發新話題

港島區又少一間

引用:
原帖由 alvin155 於 1-6-2019 18:00 發表

非常贊成,好多人就係執着我打中佢點解唔死,又或者我嗌咗死點解仲打我,根本雞毛蒜皮。打war game係表現自己真漢子嘅一面,打成咁不如做師奶
谷氣原因我諗唔係一次半次咁簡單,係有班人專登犯規破壞場game公平性做無賴令大家不快,情況正如打舖機對面開外掛冇癮,打機最多打過舖隨時隨地有得玩有乜所謂,
但打wargame係難得放假一日通常仲要夾到朋友同事先參加會特別珍惜,當然希望有盡興過程開心玩日,
遇到無賴自己吃力不討好完全唔好受,我諗冇人願意供養呢班人令到自己掃興,
最差情況係出術/有心傷人唔收雞唔止一個,亦可能個d人同搞手有路投訴當睇唔到,或搞手無心理敷衍你又賺日錢,遇到咁好就好大機會有人嘈交或直頭半場拉大隊走人

始終樹大有枯枝人心惡性循環之下小圈子係一定發生,如果固定同一班人玩得開心又多話題傾得暢快,假設自已班友開game同外人開game同一日,有幾多個會選擇參加外面同一大班三唔識七人撈埋玩唔去自己友個團?

wargame是群體活動,想體驗過程愉快必須大家守本份合作,
30人成團既話只要有幾個搞事份子好易成日game嘈交多過落場
就算自已冇領野但打打下成日有人嘈交仲有乜癮?

所以無論乜事都好公平性失衡係好易令人有爭執,打場波有黑哨、天龍八步、批踭睇下d球員同球迷反唔反檯

引用:
原帖由 sam524 於 1-6-2019 17:03 發表

其實唔係唔想認真處理 而係無有效方法處理
咁大個人 人地不死鬼火 做死雞你可以點做?
十幾年前講到今時今日 不死點呀 唔死咪打到死 下次唔預佢
你仲可以點?罰錢?罰企?報警同呀蛇講佢不死?
其實係大家都無 ...
如果小圈子是指群組gp會歡迎新人加入咁仲算可以延續本地wargame運動落去,去到只淨返熟人/熟人介紹先入到既"小"圈子
先肯長久玩落去咁"落場"好快末落,而家望返啲槍舖摺下一間又一間,除左後生一代多左娛樂少左人入行,入行無門/揾唔到戰友又係佔好大原因之一,
老實講自己一丁友落場入散團冇人識玩完一日返歸是=一個人睇戲興致大減,新人入門冇fd玩又唔入gp所謂小圈子,咁可以up除非熱誠無限,唔係玩兩玩好易放棄了,所以小圈子存在是必須,雖然分化左各班人但起碼有保障會員質素有game打之餘又有交流,
不過都係個句,人人自律守規則唔好搞d瓜田李下野引人誤會,老手又肯帶新人,3唔識7散團game都可以打得好開心,又識到人交流做個game友下次再約一齊打味幾好

引用:
原帖由 sam524 於 2-6-2019 11:46 發表

小圈子入面o既人都已經慢慢淡出 只剩下砌槍自high
咁新人入唔入都一樣 所以我自己就變返新人出黎搵game打
早幾年斷左一排後來嘗試新人方式試過入gp,其實gp入面仍會分門派玩耐左人多一樣未必啱嘴型
所以玩左排又去返單身砌槍為主,如果冇朋友或固定伴打驚,其實都係未必有恆心每月打驚玩落去,始終群體活動要有伴先同樂,班舊人只要舊朋友退役好大機會自己冇咩心落場不了了之,新人又有新人睇法唔一定啱嘴型,可能用幾次拆槍/落場經驗教返你轉頭令你o嘴
舊人最怕新人呢尾, 新人又唔鐘意老手式提點,
所以冇一班/至少一個夾到既戰友好難長久打落去,不如砌自己鐘意玩具傾下槍經,鐘意就落場做下jw rambo單人匹馬都係種新玩法

