發新話題

[others] 想砌m16a4

我支Marui Mk-12咪梗柄囉!
台灣有出俾MWS用嘅梗柄連尾通。
引用:
原帖由 Sineta 於 2-2-2019 19:14 發表
MWS system何來梗柄...
究竟世界上還有神嗎?

USMC用FN喎!
引用:
原帖由 gainax 於 4-2-2019 23:32 發表

冇記錯A4首批大單好似係FN做,colt得二奶合同唔夠FN頭炮出名掛?
究竟世界上還有神嗎?

之前FN M16A4係一缐列裝,而家好似用M4 Carbine。
引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 00:12 發表

其實usmc知名度高d定陸軍
如是計頭炮唔係FN做一大批先打響頭
不過真鐵界傳FN質量>colt可能都有關係
究竟世界上還有神嗎?

其實你講得啱,不過而家啱心水嘅玩具肆壹陸真係冇。
引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 08:09 發表

M4/M4a1 Carbine其實應該都過氣, 基本上至少升做416 upper set好過將m4改少少做A1叫升級,話哂ar15系統可靠性現代唔入流...
究竟世界上還有神嗎?

ZET System 打到Burst,個司牙唔係鋼都惡搞。
引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 10:42 發表

而家kvva算ok又唔貴急可以玩住先既,不過玩緊馬記系統班玩家相信等得都唔會玩其他系統了,佢而家出mk18 次世袋遲下九成出gbb版,再之後賺夠M4身應該係時候出416了,

而家馬記都有416cnc kit可以解決,我個人最希望馬 ...
究竟世界上還有神嗎?

睇嚟,Colt的質素真係冇乜改善...
引用:
原帖由 小鬼182 於 5-2-2019 12:23 發表

當年海軍同陸軍都各自向FN同colt訂購m16a4,只係海軍向FN訂購既數量俾陸軍向colt訂購既數量多好幾倍,當中既原因係海軍尤其USMC係第一線向前進軍既部隊,相對防衛性質既陸軍槍枝消耗多好多...所以當時海軍幾乎全面換裝 ...
究竟世界上還有神嗎?

反而想請教一下,由幾時開始,Colt的M4 Carbine槍身開始做Cerakote?
引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 17:11 發表

colt質量其實乜水平到? KAC,FN應該都比佢好
對比下可能真係價錢同背景取勝,如果當年唔係colt長年供發軍版
而家我地D玩具可能是興其它marking 只論LOGO設計馬仔係靚過其它廠
FN有另一種口味正唔正宗都好 ...
究竟世界上還有神嗎?

正喎!
引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 22:01 發表

一直有個疑問, 好似m110沙定泥色係硬陽定漆面?
個種表面處理類似g28 upper似油多過硬陽

另外硬陽堅過裝飾陽極好多應該兩種製法, CRVV有測試過大蛇加錢種硬陽用利物都刮唔花
印象中有外國玩家測試用刀刮珍 ...
究竟世界上還有神嗎?

事實,軍版求其壓㗎咋!一放響壓機下面定位就一嘢壓落去,玩具係精緻好多㗎!
引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 22:18 發表

井唔係壓字咩?
其實mass production開壓字模仲好
但玩具槍玩家 又話壓得唔平衡又剩 issue真鐵壓得好求其
究竟世界上還有神嗎?

唉,啲人吹毛求疵啫!
玩開「精緻」玩具槍,一俾枝壓字佢,又話粗工又話咁。殊不知真鐵都係就咁壓㗎咋!以前差館啲AR-15壓得仲「粗工」呀。
Glock 17 Gen 2就見到係壓字,Gen 3或者以後就唔知喇⋯⋯
引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 23:28 發表

壓字工時少好多 工時先最貴
但好多玩家都追求自我感覺良好 而唔係求真
如果冇睇錯glock都好似壓
究竟世界上還有神嗎?

呢個似樣好多!有毛邊先係神粹。因為一壓,Logo同字邊會被擠出拱起少少,Raw得嚟好有味道。但一針針咁落其實都不難睇出。
引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 23:45 發表

#記刻印應該是針雕刻出黎,放大marking睇有一個個細疤連接同真衝壓字突別有擠壓feel拍埋好易分到,但出來效果立體有feel似有
下圖應該就是相同做法以前有工作室做個批客製
不過呢種做法毛邊較多睇落粗糙唔 ...
究竟世界上還有神嗎?

正喎!!!
早啲識你就好!我當年買支GHK跟住再同沙漠蟲買胸肌版叫佢刻埋,都冇你呢個咁靚!
飲恨呀⋯⋯
引用:
原帖由 gainax 於 6-2-2019 00:38 發表

我之前有#記拎去噴砂+些啦曲,
做後效果其實比原本靚仲保留到少少立體感,想保留多d立體感可以噴砂再輕手d,
真鐵有壓淺同壓深,壓淺立體感少好多,我做後就似有前者feel,市面d marking通常刻到好深,真鐵衝壓 ...
究竟世界上還有神嗎?

你呢隻壓得唔差,原因係Factory Made都係咁上下。
不過以前係好平係事實。
引用:
原帖由 gainax 於 6-2-2019 08:02 發表

咁又唔好咁講,有好野大家互相share姐,以前有期有得玩陽極都只係2舊水一隻M4身
噴砂仲平,簡單噴返滑面個師傅好好人好似只我收2草 ,不過都冇做只能回味以前有分享過

而家其實可能仲有衝壓字玩,壓得好可以好靚同 ...
究竟世界上還有神嗎?

你講嗰個人,話題比較敏感。可否將「國X」或「X寶」改做「某人」?
引用:
原帖由 Opica 於 6-2-2019 10:17 發表
上次某國寶賣個隻國產M4 GBB個身做得唔錯

都係壓字
究竟世界上還有神嗎?

發新話題