發新話題

[VFC] 迷版m16

What?  $7k...give you CNC marking...

引用:
原帖由 gainax 於 17-6-2019 11:37 發表

唔係啊, 呢支是壓字,只要近睇細心d就見到有輕微粗幼深淺唔同,
但一般唔望真似cnc多過壓既,
我諗係壓完再做噴砂個陣省走哂字旁凸出黎擠壓邊,加上佢字體唔夠粗同深,咁擠壓出黎毛邊可能已經唔明顯了,不過呢d真鐵都有 ...
咁都唔係CNC??  壓出來的字字邊會受壓谷到凸起冇得扼人..及每隻字深淺不一 ,  你睇下井勝出$3千尾果枝D壓字 , 再講成個身車到起曬界...幾多刀都睇到,  點走仿真路線賣$7-8千 , 當你個CNC身$3千 , 之後余數果$5千有乜值?
字亦壓不到咁幼咁深, D字坑明顯同槍身表面90度直落刀, 壓實有斜度. 可能檢驗章是造隻章壓, Marking CNC 再吹到成枝壓

引用:
原帖由 gainax 於 21-6-2019 13:58 發表

其實初時驟眼我都覺似cnc多過壓, 不過師兄細心睇會見到係有粗幼深淺唔同,
或者佢用其他方法刻字扮出黎唔定 ,而#記一樣唔是真壓字
Cnc車刀痕一直好多副廠出cnc kit仍然係有,原因cnc機鑼工序好似用原子 ...
唔知邊個真假壓, 只睇效果... 井記起碼字邊受壓凸起 , 就算你講壓完抛番平壓字不真實都廠方失誤...
成8千冇鍛造身己經... CNC身重唔抛走D線.. 走去抛平壓字, 話廠方冇失誤點都講唔通

引用:
原帖由 gainax 於 22-6-2019 09:52 發表

呢支就係噴過砂做色既#記身, 簡單噴一噴已經去左幾多字毛邊
噴砂已經係一種強大打磨去痕工藝玩得多就明..

另外M16年代太新唔太有個種當年情懷,以前見過台灣達人做支派CNC身M16,
完美還完當年外觀真係 ...
咁你有要求仿真就要跟番原著finishing 同造字... 咁當年M16有冇造噴沙去痕去到壓字變CNC字? 沒有
壓字冇可能同平面90度直角+字邊冇壓凸 , 廠方仿真失誤...

你自己枝D字同佢呢枝比都差天共地...

引用:
原帖由 gainax 於 23-6-2019 23:27 發表

其實咁平真抵,淨要份upper&前節,cnc鋼煲都唔止2千幾
呢啲件可以改到落大蛇玩一雞2味好有用,上身連前節或可改去v記甚至豬香港到,前節亦可落馬記,用左像真度即時升一層次

井記B仔除下身崩一忽其它件有 ...
但真野old school軍單真係未見過同時三樣都冇:
凸邊 , 隻隻字唔同深淺 , 字身粗非CNC幼身字

且$8k買到兩枝半鍛身B grade都係抛殼蓋擋住睇唔到,  要用畢地去執果個細崩口一定易過你執CNC身明顯D車紋, 貴人咁多都要交到貨 , 再姐A grade都平一大截 , 以前Prime CNC身一套幾錢大家都知

引用:
原帖由 gainax 於 24-6-2019 13:54 發表

壓得工整又冇凸邊(或極少唔覺眼)其實唔係話冇,
下面呢支fn 似機刻定壓?
唔係611個"1字粗左基本睇唔出壓出黎
望返我上面樓d相,其實Rs marking用全新鋼字模應該幼體字,只要壓得淺就唔會留下明顯凸邊上面 ...
A1 Old School同 M4甚至M16A4差幾十年... 基本上完全唔同時代Colt廠壓字設備技術要求完全不同 , 莫説FN USA, KAC造果批唔同廠亦冇造過A1...  考証當然apple to apple.

CNC當然最貴最慢... 否則M16不會用鍛造, AK不會用沖壓,  但依家追求仿真度...

當然你講得啱 , 真係堅砌原著Old School 係CNC身已經卻步 如果再出貨執走D CNC痕睇唔出 , 壓粗D字出枝733都玩得過, 起碼對走仿真路線$7500買枝貴人3-4k有個交代 . VFC $3k鑄身起碼冇CNC痕..

發新話題