發新話題

求cnc加工推介

淘佬其實都有做
但係只係接好簡單既野 複習少少都話做唔到
當然數量少 一定會貴

印象中香港仲有間野接單做玩具cnc
個網show左d vsr10果類trigger guard出黎

引用:
原帖由 ayaka 於 21-3-2019 18:03 發表
係咪屯門個間?
唔記得了

引用:
原帖由 gainax 於 21-3-2019 20:27 發表

除非自己做間公司有cnc機自己又識相關技術先平
冇熟人街客接得你九成九劏水魚,cnc機分分秒秒都計緊錢淨接一件半件賺咁少多數要利潤大先肯做,仲有鑼完仲要噴砂同陽極唔識人又係錢,有現成買現成好過吧。。。
如果件野難夾既話又係錢
Btw 之前係連登睇post好似有個政府資助既center有得平價租機

引用:
原帖由 YMM 於 21-3-2019 20:37 發表
屋企有人以前係機器佬,但佢果啲係要全手動操作,同埋佢應該唔會采我
佢肯借機你玩都大把野玩啦

引用:
原帖由 gainax 於 21-3-2019 23:15 發表

叫屋企人車啦,有技術手動都得,幾十年前冇cnc味一樣車到m16內膽
人類係未有cnc之前已經打左兩次大戰仲登埋月

引用:
原帖由 gainax 於 21-3-2019 23:04 發表

可唔可以租一兩個鐘? 如果唔係精密到一定要cnc, 車床自鑼都做到掛? 總之有機係手先有得傾
好似幾十蚊個鐘咋 學生有discount
但上料上刀對刀都有技巧 唔知有冇師父跟
我好彩係大學lab玩過下

引用:
原帖由 noel 於 22-3-2019 00:37 發表
師兄, 介唔介意share個post
我試試搵搵
Or你試下係連登search cnc

引用:
原帖由 noel 於 22-3-2019 00:37 發表
師兄, 介唔介意share個post
搵到d相關既link 有興趣可以pm我

引用:
原帖由 gainax 於 22-3-2019 08:22 發表

幾十蚊個鐘咁平 自己上網學下去玩都抵到爛
https://robotics-garage.hkstp.org
如果我有理解錯 佢收費係平到痴線
但其實cnc執位係好難 畫圖轉code mount好件野 對好刀
畫圖同轉code都易 mount同對刀都係學校工場師父幫我搞

引用:
原帖由 YMM 於 22-3-2019 08:24 發表
佢啲機係就咁放左响度,有車床磨床鑽床,我本身唔識用機器,陣間斷手斷腳,叫佢車實冇可能,仲要車埋啲玩具,陣間比佢丙獲得個搞字。
請佢飲茶 叫佢教你玩啦 自己動手 豐衣足食

引用:
原帖由 YMM 於 22-3-2019 12:31 發表
實不相瞞,我家老頭唔係咁中意我玩呢啲玩具
明白既 報紙佬亂寫
佢做機械佬都知如果亂黎會整到d咩

如果有位擺機 買部細cnc機玩下都過癮

引用:
原帖由 車厘子 於 26-3-2019 02:47 發表
唔知點解show 唔到出黎
我玩果d係bb班 因為我地學黎得個知字 同埋做fyp
拎張a4紙夾落刀同工件之間 岩岩夾實應該大約係0.1mm

引用:
原帖由 車厘子 於 26-3-2019 12:17 發表
sorry 冇架,而家想整我都係淘寶揾,不過我想整舊野超間單佢都開我幾百蚊了,因為似前反poly 想整就自己落手手整,cnc同阿sir講句就比部機我舞,之前想cnc就畫圖揾同事一齊整,要打沙同電蝕
電鍍噴油果& ...
好幸福 係咪同d師傅熟所以唔洗申請?
Poly又夠齊野

引用:
原帖由 車厘子 於 26-3-2019 14:11 發表

POLY 齊成撞工業中心我都玩齊
最記得我SET 完部WIRE CUT 整rc底板 過對面set 埋部cnc milling整個座,跟手落反去埋車床車死氣喉
最記得樓上電鍍電染果個阿sir又係打wargame的
同埋cnc果阿sir教我整相機mount ...
Poly d師傅都好nice 但我只去過上ic training only
電染果個師傅我聽過下 早兩年我想搞陽極
我個fd話電染果邊個師傅有打game 但同佢唔熟
最後不了了之左

好奇一問 師兄係咪維修飛機?

發新話題