發新話題

狙擊彈重量選擇?

起碼0.3起跳⋯⋯
引用:
原帖由 ironjing 於 25-12-2018 22:02 發表
各位狙擊手師兄,小弟最近開始加入老狙行列,想問問各位師兄會選擇幾重
究竟世界上還有神嗎?

唔知點解釋
我支VFC M40A3全改,攞盡1.9X
用0.2,唔開哭泣都有少少炒上。
用0.25,都係炒。
用0.3,彈道開始穩定。
用0.36,彈道穩定,開始要調少少哭泣。
用0.43,彈道差,去到20-25米墜,要再開大哭泣,如果要打50米以上,要令到彈道高飛曲墜先打到。
另一個問題係風,彈越重,風的影響越低。
引用:
原帖由 kornhill401 於 26-12-2018 10:22 發表

我都想知,請教C Hing.管越長,是否BB彈越重越好呢? 謝謝.
究竟世界上還有神嗎?

回覆 3# 的帖子

管並不代表越長越好,要睇Bore,亦要睇個氣筒容積食唔食得起。
PDI X-Fire官網:
http://www.x-fire.org/etop/08.html
某程度上要夾哂咁多嘢,好似好複雜。但你睇番上述官網,如果想打遠,6.08到6.10應該係打Long Range的首選。但Long Range還Long Range,我哋手頭上只係氣槍,並不能確保打咁遠仲有準繩度,只可以確保彈道平直而已。
https://youtu.be/NyJZqNBSKco
呢條片要打90m超過煎Pan咁大個靶都要打0.5珠同JJJ先可以Hit。

究竟世界上還有神嗎?

以前某廣華街槍鋪(已搬)有KJ M700賣,呢支就可以打得好遠,原因係佢原裝已經JJJ半......
究竟世界上還有神嗎?

如果真係要認真玩,JJ其實冇用...
要去到有啲睇頭,就一定過......
引用:
原帖由 tf141 於 26-12-2018 11:53 發表
其實一般玩狙擊鎗最少要去到幾大力先足夠?
究竟世界上還有神嗎?

將個力攞盡到1.9幾,改管兼定管,打0.3係夠用嘅。
但香港收廢場細,打手拉又不如打半自動好過,起碼一Miss可以補槍。
引用:
原帖由 tf141 於 26-12-2018 14:04 發表

如果以香港收費場夠用為目標呢?
究竟世界上還有神嗎?

買支MWS,改「第一」6.03管,打到老漣咁遠,駛鬼吓吓拉Bolt咩⋯⋯
引用:
原帖由 tf141 於 26-12-2018 15:37 發表

咁又係,打手拉不如打半自動氣狙
但係打氣狙不如拎枝M4啪個制轉單發
其實Sniper係香港真係玩feel only
究竟世界上還有神嗎?

呢啲只可以話幻想....
自己有用手拉,花錢改裝前都會幻想吓究竟可以攞到支槍幾盡,但一落場就會醒...
手拉只係靜,但拉Bolt依然有聲。如果以實用計,個人覺得半自動DMR係非常實在,起碼一Miss都可以補槍,二來可以做中、長距離壓制,再叫Assault Team上。
引用:
原帖由 tf141 於 26-12-2018 18:26 發表

真係理想與現實....
其實我起初諗住夠用既定義係,係一段敵人唔容易發現你既距離(如30米40米?)
要有能中頭既準備度,而火力則係起碼對方唔好見住粒彈飛埋嚟仲可以避得開
究竟世界上還有神嗎?

邊支!?
引用:
原帖由 Dave 於 26-12-2018 16:43 發表

死打手MODE:在下只是改了粒壓點軔一點,其他乜都原裝,用IRON MAG,剛剛之前13 度那天打GAME 三軍魚塘對岸,火力應該1J 唔到,70 米,擊中...
仲要同一場擊中前後KO 2 件都是差不多距離,真是狗屎運 X 2 次 ;a ...
究竟世界上還有神嗎?