引用:
原帖由 ironjing 於 3-6-2019 00:50 發表
又斷字:     gainax兄:我都有同感,現在啲新師兄心態好難捉摸,好似時下年青人咁(唯我獨尊),一定係佢型曬,近兩年同班德軍打過幾次,即係臭名昭彰上螺絲果班人,又是退群收場,免得自己勞氣,唔通要搞軍備競 ...
樹大有枯枝永遠不變道理,個人感覺新入們最易入錯圈子,容易做左d令人厭惡行為都未知乜事仍覺得理所當然先嘔血,好就揾到班老前輩教你好多實用知識同小技巧,避免中伏之餘亦免得失同場其他師兄,
唔好就群埋班三五成群要型要威走極端路線,即係個群成班入面大多數風氣都咁惡劣,咁自然好易自己唔覺意有樣學樣,

舉最簡單常見例子,落到場死人區插匣試槍週圍瞄,見人試新手就好易試埋一份,去到戰區前面了槍又跟住做,隔離個個明明中彈又縮返埋,冇正確指導好易比人意識到冇問題,可能仲有人教你點偷雞 呢d最基本問題其實講到厭是唔適當行為。。

再深入d就係買裝備同改槍篇,新人假如跟到d大師傅改到神槍在手吊打所有一打十咁款,通常會迷戀入教改埋一份 ,有d槍特別設計非主流唔適用本地,但間唔中會有班教友sell人入會拎落場,只要落多幾次場望望有幾多人用心底就知入唔入教

有班型到甩碌,個look要型打驚詐型,如果未實戰過比人水到買一堆唔啱用裝備哂錢都算,黑仔上黎比人打到爆牙爛面呢d到時唔知怪邊個了,開game前要型影相冇問題,正式落場永遠保護自己特別係完整面部行先,
打法又要配合裝備,鐵甲威龍camp後區未比人打中都熱死,
戴副型仔眼鏡only一尾衝變彈窿
所以新入們玩之前首先了解自己想要乜,最好上網睇多d相關教學同資訊,
學好學壞好睇一開始跟乜人玩,揾到有心幫人師兄請珍惜,基本上無論講解同教授都只係=做義工,落手幫埋你既更加難得,
互相尊重不分你我守規則齊同樂,咁呢行相信可以繼續歡樂落去

引用:
原帖由 channet 於 5-6-2019 23:58 發表

其實唔一定係年青人,我遇到高hp或者品格惡劣既大部份都係有返咁上下年紀,遠既唔好講就上個月係w28 join散團,剛打完第一round, 冇錯係個日既第一round!
我好早死出黎返左安全區 個時安全區得幾個人,突然一 ...
痴線佬無分國界年齡性別,有就實有呢d人睇遇唔遇到,
又去返今時今日服務態度唔夠vs客人大過天,要點平衡到就要睇咩場所了,無可能賓館既價錢要求五星級質數,亦唔合理用高級會所專貴會員價錢買魚旦檔服務,

以上單野明顯過火左唔洗咁激動先,如果職員有理性處理問題,咁問題會係客人身上,邊方面唔啱都好,當場嘈交就最令大家冇癮,如果唔是發生較為嚴重問題,可以先同話事人理性溝通左先,多次投訴無門先再進一步行動,當時真有重大問題,相信有同場其它師兄認同支持,
真是投訴冇人管理玩唔過個半日味當去租場set槍唔落場,下次唔再去黑名單左佢,亦可以上來分享睇下邊班人搞事等其它game友警惕

引用:
原帖由 laukw123 於 3-6-2019 12:11 發表

如不設定規則去限制AEG, AEG& GBB好難共存。
AEG高彈量,分分鐘不用RELOAD就完場(鏈匣400發或以上),連發火力不斷壓制,而且場地細及環境所限,慢慢潛也沒用,廢車場之類一開GAME就見到,根本比AEG壓住。
如果AEG & GB ...
最有效率係分開玩,相對公平之餘又唔需要太多規則限制,適合互相唔識散團,用同一樣結構系統aeg就aeg gbb就gbb可以冇借口拗話你屈我用乜乜乜點點點了,只有認技術不如人
限彈要check有冇人偷雞又係困難,越多規舉則越細圈子越少人肯跟,基本上互相認識而自律先打得和氣

咁多年小弟打game打得最暢快個日,就係讀書個陣全班同學報團自己人打哂,所有人租槍支支殘舊國狗、奶樽2000飛平彈,鐵網面罩,睇運抽籤咁款支野射唔射得直,你笑下我我寸下你諗返都幾搞笑
所以真係自己人最開心買少見少了

發新話題