發新話題

Surefire 手電筒

如果裝鎗有更多更好更勁更平既選擇,而且豬二X兩段光循環,裝鎗用玩自己咩

引用:
原帖由 slav6 於 13-12-2019 18:10 發表
因為我要喺夜晚做嘢所以支電筒可以
如果你接受到一晚燒20幾蚊電的話,咁當我冇講過。

如果唔得的話,我建議你去買支用18650充電既Streamlight好過,18樓仲特價緊兼送埋電,而且SF筒因為行CR123A(16340),管身比起用18650既幼唔少,鎗街賣D mount主要都係針對番最大路既18650筒,到時都幾頭赤。

又,所謂既MV啊MVB啊其實係一種極限化既橙皮杯,投射出去光斑接近完全平均冇中間一個特別光既烘,冇射程可言,同頭燈分別不大,照遠少少都投得降。

左到右:
MVB-橙皮-鏡面-透鏡

引用:
原帖由 avegetables 於 14-12-2019 03:23 發表
其實真實火已經有推出自家用18650電
有針對不同燈的不同使用指引
之前d用三粒123的筒我都係擺兩粒18650用 其實用到
唔好玩啦,Streamlight用上個世紀既2600mAh電包塊皮賣百九幾蚊,SF叫做用粒3500都有良心D,但我想話SF粒電根本係Keeppower貨,所有細節一樣而貴一倍有多。

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 14-12-2019 01:57 發表

G2X有Tactical係單輸出型號,有個C字。不過SF依個無得選擇的雙輸出設計的確On9。
豬二XMV係循環調光。其實豬二X我買過所有款咁滯,明既。

引用:
原帖由 avegetables 於 14-12-2019 03:35 發表
真實火所有叫得tactical 全部都會係單一開關
如果雙段開關就叫g2x mv 定位就變成多用途
簡單對比sf同sl旗艦級手槍燈 xh35同tlr1,頻閃分別為獨立開關同double tap啟動頻閃
sf傾向於防止誤開或者確保你肯定開到你想 ...
SF既戰術開關係最襟暴力對待既開關,沒有之一。

但個開關on bak之處就係以粒電黎做開關既支撐,每次開或跌撞其實都鋤緊粒電。單次123A鋤爛咪由佢,但而家SF出既USB 18650係唔可以鋤,如果高空尾掣落地有機會撞斷粒電既電路板。

引用:
原帖由 slav6 於 14-12-2019 23:49 發表
各位師兄其實我而家考慮改買Surefire FURY-DFT, 想問下大家對呢支有乜評價
評價?

「好L貴」

引用:
原帖由 slav6 於 15-12-2019 13:02 發表
認真淨係可以用可一分幾鐘咩, 請問師兄有冇啲咩解決方法, 定係我應該買返G2X MV
你唔執著於SF的話世界其實好大。

引用:
原帖由 sam524 於 15-12-2019 13:28 發表
其實我覺得SF宜家行左大陸廠d方向
200流明唔夠 600流明唔夠 要1000
老實講 3百 6百 8百 1千都係咁 又唔係美軍 打CQB自己都盲埋
又開始行18650
我就真係覺得 槍燈買SF因為選擇不多而且就係要個樣
手電的話大把 ...
Fenix曾經創造53樓飛落B2,換個掣就用得既紀錄。

Olight鎗燈,300/600/1500三段,做手鎗燈得,加條磁能老鼠變步鎗燈又得,插奶媽就咁用都得。

不如你講下你既五大素球先啦。

幾錢
幾光
幾大
幾段光
咩電

睇下幫唔幫到你?

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-12-2019 16:23 發表

樓主有可能用M4, 想裝支電筒落個魚骨度,在夜晚,照住黑色的夜景,所以越光越好卦?
唔得,要求回應否則行動升級!

引用:
原帖由 slav6 於 15-12-2019 18:54 發表
唔係唔係 , 我因為工作需要喺夜晚巡邏, 而且暗角位比較多, 我自己都想買返支superfire
夜巡長開,你需要既係細水/中水長流多於光到爆既早洩筒,SF係進入1000流明時代之後亦進入早洩行列......

BTW需唔需要老鼠尾?如果唔使,Nitecore NEW P12正架,用5000mAh 21700電,1200流明可以長點唔插水,光強度適中打game唔會射傷人眼,配個Olight WM25 45度快拆mount搞掂。(因為太新,未有老鼠尾)

引用:
原帖由 cky0311 於 15-12-2019 19:02 發表
Surefire最高流明既款係咩?
唔計槍燈
Dominator,2400流明,盛惠12K,港銀唔係yen。

而偉大既國貨封頂係100,000流明,你冇睇錯,十萬,只賣1/3價錢。

我自己有支65,000流明仲可以潛水30米,1/4價錢。

引用:
原帖由 cky0311 於 15-12-2019 21:32 發表
流明咁高會唔會照盲自已
不如問下支鎗向自己開會唔會盲?

冇人叫你用支筒黎自爆。

係cut電定降檔(減輸出)先?降檔係正常,真係cut電就搵你買了。

引用:
原帖由 slav6 於 16-12-2019 17:38 發表
過熱無得解決?
任何野都會發熱,電筒表面會熱代表佢會散熱。邊個話1000流明以上筒仔可以唔熱既,一係去提名諾貝爾,一係去提告海關,一係就係全膠筒冇辦法導熱乾蒸。

LED既熱量係鎢絲既1/3,但現代LED功率大到顛,極限係單晶片組20000流明以上,而pocket size最勁係XHP70.2既4000流明(但鎢絲pocket size連200都冇),計番條數LED一樣係熱到hihi。

SF DFT果粒似乎XHP35或35.2,XPL衝上1500已經係超哂流,散唔切熱會燒晶片。35.2常溫低電流時效率大約150lmW,1500流明起碼11、12W,如果係XPL有機係15W+。

筒身越大升溫越慢,我支65k流明巨炮就可以頂到夏天15000流明風冷長開唔過熱,代價係支野2kg重。至於pocket size小型廁所泵筒其實頂盡500-600流明唔過熱。

發新話題