一樣, 要打響WA/PW夾, 個彈弓既硬度=阻力就唔會太低, 而且45度鎚+長撞針等如比90度短左一半彈弓行程, 彈弓既硬度就無減既空間.
係WA系統上45度鎚可能係一個改動比較少同直接既solution, 但要治本, 都係要處理嘩佬硬度引發成個blowback動作阻力, 嚴重拖累用氣效率呢個問題
再進一步, 兩個approch係可以一齊用, 45度鎚+長針+超軟彈弓+超軟嘩佬

引用:
原帖由 gainax 於 26-8-2018 01:49 發表

是的師兄,我自己有&玩過人地支ksz/我們/v記/大蛇,
發覺佢地d hammer彈弓都有返咁上下硬度,意味扑開嘩佬需要既力度唔細,用左硬彈弓雖然延長出氣blowback力度大左但壓低hammer既阻力同樣相對大左其實係雙刃刀,冬天氣 ...
M4 GBB有個原罪, 個結構要像真, 係玩具GBB上就係阻力偏大同無效率
如果要好似馬記咁玩具結構, 要動作順暢可靠唔算難
方仗approach仲有個好處係想搞像真機構+動作, 大blowback, 都一樣ok
我個人懷疑佢個擊鎚+撞針設計純粹係為專利問題而改, 用番WA結構功能上都唔會有問題

引用:
原帖由 gainax 於 26-8-2018 18:51 發表
頭先屎忽痕試下手上支WA系統裝方仗火控睇下有乜效果
試過都OK咁可以直接用方仗夾唔洗用切氣片應該都得了

未搞好只係test玩下,鋼煲+方仗加重buffer冇切氣片都行得到我覺得可以接受,
隨便一拍可以參考下 ...
咁既話好多WA身都可以直接用喎...
但公差係一個問題, 你呢個係咩身? 無修直上?

引用:
原帖由 gainax 於 28-8-2018 13:45 發表

其實我一開始都唔係特登想用佢d夾,我WA手上已冇pmag同正廠WA,得返一兩隻豬pWA款夾又已經打到殘哂整又麻煩再裝裝拆拆唔知捱到幾耐,又因之前開左幾飯又大蛇方仗V記WA系統馬記但手上得方仗夾最多冇水個個系統買3幾隻夾 ...
方仗輕甲出左之後, 我見自己識同出面玩WA系統既師兄都全面轉過去... 有人經鋪頭放幾十隻未用過既GP pmag...
我自己用過KA一代, PW 短匣, GP pmag, iron airsoft, 方仗一代鐵匣, 二代膠匣
用方仗匣係最少問題, 頂多係無切氣又無對應修改, 會blowback唔足, 打唔到auto
改到枝槍用到方仗匣係最簡單, 最一勞永逸既做法

引用:
原帖由 gainax 於 28-8-2018 21:02 發表

以gi夾為例我覺得只有WA正廠個款係有保障但太貴,豬p出個隻唔貴氣化又ok先玩得過,
但容易漏氣要fix同拆裝困難一般人會轉玩pmag,WA副廠除pmag始終現時冇一個穩定選擇,我覺得方仗夾係現時改落WA/大蛇之類相近系統唔難 ...
所以我咁強調要改槍來用方仗匣, 有GI 有pmag, WA系統無甲可以相比, 唔好話性能, 唔多漏氣+外表已經無得輸, 而且價錢同貨源穩定
(個人覺得iron for WA果隻都OK, 但依家買唔到/無平唔算抵, 而且我果隻jam彈)
其實係唔駛改就一定可以打semi auto, GP身只要磨夾井一樣fit
問題只有fullauto, 所以我一直集中係改槍就匣個approach
"理論上"只要有條夠輕既hammer spring(90或45度)/長撞針就解決到成件事

引用:
原帖由 gainax 於 29-8-2018 01:50 發表

方丈夾用係WA系統到,就算冇切氣片以個人整過經驗打連發唔難的,
,我估最大機會有d師兄打唔到連發(可能打一至幾下就停)或rof時快時慢或blowback軟弱係關於
1.夾出氣膠口食唔住飛機底口太早cut氣
2.buffer太輕槍機 ...
另外一個問題係, 如果要保留用得到wa系統匣, 用方仗匣個效能就麻麻, 相反就扑唔開WA匣
仲有wa槍既師兄多數都成手wa匣, 如果要放棄D匣, 不如直接轉會
btw, 你個45度鎚係用方仗鎚中問條坑固定塊鐵? good idea

引用:
原帖由 peacemaker 於 31-8-2018 19:00 發表
見師兄講得咁高興,小弟有枝KA M4因冇匣在櫃底,請問師兄打G記匣最低消費係咪只換G火控同bolt即可?
只打單發係直上G匣就得, 前面講既都係換火控(hammer+trigger同彈弓), 原裝bolt無問題可以唔換住

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 1-9-2018 00:47 發表

我記得以前都試過改打vfc bolt set, 單發好暢順, 不過連發就腳軟, 唔知ghk 火控有冇機會解決e 個問題
gp 飛機咁多年唯一抵買果次係前果排開倉, 120 連條m16vn 既bolt carrier...除左果次, 近幾年都冇買過啦 ...
vfc bolt有無車番條坑做切氣先
佢同一般原裝bolt表現差不多
不過係無特價既時候價錢比較合理

GP開倉我好彩執到條有助推坑的bolt

引用:
原帖由 alvin155 於 2-9-2018 01:34 發表

請問直上係咪乜都唔洗換就得,弟有支井記,但入g記甲入唔到,一係好實
井記我唔熟, 可能要問番有經驗既師兄

引用:
原帖由 navy_seal 於 7-10-2018 02:43 發表

試了只換ghk hammer能直上,其他沒換,再用wa匣,力度得1j,但單連發後座力有加強到,不知問題在哪
估計係ghk hammer spring太軟, 扑WA value第一下瞬間氣量少左, 所以降J,
但又扑得開, 有切氣所以blowback正常.

唔用ghk匣既話, 換ghk鎚只有90度鎚+輕磅彈弓既效果, 其實無咩必要改...
上面討論講既大部分係為左係WA系統上面用GHK匣, 而又打到auto

發新話題