36 123
發新話題

[others] Vector手鎗紅點鏡中伏(已完滿解決)

Vector手鎗紅點鏡中伏(已完滿解決)

事緣小弟買左支Vector SCRD29,岩好螺絲位係馬記數,自己用紙皮DIY一個M&P9L鏡座就可以,但裝鎗發覺成個點側向右,用前後西、其他zero好哂既紅點對都係得出同樣結果,扭盡螺絲都繼續偏右....

於是只好帶番鋪頭換,比店員串完一輪都還好換到一個番黎,再試,一Q樣。

跟手用放大鏡睇下,固定鏡片D膠水起哂泡而且鏡片左右唔對稱,似係夾硬落膠水、鋁框壓落去然後夾到歪炮......睇黎成log都係咁。

由於間野果種態度我已經死心,我直接拆開支鏡研究,當跌左錢算數。唔睇尤自可,一睇把幾火,裡面極度核突,焊點吊吊fing,條電線殘到好似煲完蠔豉豬骨既髮菜咁,而且固定設計好有問題,幾塊散件疊下疊下咁,搞到個LED本身都唔得水平。

咁岩支馬記紅點要換電,又順手開黎睇下,頂,冇對比冇傷害,馬記紅點裡面非常乾淨,兩條電線梳成螺旋形又唔見有焊點露出黎,而且成組LED固定係個一體架上面,穩陣到不得了.....

Vector D大鏡不嬲都好地地,我手頭上有兩支都冇事,真正平靚正,做乜鬼手鎗鏡雞到咁?

即使是同一品牌,不同的生產線甚至外判代工而有不同品質,應該也是正常會發生的事。。。

回覆 1# 的帖子

間野係'蛇搜'?係個肥仔串你?

引用:
原帖由 arzero 於 5-6-2019 23:20 發表
間野係'蛇搜'?係個肥仔串你?
睇完load左五秒先知你想講邊間,睇黎我要加RAM換埋SSD......

賣比我果個係月巴,但串我果個唔係wor,而且我D Vector鏡都係係果度買既,鎗街係得佢間野有咁多款玩之嘛。

明明支Scrapper咁好玩又高汁....

小弟都買過CXW推薦打頂得真鐵的firefiled鏡上m&p9L,打到熄吾到鏡。
現在用burris FF3
不過有樣野要提大家 slide 安裝紅點是消耗品 除了新出的SRO同aimpoint電視機 冇一間廠拍心口話支鏡可以非常可靠的安裝在slide上(真鐵)
vortex leupold等廠家 大約4000-8000飛 RMR gen1大約10000飛會開始出事(都係真鉄)
PS:vortex有終身保用

引用:
原帖由 avegetables 於 6-6-2019 00:07 發表
小弟都買過CXW推薦打頂得真鐵的firefiled鏡上m&p9L,打到熄吾到鏡。
現在用burris FF3
不過有樣野要提大家 slide 安裝紅點是消耗品 除了新出的SRO同aimpoint電視機 冇一間廠拍心口話支鏡可以非常可靠的安裝在slide ...
Aimpoint果支似排包多D wor 係18樓睇過,排包唔是幾好瞄,而且太大件太重,真鎗可以氣鎗咪搞,容乜易立到飛起。

睇緊西嘜或者holosun,或者仲有冇千零兩千蚊左右可以上到9L?真鐵打幾千飛有可能出事都算,但假膠(?)幾勁都冇真野咁猛,唔會有咩事掛。

不過馬記膠架打top gas個blowback真係勁過VFC或者WE好多,虎口係有feel的,會唔會就此成為cheap scope killer?

唔知Trijicon RMR 有冇啱你用的mount

千幾二千呢個位唔上唔落

一係幾百蚊玩具
一係3000幾RMR好過

引用:
原帖由 cipher 於 6-6-2019 00:26 發表
唔知Trijicon RMR 有冇啱你用的mount

千幾二千呢個位唔上唔落

一係幾百蚊玩具
一係3000幾RMR好過
仲有無印良品版C-MORE RTS同DOCTER既,18樓仲有。

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-6-2019 00:27 發表

仲有無印良品C-MORE同DOCTER既,18樓仲有。
Docter 其實都唔係好掂
真係比較起上嚟都係RMR 穩陣d

marui red dot ?
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 tinyau1134 於 6-6-2019 00:33 發表
marui red dot ?
Marui d 鏡反而唔差

回覆 6# 的帖子

爽左先算,給自己一個買真鏡的藉口
holosun其實都偏大只兼重,容易拖慢slide
有一種方案就是鋁slide+A1A RMR,坏左換咯
我準備放棄治療買馬記鏡的時候,正巧有朋友的朋友放burris FF3,孔位又岩,牌子又信得過。號稱貧民RMR
可惜難買

火火地爆散左支鏡,連鏡片都拗埋落黎嘗試自己搞,結果發現鏡片只要有零點幾亳米級數既偏差支鏡已經等於報銷,容錯量比起大支野低好多。

支鏡四邊都係靠封膠固定,底膠係強力膠其餘三邊係軟軟地似玻璃膠,基本上d膠一乾一縮,冇預到縮水位的話即時走位,dead。

但係我頭都R爆就係copy RMR、馬記甚至最早既第一支Vector Wraith(都係細鏡但係只可上骨)都冇事,完美做到co-wit 左右完全正常.....

引用:
原帖由 新手一隻 於 6-6-2019 05:01 發表
有圖嗎?
支鏡爆散哂,要還原可能要問滅霸生借粒時間寶石wo,泰坦星有冇google地圖?

36 123
發新話題