發新話題

狙擊彈重量選擇?

引用:
原帖由 ironjing 於 26-12-2018 23:18 發表
無咗後半段文字,是否每段有字數限制?
唔好入香港字,因為呢個 fourm 食唔到香港字... 例如口字邊果 D "口下" "口既" 之類
似乎係你 "看来要試" 之後果隻字出問題

回4#5#6#16#神C Hing和Dave C Hing.

謝謝兩位C Hing給予有關重BB彈,和狙擊玩具槍使用上的知識.

引用:
原帖由 michael616 於 27-12-2018 02:46 發表
http://2j30m.blogspot.com/2010/02/blog-post_01.html
Hope this site could help you
謝謝C Hing分享十分有用和學術性的知識.

現在發覺精密管未必好,尤其是6.01,太精密反而形響了BB彈在管內自轉,反而槍管與BB弹之間留有足夠空隙,讓高壓空氣浮起BB,讓它無阻自轉更好,我有很多槍用原装管约300至400mm長再加普通彈反而更直,所以現在專找6.03至6.05管。

另一大問題是狙撃服(吉利服),買了一件毛毛蟲和一件仿生迷彩,效果也未如理想,畢竟對狙擊手來説隱蔽比射程更重要,現在衹能夠自己動手做一件滿意的了。

冇試過買一套3D Leafy Suit?
引用:
原帖由 ironjing 於 27-12-2018 22:02 發表
另一大問題是狙撃服(吉利服),買了一件毛毛蟲和一件仿生迷彩,效果也未如理想,畢竟對狙擊手來説隱蔽比射程更重要,現在衹能夠自己動手做一件滿意的了。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 ironjing 於 27-12-2018 21:44 發表
現在發覺精密管未必好,尤其是6.01,太精密反而形響了BB彈在管內自轉,反而槍管與BB弹之間留有足夠空隙,讓高壓空氣浮起BB,讓它無阻自轉更好,我有很多槍用原装管约300至400mm長再加普通彈反而更 ...
小小更正,所謂精密管唔係指內徑,而係公差
坊間有好多 6.01 既內管,但如果要數精密管,最出名應該係寫明自己公差係 ±0.002mm 既 PDI 銀管

不過小弟覺得,內徑大 D 準繩同距離未必好大分別,但容錯性就一定好好多
即係有時 D 彈有公差,或者內管污 jor 左都冇咁易 jam,601 多油少少都炒到周圍飛

或者俾少少建議你。
香港嘅收費場大極有限,好多所謂叢林都唔密得去邊。如果著Ghillie Suit會好Bulky同容易俾人發現。
香港屬亞熱帶,植披顏色比較深,選軍服或Ghillie Suit要選顏色接近Woodland 或英佬DPM最佳。
如果决定要打Sniper/ Marksman ,即係唔會有高強度戰鬥,儘可能砌一套Dropleg platform,掛一個Saw mag pouch裝手槍同手拉狙彈匣,上身剩Vest擋吓彈;如果Secondary係SMG,直情買Dropleg SMG Mag Pouch。如用手槍就用OD色Dropleg Holster,咁就由Primary轉Sidearm都方便。
3D Leafy有其輕便性,唔算易勾樹,贏多少少機動力。
買個好少少嘅Walkie同隊友互通消息,幫手報位同指示敵人位置。
仲有少少心得,近呢兩個月打Outdoor ,執得最多嘅敵人,係肆無忌憚大大聲傾偈嘅敵人,嘗試響林入面活動時留意四週聲音,亦不要發出太大聲浪;如果唔覺意踩到樹枝、水之類,應立即停下,留意四週同聽聲,等五至十秒先好再慢慢行。
引用:
原帖由 ironjing 於 27-12-2018 22:02 發表
究竟世界上還有神嗎?

為何PDI少人用,是因為香港賣得貴。
PDI SUS 304/ Palsonite SUS 304管,公差只有正負0.002mm,屬業界最高標準。
我直接同日本X-Fire訂兩條95mm SUS 304 6.01 Bore,連運費,圍番一條都係$195 HKD,我買條Palsonite 6.01 For Marui PX4 Storm (限定品)都係三百頭。
我特別訂造支430mm 6.08 Bore SUS 304 for Marui M4A1 MWS,X-Fire正接轉介去PDI傾,唔駛一個星期就番咗嚟都係九百幾。玩槍係要打得準,玩狙要攞盡射程。有CP值高嘅產品唔用,傻的嗎?
http://www.x-fire.org/e.index.htm
引用:
原帖由 no-name 於 27-12-2018 23:37 發表

小小更正,所謂精密管唔係指內徑,而係公差
坊間有好多 6.01 既內管,但如果要數精密管,最出名應該係寫明自己公差係 ±0.002mm 既 PDI 銀管

不過小弟覺得,內徑大 D 準繩同距離未必好大分別,但容錯性就一定 ...
究竟世界上還有神嗎?

我買了的其中一件仿生迷彩就是3D的了,但仍不滿意,於是自制了一件,並在月中參加的大嶼山二日一夜團時帶了去試,當日伏在草叢或坐在草堆裹,在狙擊鏡裹用十字線瞄著敵軍,共有十多人次在我面前經過,包括敵軍和友軍,最接近的不足二米距離,但仍沒發覺小弟,尤其是對手左顧右盼時看著我的方向,我也看著他時,心想會否被發現,真是心跳血壓一齊上昇,十分刺激,最後全程無被人發現,效果滿意,無殺敵都自爽死呀!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 ironjing 於 28-12-2018 05:56 發表
我買了的其中一件仿生迷彩就是3D的了,但仍不滿意,於是自制了一件,並在月中參加的大嶼山二日一夜團時帶了去試,當日伏在草叢或坐在草堆裹,在狙擊鏡裹用十字線瞄著敵軍,共有十多人次在我面前經過,包括敵軍和友軍 ...
C Hing,件衫咁正,可否放張圖片,分享下呢? 謝謝!

怎樣貼相?這方面唔太熟!

或者師兄PM我,我Send比你幫忙貼。大家交流

引用:
原帖由 ironjing 於 28-12-2018 14:56 發表
或者師兄PM我,我Send比你幫忙貼。大家交流
已經PM.希望幫到C Hing你.

發新話題