發新話題

IDPA

IDPA 好唔好玩好食course design, 難普及阿
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 tf141 於 6-3-2019 20:56 發表

IPSC唔係?
冇咁多規矩嘛, 間唔中都見到d game友話ipsc 規矩多多
咁IDPA只會更慘
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 tf141 於 6-3-2019 21:19 發表

特定點reload唔係IPSC都有?
上次fun day教,鎗已lock slide,匣已冇彈既時候reload係可以唔做tactical reload
每個人實戰時架生都唔一樣,IDPA既裝備已經比IPSC貼地好多了
難道你實戰拎RPG,又要開個組別俾你 ...
IDPA只係另一種sport shooting, 你實戰唔會有RO提你宿返入......cover
你想點先為止貼地呢, 打支9mm glock? 6mm又是否太假?
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 tf141 於 7-3-2019 15:01 發表

既然係shooting sport,就一定唔會完全真實
只係比IPSC好咁解,有趣既係每次講IDPA總有人跳出嚟話唔夠貼地,但果班人自己往往係打開IPSC,真係一百步笑五十步
我覺得用氣槍玩點都唔會真, IPSC還好,因為本身以變做了sport, 但你用BB槍求"實戰", 那又是自相矛盾.

當然我不介意人追逐浪漫, 但IPDA例書又有, 又有人搞過/聲稱搞, 但又是紅唔起, 就係因為規矩繁複場景設計心思相對要求高, 冇乜人肯投資心血向呢方面(我唔係講緊錢同場地), 你做不到位又比人話東施效顰, 雖然我覺得用氣槍玩真槍射擊運動全部都係東施效顰, 不單只是IDPA.

事實擺在眼前 如果真係咁L正, 咁應該個population大過IPSC先係? 你就算話香港人廢搞唔到喇, 咁其他國家有啦? 日本仔? 你可以上網search下D片, 你望完再話我知咁樣是否你心儀的IDPA.

再重申一次我不是對IDPA有偏見, 我只是分析為何氣槍IDPA為何難以成功. 當然, 他朝有一日你做到了, 我恭喜你. 也許我也會來玩.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2019 17:19 發表

其實有時紅不紅得起不單單談個「遊戲」有幾咁完善,
亦牽涉很多周邊利益,單論「改槍」、「補品」、「裝備」、「槍件」已經是非常大的市場,亦令很多品牌應運而生。
同樣推一個射擊運動,身為求財贊助者,做同 ...
gear市場我覺得差不多, custom gun 是對的但個市場真的不算大, 競技改裝也只是改裝市場的一小部份.

氣槍IPSC vs IDPA在我眼中只是 CS vs COD
我是一點感覺也沒有, just another game.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 tf141 於 7-3-2019 19:00 發表

點會差唔多 ?
對成個市場嚟睇競技改裝當只係一小部份
但起碼有人係用競技改裝搵食,香港都有一兩間主打IPSC改裝同埋週邊啦
IDPA得咩 ?

我同意IDPA都只係另一個遊戲
但絕對係同IPSC有分別既一個遊戲 ...
大市場? 嗯....IPSC來來去去都係得個200幾人比賽, 當你world shoot 有1000人, 當你係top 10%有其餘9000人冇打, 咁全世界有幾多人玩呢, 我唔太清楚(不過上次WS香港都佔左3~4成人).  wargame才是主流吧?

冇否定過, 我講事實而已. 遊戲有多人玩少人玩. IPSC少人玩, IDPA吹奏多過玩, 呢個係我個人所見所聞.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 tf141 於 8-3-2019 12:32 發表

我只係想講IPSC遠比IDPA能搵錢,所以IPSC較IDPA成功
而IDPA比起IPSC相對上貼地,門檻亦可能較低,所以我較喜歡IDPA
Wargame係主流我冇異議,亦同呢個主題無關

IDPA唔多人玩係事實,但當有一班人想玩既時侯
...
我只是陳述事實, 正如我之前所說, 如果他朝一日有人搞得成我咪玩, 但係到目前為止都是沒有.
而我又未至於愛IDPA愛到會自己落手搞, 就算搞都未必成功, 原因就如我之前所言.

如果你自己都覺得多舊魚, 咁先係真正的多舊魚. 你覺得有價值就是其價值阿.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

發新話題