Iron PMag真係咁好?
引用:
原帖由 tf141 於 26-12-2018 21:57 發表

用Iron匣,應該係講緊Iron Pmag,所以係講緊Marui M4 MWS
究竟世界上還有神嗎?

絕對認同「心理壓力」呢一項。
引用:
原帖由 Dave 於 26-12-2018 22:35 發表

想「屈距離」絕對不可行
但「比較精確的遠距離射擊」是可以做到。
另外就係有狙擊手在場的心理壓力。
在下試過狙擊打中人,同時亦試過比隱形狙擊手爆頭,確實唔知邊度來+ 聽唔到聲的子彈是有一定心理壓力 ...
究竟世界上還有神嗎?

冇試過買一套3D Leafy Suit?
引用:
原帖由 ironjing 於 27-12-2018 22:02 發表
另一大問題是狙撃服(吉利服),買了一件毛毛蟲和一件仿生迷彩,效果也未如理想,畢竟對狙擊手來説隱蔽比射程更重要,現在衹能夠自己動手做一件滿意的了。
究竟世界上還有神嗎?

或者俾少少建議你。
香港嘅收費場大極有限,好多所謂叢林都唔密得去邊。如果著Ghillie Suit會好Bulky同容易俾人發現。
香港屬亞熱帶,植披顏色比較深,選軍服或Ghillie Suit要選顏色接近Woodland 或英佬DPM最佳。
如果决定要打Sniper/ Marksman ,即係唔會有高強度戰鬥,儘可能砌一套Dropleg platform,掛一個Saw mag pouch裝手槍同手拉狙彈匣,上身剩Vest擋吓彈;如果Secondary係SMG,直情買Dropleg SMG Mag Pouch。如用手槍就用OD色Dropleg Holster,咁就由Primary轉Sidearm都方便。
3D Leafy有其輕便性,唔算易勾樹,贏多少少機動力。
買個好少少嘅Walkie同隊友互通消息,幫手報位同指示敵人位置。
仲有少少心得,近呢兩個月打Outdoor ,執得最多嘅敵人,係肆無忌憚大大聲傾偈嘅敵人,嘗試響林入面活動時留意四週聲音,亦不要發出太大聲浪;如果唔覺意踩到樹枝、水之類,應立即停下,留意四週同聽聲,等五至十秒先好再慢慢行。
引用:
原帖由 ironjing 於 27-12-2018 22:02 發表
另一大問題是狙撃服(吉利服),買了一件毛毛蟲和一件仿生迷彩,效果也未如理想,畢竟對狙擊手來説隱蔽比射程更重要,現在衹能夠自己動手做一件滿意的了。
究竟世界上還有神嗎?

為何PDI少人用,是因為香港賣得貴。
PDI SUS 304/ Palsonite SUS 304管,公差只有正負0.002mm,屬業界最高標準。
我直接同日本X-Fire訂兩條95mm SUS 304 6.01 Bore,連運費,圍番一條都係$195 HKD,我買條Palsonite 6.01 For Marui PX4 Storm (限定品)都係三百頭。
我特別訂造支430mm 6.08 Bore SUS 304 for Marui M4A1 MWS,X-Fire正接轉介去PDI傾,唔駛一個星期就番咗嚟都係九百幾。玩槍係要打得準,玩狙要攞盡射程。有CP值高嘅產品唔用,傻的嗎?
http://www.x-fire.org/e.index.htm
引用:
原帖由 no-name 於 27-12-2018 23:37 發表

小小更正,所謂精密管唔係指內徑,而係公差
坊間有好多 6.01 既內管,但如果要數精密管,最出名應該係寫明自己公差係 ±0.002mm 既 PDI 銀管

不過小弟覺得,內徑大 D 準繩同距離未必好大分別,但容錯性就一定 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題