發新話題

狙擊彈重量選擇?

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-12-2018 10:22 發表

我都想知,請教C Hing.管越長,是否BB彈越重越好呢? 謝謝.
管長主要用來增力,但管長限度是不要超過供氣量。
市面絕大部份供氣都足,只是MARUI M40, AS01 等細缸的就打500MM 管或以內好了,不然重彈反倒下降火力。

理論上彈愈重愈穩,但大前題是HOP UP夠力昇起佢,不是整硬粒壓點就好,同時亦要壓位正確,
例如AS01 可以壓點調到超實,實到打唔出來,但原裝不改打不到0.4 豆,否則0.3 豆打1.9J ,0.4 豆打1.2 J 才可直線。
何故?因為壓錯位,AS01 是用單點槓桿原理,下壓愈深,壓點會愈向前偏移,移到去BB 彈「前方」,成了擊發的阻礙,同時不能有效提供磨擦力。
反而MARUI M40 的壓點是垂直升降,無論壓點多重,都是在BB 彈的頭頂,這樣的壓點最穩定。( PS. 但MARUI M40 打 0.4 以上也是要DIY 加強壓點,因原裝兩粒膠牙仔太淺,打0.4 + 高初速炒不起 )
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 26-12-2018 16:40 發表

收費場最大應該係得幾個,W28 樹林,新海灣風水林,三軍大平原連車場位,大體上都係 70~100 米長度。
合法力想 100 米有效命中基本上可以話無可能。
但60~70 米攻擊仍然可以有一定準確度。
以MARUI M40A5 為例 ...
真係理想與現實....
其實我起初諗住夠用既定義係,係一段敵人唔容易發現你既距離(如30米40米?)
要有能中頭既準備度,而火力則係起碼對方唔好見住粒彈飛埋嚟仲可以避得開

呢啲只可以話幻想....
自己有用手拉,花錢改裝前都會幻想吓究竟可以攞到支槍幾盡,但一落場就會醒...
手拉只係靜,但拉Bolt依然有聲。如果以實用計,個人覺得半自動DMR係非常實在,起碼一Miss都可以補槍,二來可以做中、長距離壓制,再叫Assault Team上。
引用:
原帖由 tf141 於 26-12-2018 18:26 發表

真係理想與現實....
其實我起初諗住夠用既定義係,係一段敵人唔容易發現你既距離(如30米40米?)
要有能中頭既準備度,而火力則係起碼對方唔好見住粒彈飛埋嚟仲可以避得開
究竟世界上還有神嗎?

邊支!?
引用:
原帖由 Dave 於 26-12-2018 16:43 發表

死打手MODE:在下只是改了粒壓點軔一點,其他乜都原裝,用IRON MAG,剛剛之前13 度那天打GAME 三軍魚塘對岸,火力應該1J 唔到,70 米,擊中...
仲要同一場擊中前後KO 2 件都是差不多距離,真是狗屎運 X 2 次 ;a ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 26-12-2018 21:45 發表
邊支!?
用Iron匣,應該係講緊Iron Pmag,所以係講緊Marui M4 MWS

Iron PMag真係咁好?
引用:
原帖由 tf141 於 26-12-2018 21:57 發表

用Iron匣,應該係講緊Iron Pmag,所以係講緊Marui M4 MWS
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 26-12-2018 22:20 發表
Iron PMag真係咁好?
其實應該唔關IRON 事,本身MWS 準。
但IRON 匣算出得唔錯,起碼之前數字實測上,穩定性沒有下跌。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 tf141 於 26-12-2018 18:26 發表

真係理想與現實....
想「屈距離」絕對不可行
但「比較精確的遠距離射擊」是可以做到。
另外就係有狙擊手在場的心理壓力。
在下試過狙擊打中人,同時亦試過比隱形狙擊手爆頭,確實唔知邊度來+ 聽唔到聲的子彈是有一定心理壓力。
但如果說狙擊手呢個位置「弱」又談不上,有特別處即有強處,但一個好的狙擊手應該走岩位+ 幫到隊友,純等餵食的狙擊手真是等如打少個。

1 個讚好! TOP

絕對認同「心理壓力」呢一項。
引用:
原帖由 Dave 於 26-12-2018 22:35 發表

想「屈距離」絕對不可行
但「比較精確的遠距離射擊」是可以做到。
另外就係有狙擊手在場的心理壓力。
在下試過狙擊打中人,同時亦試過比隱形狙擊手爆頭,確實唔知邊度來+ 聽唔到聲的子彈是有一定心理壓力 ...
究竟世界上還有神嗎?

多謝各位師兄寶貴意見,小弟也正摸索氣缸容量-槍管長度/精密度-hop up膠硬度-彈重這幾項之間的组合關係,如果太大力又怕打親人,始终是遊戲唔係有仇,但又想準直遠,现在手上有3支大陸制SR-25,1支svd和1支馬記L96,慢慢玩,但未試遇用0.25g以上,所以一遠啲就向上飄,看来要試

看来要試

看来要試

内容斷了幾段,有字數限制的嗎?

看来要試

無咗後半段文字,是否每段有字數限制?

發新話題