發新話題

08-會考 高考 生集結處+啦啦隊打氣區

引用:
原帖由 RYODLi 於 24-4-2008 15:00 發表

照殺:x
p.s.紅字果句好似唔多適合一個中五會考生講吧
邊個話中五生唔可以係學校門口煲煙:x
天理何在!?人權何在!?打倒xyz................

引用:
原帖由 RYODLi 於 24-4-2008 15:02 發表

冇話唔得…
耶~~~~~~~~~

我硬係塋住塋住聽日卷2會奸奧運樹........

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-4-2008 15:07 發表

張相明顯係無人take cover之下影,乖乖地招供
都話fd比我...佢咁講我咁答

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-4-2008 15:10 發表

五一之後bye bye
咁我5月1去囉...不過我十點令十一點要閃

引用:
原帖由 1233 於 24-4-2008 21:23 發表

我聽日都係呀...又緊張啦
我緊張後日個中文多d..........
收音機連播=______________="

引用:
原帖由 RYODLi 於 25-4-2008 12:44 發表
第一條…寫左近千字出黎
仲差D唔夠時間作哂
恭喜你死硬

引用:
原帖由 RYODLi 於 25-4-2008 12:44 發表
第一條…寫左近千字出黎
仲差D唔夠時間作哂
我學校中文科主任加miss話
佢係冇限你作幾多..最少600
但其實600-650係標準
加上你作成千字就會越大機會寫錯字
亦有試過有人係卷5(我係指卷5..卷2唔記得會唔會到扣)寫過量比人倒扣廿幾分(佢就係寫左成千字)

引用:
原帖由 zeta 於 25-4-2008 14:11 發表

卷五寫千字梗係抵死啦, 寫明限字
但卷二真係越多越好, 但一離題又係死, 錯字錯極最多扣5分, 離題就最少扣40分
卷2唔一定越多越好...點解越多會越好??
除非你真係有咁多野寫...

無謂的助語詞最好唔好加...反而會令閱卷員有壞印象
試問你係一個閱卷員...改左50份作文...咁岩睇到你個份...叫你寫六百幾字...你嘔千幾比我...你有冇心機改??
加上錯字真係會越多....最多係扣5分...但係冇理由比佢咁樣扣5分架...唔抵...

引用:
原帖由 LCW 於 25-4-2008 17:46 發表
CE理科, 大埔區

Chin閱讀死得!
比我想像中難...
好多人最後果篇"不圓亦圓"死
文言文反而睇得明...

比人插就一定...預左...
佢今次paper1既模式都轉哂...
出mc唔係問題...半數係mc...仲要有4分1係填充
有幾條短答同1篇100字

連學校同補習天王都估佢唔到
咁我地2年所讀既同埋做既閱讀能力咪白廢??
文言文都冇篇??長問題都冇條??

估唔到佢出咩題目係正常...
估唔到佢出咩模式我地點同佢玩??
佢今次擺明玩野....不過我地只係比佢玩既白老鼠咁解....

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 25-4-2008 22:02 發表

我係回歸後第一批白老鼠
你還好...我地今年都唔知有幾多人為左份中文跳樓...
今年合格率我相信會下降到...

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 25-4-2008 22:19 發表

對佢地講數學上的升跌好正常je
死亡率都會上升WO

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 25-4-2008 22:23 發表

你咪亂講:x
我指好多人中文科死哂JA

引用:
原帖由 myron21st 於 25-4-2008 22:29 發表
我反而覺得,改左份卷去考,
學校估唔到, 係問題
補習天王估唔到? 你以為補習大王萬能?

改左考既方式, 好壞未知
但批評之前, 有否考慮過去學校/學生/制度上,
已是一種著重背誦的教學
現在既中學係點,我未清楚,
只是覺得批評之前,想想自己

小弟愚見, 有錯請指教
唔係話佢估唔到出咩問題
補習大王不是萬能

係估唔到佢個模式先係問題
因為之前唔係咁出亦冇咁出過
連場杖應該點打都未知就衝入戰場...你有咩勝算??邊個願意去打??

好壞就學生而言好清楚...絕對唔係未知...
甚至搞到有人認為哂左5年時間讀中文科...點解??我讀咩你唔出咩...你出d我地冇點讀過的...
中國語文課文,我學校既所有詩篇都係自習..冇詳盡講..根本冇人知會出詩..
我相信香港中學會考課程的閱讀能力練習及以往會考卷既模式...冇一份係同考試卷相同
今年冇文言文,冇長問題,選擇題佔過半數...冇字比你寫...整埋d奪命mc仲要個個答案差唔多

亦有D所謂專家話今次考評局咁出係新嘗試,好現象
點解咁多人比人插到媽媽聲??因為講野果班唔係入去考果班!!
我覺得d教育工作者係冇考慮過學生同以往制度........

小弟愚見, 有錯請指教!!!

發新話題