發新話題

Model Gun Collection

分享下我認為MGC最正的模型CAP玩具槍

之前曾經介紹過MGC我認為無咁好水準的模型CAP玩具槍SIG P210.
今次介紹呢支,係我認為係MGC出品最好的塑膠模型CAP玩具手槍.
也是我人生第一次買的模型CAP玩具手槍,
就係'BERETTA' M92FS沙漠風暴紀念限量版.
當時個老細話,每支都有獨立槍身編號.
我覺得呢支玩具槍,無論造工和刻字,都十分理想.
以98%塑膠製造HW版,重量都算滿意.

以下網上圖片.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 mikesham 於 28-8-2019 18:35 發表
多謝師兄既分享。

MGC除了這支M92F之外,還有一支M92F衍生的M96F。
M92F是用9mm彈,M96F則特別少少用.40口徑S&W彈, 可惜一直搵唔到。
當年也曾諗過買呢支M96F,但考慮到支槍的外型,與M92無分別.
而我主要以觀賞為主,所以決定放棄呢支M96了.
反而後悔無買MGC果支'湯母生'M1928.模型CAP玩具槍.

回109#至112#

WOW!原來'馬老仙'和'MGC都曾經出過呢種精美收藏級玩具槍.

回120#

引用:
原帖由 kornhill401 於 29-8-2019 10:11 發表

當年也曾諗過買呢支M96F,但考慮到支槍的外型,與M92無分別.
而我主要以觀賞為主,所以決定放棄呢支M96了.
反而後悔無買MGC果支'湯母生'M1928.模型CAP玩具槍.
C Hing,誤會了!全句重點是..後悔無買..即是到現在我都無呢支玩具槍.
長槍的模型玩具CAP槍,我只有三支如下:
1:HUDSON的AK47
2:MARUSHIN的M16A1(自己跟圖組合)
3:不知廠名的台灣軍用T65k2.

引用:
原帖由 mikesham 於 1-9-2019 00:51 發表

https://www.youtube.com/watch?v=7VGc8LTVdhk

我呢3支中,聽落把聲最 sexy 係 CAW
D聲音又真係幾有西部牛仔片的味道.
請教C Hing,D輪瓜可否似電影咁,
入一粒子彈後,轉動輪瓜,你一槍,我一槍,睇下邊個唔好彩.
即所謂'俄羅斯輪盤',玩法呢?

引用:
原帖由 mikesham 於 2-9-2019 14:13 發表
我知道有師兄將左輪既輪瓜調較到一手掃下輪瓜,個輪便飛轉, 我上面post那支國際金屬M29, 那位槍主就係將佢個支M29調成咁 。但係我冇咁做, 怕輪瓜好快玩蝕打柴。
謝謝樓主給予有關知識. 即是所有轉輪手槍,如想玩'俄羅斯輪盤 ',都要事先作出調較才可.

回132#

咁怪ge?樓主之前的圖片和有部份文字,在無任何編輯情形下消失左.

引用:
原帖由 mikesham 於 5-9-2019 09:51 發表
Thx for reminder,會轉告槍主。
BTW, 黃色色劑脫落後, 係保養chrome coating上, 有沒有特別需要注意的地方? 一般保養方法如用海綿塗抹輕量矽油於槍身上可以嗎?
我之前有支'國際'金屬,金色的python.因佢的紙盒盖單薄,
我於是在盒盖下加了一塊海棉,
點知數月後取出把玩時,發現槍管接觸海棉部份,
有狀似'蜘蛛網'痕跡.
好彩...到現在該支金色的python.所有金色都保持良好,沒有脫落.
好似最近D金價又升左.

引用:
原帖由 mikesham 於 5-9-2019 11:25 發表
得槍友師兄提醒後,我剛才修正了部份 info (關於Ruger,南部,Luger的關系),但用了廣東話異體字,confirm 修改後D字被“食”曬,要我重新打過段文字
原來如此,現在D圖片和文字,都出返哂尼了.謝謝!

回122#至132#

謝謝C Hing分享大量精美CAP槍圖片和有關知識.
尤其是果支Ruger MK1,印象中,好似我從沒有見過.
後尾約在20??年,才見KJ出了呢款入GAS的玩具槍,但無blow back.

回144#

樓主呢支S&W439都算保存得幾新淨下.
亦絕對讚同C Hing所說'但槍身在光線之下, 呈現出金屬的漂亮質感, 靚到爆鏡。'
因我有一支同廠的S&W M10 HB左輪玩具槍.正如C Hing上述所說.

回147#至149#

三支槍的外型,我都係比較喜歡Browning HP 1935多D.

回151#

真係唔講唔知,我這個香港人只知'勝家衣車 '.
原來'勝家 '還有出個槍械.謝謝樓主給予有關知識.

日本'國際'Colt Python PPC Custom 模型CAP槍

本來諗住分享我當年(199?年之前)人生中,買的第一支價錢最貴的玩具左輪槍.
就是'國際'Colt Python,6吋金身,金色,木柄.
但考慮到自己的拍攝相片效果不佳.於是在網上找尋合適的圖片.
卻被我無意中搵到呢支國際'Colt Python PPC Custom CAP槍.
由樓主所分享和我在網上找到的模型CAP槍數目來看.
在香港發售的數量和種類,都似乎只是'冰山一角'吧了.

回160#

謝謝C Hing分享有關使用智能手機拍照經驗.

發新話題