發新話題

[others] 想買war game 用的對講機

如果正義魔人mode, “寶峰“香港用唔合法,一般打game用,Motorola 409 0.5W機最穩陣
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

就香港法列規定,民用免牌對講機可使用409.74至410兆赫頻段,並在功率0.5W以下,其實呢個功率一般打outdoor夠曬用,另外有師兄問唔合標準嘅機點解買到,咁講啦,基本上對講機買賣,持有,係唔犯法,用先犯法,等如玩電動滑板車,你買無事,拎出街玩先犯法

引用:
原帖由 slav6 於 4-2-2020 21:52 發表
其實真係有人理咩...最多收下 409.74至410 幾多W應該冇人理,而且好似週街都有得買TRI 152 10W 呢啲對講機
有冇人理一件事,有無犯法又另一件事⋯⋯⋯⋯
另外我講左,買賣其實唔犯法

對於”持有”一詞可能我理解錯誤,因為如果你去尖沙咀 or 深水埗嗰啲賣對講機嘅地方,一啲香港法例上唔可以用嘅對講機,佢地好多會寫”只供香港境外使用”, 咁當我真係打算買嚟攞去外國用, 咁我由舖頭到屋企 or 機場打算離境中途,又當唔當”持有”呢?咁當然, 法例好多時存有商榷餘地, 但概然知道會有可能出問題, 咁不如玩啲普通啲, 一定合法嘅對講機

引用:
原帖由 slav6 於 5-2-2020 00:45 發表
但係我好多friend都用同一款機,而且我問個店員,個店員都冇話要
咁⋯⋯⋯唔可以人地話無問題又或者個個都係咁就當無問題,都係咁講,條例一早喺度,只差有無人去執行

引用:
原帖由 hendry9881 於 5-2-2020 07:20 發表
其實去考個Ham牌唔難
就可以合法使用特定頻率和合法管有無線電對講機
仲有深水埗D舖久唔久都會比執法掃埸
法例都寫得好清楚明確
有無人執法係另一個問題

對於'管有'這一個詞,可能每位師兄有唔同的解釋 ...
非常清楚 所以玩Mo記409 半火機最好

引用:
原帖由 wai2712 於 6-2-2020 01:42 發表
聽說朋友話,
只要場地(場主)有牌,
係佢範圍用就可以,
不過唔知真假⋯⋯
部機都要有牌先得

引用:
原帖由 七點六二 於 6-2-2020 15:47 發表
如果買冇需要牌的對講機,接收範圍有幾多?
“ 一般市區環境使用可達約200-1000米。無障礙的地理環境更可達約500m-3Km遠”
網上資料

發新話題