發新話題

港島區又少一間

引用:
原帖由 pmcoperator 於 31-5-2019 17:04 發表

英國有個Airsoft Association
不過因為英國政府有立法規管Airsoft Gun Regulation先有呢個會出現
如果唔係搞咩會都係晒氣,無認受性
依家約戰都係圍內自己人搞
要Friend搭Friend先入到好既圈子
自從WhatsAp ...
離晒題, 但都想回一回應。
非常認同係小圈子,但事實係無計,老鼠屎太多,好多人都唔受新人(唔係指新玩家),怕鬼火,怕不死,怕無品。
出來玩都係想開心,輕鬆玩下就好了,自己圍內夠人就算,何必要冒險去接納新人。
一粒老鼠屎就夠玩殘一班人, 看看早前非常熱鬧的W28螺絲事件就知...
所以無新人玩都好合理...
因為唔識人就要去入散團玩,入到去就比人SM,又打到周身傷, 邊會有新人加入....
遠的唔講, 近近地日本, 人地打1J都唔夠, 咪又係玩得開開心心, 做咩要玩鬼火打傷人呢...果班人跟本唔係入去玩,係入去打人為樂。

引用:
原帖由 ironjing 於 3-6-2019 00:50 發表
又斷字:     gainax兄:我都有同感,現在啲新師兄心態好難捉摸,好似時下年青人咁(唯我獨尊),一定係佢型曬,近兩年同班德軍打過幾次,即係臭名昭彰上螺絲果班人,又是退群收場,免得自己勞氣,唔通要搞軍備競 ...
如不設定規則去限制AEG, AEG& GBB好難共存。
AEG高彈量,分分鐘不用RELOAD就完場(鏈匣400發或以上),連發火力不斷壓制,而且場地細及環境所限,慢慢潛也沒用,廢車場之類一開GAME就見到,根本比AEG壓住。
如果AEG & GBB要同場較量,要設太多規矩,不是人人受落。
小弟同班朋友都係玩開GBB,本身亦有個群組GBB約戰。
有試過參加過2-3次AEG & GBB的GAME,
限AEG 使用的彈匣數量,100發彈弓匣,單發/點放,平衡2邊AEG & GBB的數量,達致火力相對平均。
在開GMAE前要花時間去查證各AEG玩家所使用的彈匣是否合格,唔去查又係講個信字。
感覺都係純AEG/ GBB GAME比較好,合法力就算,唔搞咁多。
本來一天的時間就唔多(1000-1600,仲要有1.5小時食飯),不用花費大量時間去搞呢D野,方便D。

引用:
原帖由 gainax 於 6-6-2019 10:12 發表

最有效率係分開玩,相對公平之餘又唔需要太多規則限制,適合互相唔識散團,用同一樣結構系統aeg就aeg gbb就gbb可以冇借口拗話你屈我用乜乜乜點點點了,只有認技術不如人
限彈要check有冇人偷雞又係困難,越多規舉則 ...
因為有人講話應該唔再細分AEG & GBB GAME, 所以先回應返件事係好麻煩。  
正路GBB VS GBB (加手拉狙), AEG VS AEG(加手拉狙)就最好, 合法力就算, 又唔洗搞咁多野。
當初玩AEG & GBB GAME,只限合法力,無其他限制,然後GBB根本玩唔到。  
當日打水立方,車場, 伊拉克, 風水林。 只有風水林叫做有得打下。
A TEAM 玩家入面,10個有4-5個都係高彈量意粉槍,2個場地槍, 4個普通鏈匣AEG。
B TEAM 7個GBB, 2個場地槍, 1個手拉狙。
A TEAM全部人一路開槍一路壓, B TEAM根本玩唔到, 想潛都潛唔到...

引用:
原帖由 Dave 於 6-6-2019 15:06 發表

不厭其煩地多口補句:限彈量就好...

剛剛6 月2 日場GAME ,故意讓多些此FORUM 的師兄JOIN ,一共加了新血 13 人( 都是此FORUM 的師兄和他們朋友 ),
其中有 4 個新朋友是拿是GBB,分別是 VFC 416A5,VFC 417 ...
其實我前面的回應有提"限彈量/彈匣數目"因為不限彈,AEG是無限火力壓制。
由頭到尾都係講個信字, 因為太多位出術,不論AEG/GBB都好。
"限彈":檢查時一隻鏈匣,落場用幾多無人知, CHECK槍果時用彈弓匣,落場用鏈匣,中間換左又係無人知,
其實去到尾咪又係講自律&有品... 但係邊個HOST會咁易冒險去加"新人" (非新玩家)
出一次事有排煩。

P.S 小弟都打過幾次AEG+GBB GAME,從來唔覺得AEG+GBB無得同場打。只係中間有好多因素&規則限制。
當然場地所限,一開波見到晒大家,場地中間又無咩COVER,一開GAME FULL住跑就無得講啦。
如果大家都守規則,絕對有得玩,但講到尾WARGAME都係講自律&有品。  
平時打GAME,都係唔認死/鬼火(HOST限制火力),現在又多左限彈,又多一樣要去檢查(難聽講,就係比多個位去偷雞)

發新話題