發新話題

現在的科技,未來人類,真係好大機會失業.

其實唔會的.
自從工業革命開始, 就不斷有大量行業/職位被淘汰.
無數次出現翻天覆地的改變,
人類都會適應/轉型.

前題係要不斷開發新市場.
當地球有朝一日真係飽和,  
政權同企業就會忽然話比你知,
宇宙有好多星球可以去探索,
亦已準備左好多年....

引用:
原帖由 Seed 於 22-10-2018 01:00 發表
馬雲之前講過, 未來30年只有3類人可生存: 資本家 明星, 技術工人
其餘既人就..., 好重nwo口吻
馬雲離地o者.

物業管你員,物流掟貨員,垃圾站hea員..
淨係呢3個不可或缺既工種,
未來30年 AI 都未必會有足夠EQ去應付.

反而成間大家樂/大快活之類, 由前到後都再無人類員工,
可以係一個generation內發生既事..

仲有一身淘寶韓風西裝撘隻假撈再撚對複合皮鞋的未來 top sales / 鑽石經紀,
AI 係冇辦法理解的...

引用:
原帖由 rho837 於 22-10-2018 12:36 發表
人體型機械人重有排至面世!

但係近二十年來, 智能機械人工業生產機器技術在歐美, 韓國及日本就曰飛猛進! 早在十年前致今年年去日本考察高科技生產線, 曰本(歐美同樣)好多超級工業用生產線係没有買到中國只 ...
我去過Gant響中國間無人工廠, 行demo mode既話7分鐘可車完一件兼摺好tag埋入左袋既polo恤, 全程laser定位一路車一路QC....

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-10-2018 13:58 發表
畢業搵工 前提唔好搵ai取代到既工
一身淘寶韓風西裝撘隻假撈再撚對複合皮鞋的未來 top sales / 鑽石經紀

係時候又瞓身推介我的宗教:
《太空堡壘卡拉狄加 》 Battlestar Galactica 2003-2009
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ... 9%E7%8B%84%E5%8A%A0

"The Cylons Were Created by Man.
They Rebelled.
They Evolved.
They Look and Feel Human.
Some are programmed to think they are Human.
There are many copies.
And they have a Plan."

附件

22-10-2018 14:47

引用:
原帖由 reniless 於 22-10-2018 17:00 發表
係時候又瞓身推介我的宗教-淘寶。

早前睇韓劇不時會見到0既板鞋ggdb vce,vce咩意思?唔知,唔好問,跟韓風買就得。

黑皮鞋兩對,一對mj一對jc,,款同型相同,買嚟做乜,唔知,唔好問,我一直都覺 ...
第二對我睇唔明接縫造工, 一定係好o野
今日著緊Outlet買既Grenson, 有時開倉既好處, 係顛覆價值..英國造仲平L過印度造..

發新話題