18 12
發新話題

IDPA

我都一直想玩IDPA,但真係冇咩人玩
而家IDPA應該冇發展到有個會同埋有比賽可以打,班我係搵到有人攪,只係唔知如果遲下IDPA真係興起,你上過既班認受性有幾高,不過我都有打算去報,因為我真係鍾意玩
我搵到呢個 https://www.facebook.com/events/330394117605433/ ,應該之後都會再開班

引用:
原帖由 horenhim 於 6-3-2019 16:45 發表
IDPA 好唔好玩好食course design, 難普及阿
IPSC唔係?

引用:
原帖由 2slow 於 6-3-2019 16:21 發表

IDPA小弟都有興趣, 但佢收成6舊水又無detail會學到d咩?有無cert?認受性有幾高等等...
正如我所講,我都一樣有呢d顧慮
所以我都仲未報過呢d班,而只係去過一次$120既funday(唔係呢間攪),不過由於我真係好想玩,所以而家都考慮緊照上

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-3-2019 20:22 發表
不過睇過例書,IDPA又開始向娛樂性靠攏。

本來IDPA係一班睇唔過IPSC變質既人自立門戶,但d規條越搞越以搞死人為樂,比IPSC複雜N多。
例如有d咩?

引用:
原帖由 avegetables 於 6-3-2019 21:09 發表
在你手槍還有4發子彈 只剩下一個需要三槍的目標 的時候要求你reload
在你可以放棄彈匣的時候要求你回收彈匣
用你不會拿來實戰的“隱蔽”holster和漁夫背心
用你不會拿來實戰的槍
特定點reload唔係IPSC都有?
上次fun day教,鎗已lock slide,匣已冇彈既時候reload係可以唔做tactical reload
每個人實戰時架生都唔一樣,IDPA既裝備已經比IPSC貼地好多了
難道你實戰拎RPG,又要開個組別俾你打RPG ?

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-3-2019 21:04 發表

IPSC而家擺明係比賽,節奏快而且唔似IDPA似真非真。

IDPA要係cover後換彈同開鎗,唔准有彈彈匣落地等等,IPSC如果有MR一野就飛匣落地,公開露出、丫,係冇cover換彈擺明做rambo亦得,course設計顧到對唔同選手 ...
各有各喜歡啦,玩既時候多d限制咪好玩d
如果規矩越少越好玩,都係打wargame好玩d,大家拎枝鎗9射就好了

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2019 09:32 發表

冇咁多規矩嘛, 間唔中都見到d game友話ipsc 規矩多多
咁IDPA只會更慘
咁只係果d人唔啱玩,又冇做功課啫

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2019 09:40 發表

IDPA只係另一種sport shooting, 你實戰唔會有RO提你宿返入......cover
你想點先為止貼地呢, 打支9mm glock? 6mm又是否太假?
既然係shooting sport,就一定唔會完全真實
只係比IPSC好咁解,有趣既係每次講IDPA總有人跳出嚟話唔夠貼地,但果班人自己往往係打開IPSC,真係一百步笑五十步

引用:
原帖由 avegetables 於 7-3-2019 02:07 發表
lv3或以上的正式ipsc比賽是不會主動要求reload的 而且只會要求reload 不限定地點 響槍后至最後一槍前reload就可以
如果有cover的時候你可以選擇在cover後面射 只要保證安全

只不過idpa自稱”更實戰“實際上還是很 ...
重點係更實戰個更字,係有比較之下,而呢個比較往往係同IPSC比
所以我完全睇唔出有咩問題

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2019 15:48 發表

我覺得用氣槍玩點都唔會真, IPSC還好,因為本身以變做了sport, 但你用BB槍求"實戰", 那又是自相矛盾.

當然我不介意人追逐浪漫, 但IPDA例書又有, 又有人搞過/聲稱搞, 但又是紅唔起, 就係因為規矩繁複場景設計心 ...
IDPA攪唔起我認為係因為相對上冇錢賺,裝備貴用真品大牌子都不過幾舊水,鎗改盡都冇乜野改,二三千蚊已經改盡
甚至好多人用番打game果set野,唔洗重買已玩得
IPSC既裝備,改件,人工都帶動住整個行業賺錢,相比之下IDPA又冇外國作為真鎗training之一果盡需求,所以氣鎗唔太攪得起
呢樣野係外國都係一樣,但外國起碼係有得玩,遠既唔洗講,你自己上youtube搵下台灣、南韓、日本都會有玩氣鎗IDPA既video睇

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2019 17:31 發表

gear市場我覺得差不多, custom gun 是對的但個市場真的不算大, 競技改裝也只是改裝市場的一小部份.

氣槍IPSC vs IDPA在我眼中只是 CS vs COD
我是一點感覺也沒有, just another game.
點會差唔多 ?
對成個市場嚟睇競技改裝當只係一小部份
但起碼有人係用競技改裝搵食,香港都有一兩間主打IPSC改裝同埋週邊啦
IDPA得咩 ?

我同意IDPA都只係另一個遊戲
但絕對係同IPSC有分別既一個遊戲,以某部分既人包括小弟,會在意呢種分別而想去選擇IDPA
只係希望玩開IPSC果班人唔好下下聽到人地講IDPA,就覺得人地有IPSC唔玩玩IDPA係否定IPSC

引用:
原帖由 michael616 於 7-3-2019 23:13 發表

台灣有搞過
不過我林玩狙ga人,大部分都會傾向室內定距精密射擊or field target個種
我有見過,果個台灣人用VSR-10
真係拉到手都軟

引用:
原帖由 horenhim 於 8-3-2019 09:35 發表

大市場? 嗯....IPSC來來去去都係得個200幾人比賽, 當你world shoot 有1000人, 當你係top 10%有其餘9000人冇打, 咁全世界有幾多人玩呢, 我唔太清楚(不過上次WS香港都佔左3~4成人).  wargame才是主流吧?

冇否定 ...
我只係想講IPSC遠比IDPA能搵錢,所以IPSC較IDPA成功
而IDPA比起IPSC相對上貼地,門檻亦可能較低,所以我較喜歡IDPA
Wargame係主流我冇異議,亦同呢個主題無關

IDPA唔多人玩係事實,但當有一班人想玩既時侯
係盡可能幫佢地搵出市場上少之又少既選擇,唔係暗示IDPA相對於IPSC既所謂分別係多舊魚,都係玩番IPSC算吧啦

如有誤會,唔好意思

引用:
原帖由 2slow 於 6-3-2019 16:21 發表

IDPA小弟都有興趣, 但佢收成6舊水又無detail會學到d咩?有無cert?認受性有幾高等等...
我有係Facebook問過佢地,佢地話佢地呢個AGTSA-IDPA已經向美國IDPA總會註冊咗,cert我諗有既,收你$600要印張cert有幾難
至於假如遲d真係有幸可以見到IDPA係香港Airsoft界興起,呢張cert有冇認受性就真係唔知,可能涉及好多因素
不過既然已經向美國IDPA總會註冊咗,我相信教授既內容起碼唔會渣流灘掛
Anyway ,我同另外一位朋友已經報咗名會上嚟緊星期日果班,希望到時見到ching一齊玩

引用:
原帖由 horenhim 於 8-3-2019 14:12 發表

我只是陳述事實, 正如我之前所說, 如果他朝一日有人搞得成我咪玩, 但係到目前為止都是沒有.
而我又未至於愛IDPA愛到會自己落手搞, 就算搞都未必成功, 原因就如我之前所言.

如果你自己都覺得多舊魚, 咁先係真 ...
我就係覺得有價值先會係到同你講咁耐啫

18 12
發新話題