發新話題

其實香港落場大家喺以aeg定gbb為主

唔玩電鎗好耐啦

引用:
原帖由 2slow 於 3-4-2019 13:52 發表
只玩GBB....

無玩AEG N年了, 唯一能夠吸引小弟再接觸電槍可能會係小火神~
Marui嚟緊新出果枝次世代MK46得唔得先

引用:
原帖由 hkg3a3 於 3-4-2019 14:42 發表

次世代系統一開始好吸引,跟住見到彈匣唔能夠同一般電槍共用即刻冇晒興趣
乜唔係只係用咗就冇bolt lock / 無彈不擊發
好少事啫,電鎗匣咁平,GBB匣更加又貴又兼容性低啦,咪又係咁玩
不過香港咁既氣候,我可以照玩GBB啫,但係要去到LMG呢類型狂full既鎗種,可能都係電好d

引用:
原帖由 hkg3a3 於 3-4-2019 14:57 發表

早排加入左一個由外國人成立既香港wargame團,打game所有槍gbb,aeg,ptw一律semi,另外香港有一milsim主辦機構也限制全部槍semi同埋電槍一定係用彈弓匣,所以應該唔會出現師兄口中既情況
限semi-auto冇意義架喎
一係就限每匣彈數

引用:
原帖由 hkg3a3 於 3-4-2019 15:17 發表

Aeg只可用彈弓匣
彈弓匣都120飛啦
最好限每匣彈數,重點係要reload唔好狂扣,否則單發都好冇癮,反而咁樣冇需要禁auto,鍾意照full,不過好快要換匣,真鎗一樣
總彈數可限可唔限啦,體力好或唔怕犧牲靈活性既,帶多d匣係身冇問題啫
雖然GBB匣重量上輸蝕,但影響不大啦

引用:
原帖由 gunlock34 於 7-4-2019 00:40 發表
AEG game 咪 AEG
GBB game 咪GBB
技術含量一定係GBB高d,但AEG快頻係咪一定意粉彈道修正?係咪零技術?

打個比喻 點樣企cover 出cover 係AEG game 會更加著緊,因為你企得出小小或者企得唔好 就會好 "甘" 咁中 ...
del

引用:
原帖由 Dave 於 8-4-2019 18:20 發表

這世界本來就沒有絕對公平的競技,但可以相對公平,
有些GBB 玩家只會打GBB ONLY GAME ,沒GBB ONLY GAME 寧可退役,亦無不可,
但亦有些玩家沒有那麼硬派,純粹是喜歡打GBB 槍,又可以對戰的心態。那一個相對 ...
G兄既重點好似唔係呢到
或者咁講,以Dave兄現在既game mode去玩,是否以GBB參戰會比以AEG享受?

引用:
原帖由 Dave 於 8-4-2019 22:55 發表

在下的隊友有AEG ,GBB ,手拉,PTW ,次世代,
以現在的GAME MODE 去玩,
是否以GBB參戰會比以XXX享受?
是否以AEG參戰會比以XXX享受?
是否以PTW參戰會比以XXX享受?
是否以手拉狙參戰會比以XXX享受?
是否以 ...
我意思係,如果我買枝AEG番嚟唔打狂full,咁我點解一開始唔買GBB?
我唔係話個個都係咁,但無疑係大多數人會問自己既一個問題

引用:
原帖由 Dave 於 9-4-2019 13:23 發表

限彈規則從來不限玩家打單定連,快頻亦可,總之彈量600 發,你喜歡1 秒50 發都可以,恭喜你打12 秒就可以彈切了。
至於單發連發傷不傷槍就貴客自理了,一把最傳統膠身MARUI AEG 純打單發起碼都可以打一萬數千發 ...
好奇一問,點解唔考慮限每匣彈數 ?
因為如果只限總彈數,可能電鎗可以一匣600發,GBB要15-20匣先可以做到
而且當火力壓制既時侯,電鎗可以毫不費力咁行住扣雞,係唔中斷火力壓制既情況之下轉cover,但係GBB可能難要免要中途換匣或者要轉sidearm

另一方面,總彈數可以放寬甚至不限
有體力或有財力者,可以買多d匣同埋彈,真鎗世界都係一樣
又相對可以提高玩家對身上裝備配置既心思,如果要600發帶晒上身,要好好考慮點樣擺放,唔會一兩隻鏈匣袋褲袋攪掂

發新話題