發新話題

[others] 幾年冇入來...Sig P250D 終於有冇出過GBB?

引用:
原帖由 tf141 於 3-4-2019 12:40 發表

但係個模組化概念係一樣
直情係同一組人設計照辦煮碗換Striker Fire。

回覆 24# 的帖子

香港警隊只有特別部門及水警小艇隊MERT,可配戴Glock當更,從前及現今亦然。
一般軍裝及便裝警員的手槍過去幾十年至今均是Model 10,探員手槍是DS或P250。

引用:
原帖由 PSIR2 於 4-4-2019 17:43 發表

以我理解,G4, SDU, ASU, CTRU, Hit Team 用G17 or 19, 其他便裝P250, 軍裝行雜便還是用M10, DS 收咗皮好耐lu...
DS仲健在,有排都未......

引用:
原帖由 Marcolam 於 5-4-2019 00:20 發表
喺總部長期都會見到有人拕住支Glock,至於一般總區/區刑事隊當然以西格作為主力   
我已經講過所有陀Glock嘅都係(類特警的)特別部門啊。O記、NB有Glock?請恕未見過。有就未請教。

引用:
原帖由 Ben_9413 於 5-4-2019 23:24 發表

向後拍撞?
即係Lock-Rip-Work,半自動手槍清除故障方法之一。
先鎖後滑架,Mag Off,然後再重覆拉放滑架多次。

我分別遇過兩次Glock的Stoppage,打完第一槍滑架不能回復Battery Position,兩次都係燒到好殘嘅Glock。

引用:
原帖由 screwupman2022 於 6-4-2019 02:03 發表

向後拍撞?

PSIR師兄形容為kick 住個slide,
我都以為係一般 double feed 或 out of battery...

"要用力向後拍撞"
而唔係用力向後拉slide???
可能我往日理解錯。

引用:
原帖由 PSIR2 於 6-4-2019 15:32 發表

講個內部秘密你知,想當年警察部想更換DS的時候,Glock特別為了這個標書做了幾支樣版槍給警察部的,個編號就是HKP001, HKP002等,所以ICAC034, 十分正常,亦免了之後ICAC同事要再刻印ICAC四個字。
的確有原廠編號HKPXXX的Glock 17 Gen4。

發新話題