27 12
發新話題

[others] 想砌m16a4

引用:
原帖由 48191 於 5-2-2019 09:50 發表
其實你講得啱,不過而家啱心水嘅玩具肆壹陸真係冇。
而家kvva算ok又唔貴急可以玩住先既,不過玩緊馬記系統班玩家相信等得都唔會玩其他系統了,佢而家出mk18 次世袋遲下九成出gbb版,再之後賺夠M4身應該係時候出416了,

而家馬記都有416cnc kit可以解決,我個人最希望馬記出M16a2三連發 佢原本M4身些啦曲隻色做得最似90年代colt灰,以馬記系統氣化咁強打3連發行到全行程根本無得頂。。。

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 11:15 發表

89式輕彈弓都打到三連 日本仔d野真係好癲
玩過咁多系統真心佩服z系統,未試過有支GBB氣化/準度/耐用/穩定性/槍身外觀同時達到高水平
M4價錢只不過3千夾又算平真係穩贏其它系統, 其實KVVA同豬香港都有潛力同馬記比較過,
但一支HOPUP/外觀&夾重量未大改良,另一支馬仔成4千夾4百以上HOPUP仍是AEG設計
只要開箱即落場3支差異性會feel到了,而馬記仲有改裝空間未到頂

引用:
原帖由 小鬼182 於 5-2-2019 12:23 發表

當年海軍同陸軍都各自向FN同colt訂購m16a4,只係海軍向FN訂購既數量俾陸軍向colt訂購既數量多好幾倍,當中既原因係海軍尤其USMC係第一線向前進軍既部隊,相對防衛性質既陸軍槍枝消耗多好多...所以當時海軍幾乎全面換裝 ...
colt質量其實乜水平到? KAC,FN應該都比佢好
對比下可能真係價錢同背景取勝,如果當年唔係colt長年供發軍版
而家我地D玩具可能是興其它marking 只論LOGO設計馬仔係靚過其它廠
FN有另一種口味正唔正宗都好砌玩具d marking唔同有新鮮感既

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 5-2-2019 17:33 發表
反而想請教一下,由幾時開始,Colt的M4 Carbine槍身開始做Cerakote?
應該冇?軍版既槍多數軍規級硬陽,除非好似沙色陽極做唔到,而軍規硬陽同玩具陽極硬度都差幾遠,
玩具壓鑄身應該做唔到硬陽或效果唔好, 所以做些啦曲係最好選擇了

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 21:04 發表

沙色係做到的 scar個上身都係
但硬陽 同裝飾陽極工藝一唔一樣就唔知了
有人講硬陽係硬D only 但有人話根本兩樣野
我試過係個頭盔到跌左隻公發nvg mount落地
我都有米7高 跌落石屎地都冇花 個finish 好鞋似係硬 ...
一直有個疑問, 好似m110沙定泥色係硬陽定漆面?
個種表面處理類似g28 upper似油多過硬陽

另外硬陽堅過裝飾陽極好多應該兩種製法, CRVV有測試過大蛇加錢種硬陽用利物都刮唔花
印象中有外國玩家測試用刀刮珍upper,有白痕但摔幾下已冇左,珍upper隻軍規三級硬陽應該仲堅

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 22:03 發表

M110應該係漆 見過d close up圖 見到有d位脫漆
G28上身鋼黎的 應該係漆
以前未有此啦曲會用邊種油?雕啦曲?

引用:
原帖由 小鬼182 於 5-2-2019 22:05 發表

當初會有colt的m16a4,主因也是陸軍那邊對colt的國貨情結,要不是這樣以colt的質量和比FN平不了多少的價錢,colt的m16a4完全看不出有製作的可能性...其實依幾年,colt已經係半隻腳走入棺材既狀態...招牌產品1911和AR15 ...
而家軍版coltd產品基本上個個廠都識做好易比人取代
玩左咁多年係時候比其他廠上位了

井記是馬仔花仲幾靚,全新冇了2手都少見
大蛇如果肯改用井記雕刻機刻字就正,到時客製刻乜字都立體了

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 22:16 發表

唔知wor "軍規焗漆"掛
glock都好似係焗油 所以市面上既glock slide都錯
其實好多表面處理唔研究下都唔知乜"料"高仿到質感已收貨
通常玩具唔是焗油就係陽極or染黑/灰銀色鋼管個d表面處理易生鏽,
做些啦曲同鋼件氮化(深灰黃/灰黑吉打個隻)已好落本了

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 22:18 發表

井唔係壓字咩?
其實mass production開壓字模仲好
但玩具槍玩家 又話壓得唔平衡又剩 issue真鐵壓得好求其
#記刻印應該是針雕刻出黎,放大marking睇有一個個細疤連接同真衝壓字突別有擠壓feel拍埋好易分到,但出來效果立體有feel似有
下圖應該就是相同做法以前有工作室做個批客製

不過呢種做法毛邊較多睇落粗糙唔夠美觀,其實只要輕手噴一噴砂修飾下效果都幾好,雖然冇真壓咁有feel但有立體感已經好過cnc字太工整冇左軍版味

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 23:26 發表

急打果隻漆係做得幾好 佢die cast果d身其實係漆
但做到陽極果隻感覺
啪啪高客製陽極鑄身似就係吉打做,
吉打d鑄身陽極可能是染色但質感好越玩越有質感
尤奇係m16a2隻灰色,而家都冇乜廠溝到出來佢十年前已做緊aeg真心勁

引用:
原帖由 48191 於 5-2-2019 23:49 發表
呢個似樣好多!有毛邊先係神粹。因為一壓,Logo同字邊會被擠出拱起少少,Raw得嚟好有味道。但一針針咁落其實都不難睇出。
我之前有#記拎去噴砂+些啦曲,

做後效果其實比原本靚仲保留到少少立體感,想保留多d立體感可以噴砂再輕手d,
真鐵有壓淺同壓深,壓淺立體感少好多,我做後就似有前者feel,市面d marking通常刻到好深,真鐵衝壓係咁深既話應該擠壓感同時亦好明顯,所以如係深刻字做唔到擠壓感,做返幼同淺少少反而會扮得似d

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 6-2-2019 00:58 發表
正喎!!!
早啲識你就好!我當年買支GHK跟住再同沙漠蟲買胸肌版叫佢刻埋,都冇你呢個咁靚!
飲恨呀⋯⋯
咁又唔好咁講,有好野大家互相share姐,以前有期有得玩陽極都只係2舊水一隻M4身
噴砂仲平,簡單噴返滑面個師傅好好人好似只我收2草 ,不過都冇做只能回味以前有分享過

而家其實可能仲有衝壓字玩,壓得好可以好靚同珍鐵一樣有明顯擠壓feel,但同時同珍鐵一樣未必保證件件壓得靚,
我前排買左人地套全新壓字身,可能壓得唔靚有淺有深人地做完就放返出去 ,拎去比人壓睇你搏唔搏了,
我唔介意先入手,要穩陣始終用機刻保證每隻字清楚

27 12
發新話題