發新話題

[認真] 警方又擾民 - 私人地方搜到氣槍即刻以重罪拉人

姐係搜到真鐵啦, 點擾民呀 ?

仲有700發槍械子彈呀 ! 我估警察唔會將 BB 彈叫槍械子彈呱 ! 嗰個手抽你點知係堅嘢定流呀 ? 冇經海關批准進口任何打火既槍械零件包括西係違法架樓主知到嗎 ?

呢班友根本就係諗著做大單野, 拉佢地竟然會被視為"擾民", 如果呢班人係住係樓主隔離, 唔知樓主會點諗呢 ?

引用:
原帖由 deltaboy 於 2-1-2019 17:27 發表

堅定流都好 無permit入口個手抽用cap 238去告?  管有會違反cap60(G) ?
係無進出口許可證進出任何打火既槍械零件包括西< 係違法邊條附例?
希望師兄指教
第60G章 《進出口(戰略物品)規例》 附表1 戰略物品
ML1        以下的20毫米口徑以下的光膛武器、12.7毫米口徑(0.5吋口徑)或12.7毫米口徑以下的其他槍械及自動化武器及配件,以及為其特別設計的零件
個手抽上面口螺絲你可以話唔係"為其特別設計的零件", 但成個手抽就肯定係

引用:
原帖由 deltaboy 於 3-1-2019 12:56 發表

根據師兄所講佢係冇經海關批准進口任何打火既槍械零件 點解唔係違反進出口(戰略物品)規例 係涉嫌「無牌管有槍械及彈藥」及/或「意圖危害生命而管有槍械或彈藥」唔係進口戰略物品?
師兄指教埋
我估警察入屋後見到任何同槍有關既嘢都帶走, 所以入盒影埋出嚟姐.
技術上要證明嗰個手抽係真鐵用, 仲要證明係佢係入口(譬如郵購)而唔係係香港買(合法的)就更加困難. 警察都係做嘢姐, 前面嗰兩條罪已經夠嗮交差啦, 點解要搞咁多嘢 ? 葉繼歡鬧市開槍跌D彈殼落地下唔通又告埋佢隨街掉垃圾咩.

引用:
原帖由 jacko 於 3-1-2019 13:09 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?[quote]原帖由 jacko 於 3-1-2019 13:09 發表

以我了解,”為其特別設計的零件”意思係當呢件武器欠缺左呢個零件就無功用,所以一般話手柄,準星,或其他外觀物件理應不算,呢個手抽裝其他槍得唔得?得既咪唔算特別為呢支槍設計囉?帶個頭盔先∼當然,我 ...
我都係睇字面, 我 get 到既就係任何零件, 唔係發射部分既零件囉. 《進出口(戰略物品)規例》亦特別講明瞄準具,即係個手抽,係不能隨便進口的 :
(d)項目ML1(a)、ML1(b)或ML1(c)指明的槍械所用的滅聲器、特殊槍架、彈夾、武器瞄準具及消焰器

雖然冇海關批准而進口”為其特別設計的零件”係違反第 60G 章《進出口(戰略物品)規例》 , 但一旦成功入口, 擁有就係受第 238 章《火器 及彈藥條例》管制. 該法例寫明不可以無牌擁有任何槍械既發射部份零件, 即係話我地擁有真品西同手柄咁係合法, 但條件係係香港買, 而唔係郵購(等同進口).

又話D槍械子彈係 BB 彈 ? 成堆金色彈殼喎. 拋殼 GBB ? 點解一粒 BB 彈都冇 ? 個兩條洗槍管既刷肯定係愛嚟俾有膛線既槍管用, 話嗰D係 BB 彈槍, 唔信囉. 仲有D 電槍呢 ? 咩有玩具電槍既咩 ? 樓主既意思係咪D警察見到呢堆嘢都唔做嘢呢 ? 如果係既話, 香港既治安就真係死得啦.

嗰D冇任何表面處理既 M4 下身玩具其實有冇 ? 我就未見過, 反而真鐵就有.

其實 DIY 一枝射到子彈既槍唔難, 但冇真子彈都係冇用
https://www.youtube.com/watch?v=3jaHEr2yr6s

發新話題