發新話題

拿...您地等好耐既357呀!

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-7-2019 12:34 發表
我曾在電鍍廠工作過,佢地係用多種有腐蝕性化學原料,
來把金屬鍍上銀色,我的工作服,在沒有沾到那些腐蝕性化學原料下,
也都會約在40日內霉爛. 其中之一種化學物是'亞麼尼亞'
想問問師兄 鑄鋁/ZN alloy鍍唔鍍到鎳

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-7-2019 12:34 發表
我曾在電鍍廠工作過,佢地係用多種有腐蝕性化學原料,
來把金屬鍍上銀色,我的工作服,在沒有沾到那些腐蝕性化學原料下,
也都會約在40日內霉爛. 其中之一種化學物是'亞麼尼亞'
電鍍廠最毒, 早走早着..  長期做怕生癌

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-7-2019 13:26 發表

!我只是個小學雞,呢個問題超出我的知識範圍.
當年我只是在那兒工作了約4個月.期間只見到'鍍銀色'的工序.

[quote]原帖由 dogjumpjump 於 25-7-2019 14:42 發表

電鍍廠最毒, 早走早

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 25-7-2019 14:42 發表

電鍍廠最毒, 早走早著..  長期做怕生癌
我都係咁話,所以當年我只是在那兒工作了約4個月就...

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-7-2019 13:26 發表

可以,但要先處理好沙眼,否則表面會好難睇

引用:
原帖由 olw0978 於 26-7-2019 23:49 發表

可以,但要先處理好沙眼,否則表面會好難睇
咁既話 呢枝python其實可以拎去打砂
自己手工拋光 再拎去鍍鎳

我不知道它是鋁還是鋅合金,如果是鋅必需再做一次表面處理(Sorry,唔記得叫什麽處理),否則日子一久,表面會出現一些突點影響外觀

引用:
原帖由 olw0978 於 27-7-2019 07:05 發表
我不知道它是鋁還是鋅合金,如果是鋅必需再做一次表面處理(Sorry,唔記得叫什麽處理),否則日子一久,表面會出現一些突點影響外觀
好似vfc fnx隻匣咁
我估大概係防氧化?

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-7-2019 10:18 發表

好似vfc fnx隻匣咁
我估大概係防氧化?
未玩過 V 記 FNX 匣,不詳。

多年前曾經有產品用鋅合金做電鎳,供應商提醒我們最好多做一層表面處理讓產品來保證最終的外觀,我們看過有額外處理及沒有額外處理的樣板,全新的時候完全無分別,但時間一長,可能是半年也可能是一年或更長,在沒有額外處理的樣板的表現會呈現一些細少凸起的麻點,很不雅觀,而有額外處理的樣板就無問題。

該層額外的表面處理肯定是防腐蝕起保護作用,是防氧化定防硫化就想不起了。。。

引用:
原帖由 olw0978 於 27-7-2019 10:48 發表

未玩過 V 記 FNX 匣,不詳。

多年前曾經有產品用鋅合金做電鎳,供應商提醒我們最好多做一層表面處理讓產品來保證最終的外觀,我們看過有額外處理及沒有額外處理的樣板,全新的時候完全無分別,但時間一長,可能 ...
不過我諗今次呢枝係鑄鋁
搵緊機會入一枝full marking
不過唔知夠唔夠應付cqb 射程同力
聽講呢枝野好細力 黎緊有co2版
用膠grip 但好似修正左上一版co2隻grip長左既問題

回覆 131# 的帖子

放心,香港 d CQB 場咁細,無問題啦,昔日我用 UHC 手拉 2.5" Python 左輪及 KWC 4" Python (top gas, 0.4J)落場跟其他人用常規架生對戰,一樣玩過不亦樂乎。。。

引用:
原帖由 olw0978 於 27-7-2019 11:37 發表
放心,香港 d CQB 場咁細,無問題啦,昔日我用 UHC 手拉 2.5" Python 左輪及 KWC 4" Python (top gas, 0.4J)落場跟其他人用常規架生對戰,一樣玩過不亦樂乎。。。
如果有輪戰 都幾歡樂

回覆 133# 的帖子

雖然已多年無打 CQB,如果有輪戰,即報!

唔知有冇可能重現當年kwc 4x6發彈殼系統?
咁就自high下場兩相宜了
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

發新話題