發新話題

08-會考 高考 生集結處+啦啦隊打氣區

引用:
原帖由 RYODLi 於 23-4-2008 13:58 發表

我都係最後幾分鐘先決定到點寫果條度focal length先可以最短但拎到最多分
射條beam入去
同xy 嘅intersect point同o嘅距離咪focal length囉

引用:
原帖由 undefined 於 23-4-2008 15:51 發表
o岩o岩鲻醒
有無人Gamma唔記得要-返Mackground radiation?
我...............有減

引用:
原帖由 undefined 於 23-4-2008 16:27 發表

T1 T2 劃R.F的 T有無手多多劃埋Weight?

個t你點畫?

引用:
原帖由 1233 於 24-4-2008 20:56 發表
冇晒人入黎既
有我~

聽日考中文 =__________________=

引用:
原帖由 101653 於 24-4-2008 21:25 發表

我緊張後日個中文多d..........
收音機連播=______________="
oh 雪!
完全唔記得左收音機單野!

引用:
原帖由 1233 於 25-4-2008 12:45 發表

我作第2題..
不過做左7百幾字
第三
700幾

睇黎要LIST同ORAL爆分先C到

我頂佢! 出詩詞!

引用:
原帖由 RYODLi 於 24-4-2008 23:10 發表

4尾5頭…呱
咪玩啦....5*啦
舊年平均分先33, 最高58....

引用:
原帖由 undefined 於 25-4-2008 13:58 發表

之後我打比肥蕭,佢都agree得lv 4/5
我唔補習 =3=

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 14:04 發表

我學校中文科主任加miss話
佢係冇限你作幾多..最少600
但其實600-650係標準
加上你作成千字就會越大機會寫錯字
亦有試過有人係卷5(我係指卷5..卷2唔記得會唔會到扣)寫過量比人倒扣廿幾分(佢就係寫左成千字)
卷五寫千字梗係抵死啦, 寫明限字
但卷二真係越多越好, 但一離題又係死, 錯字錯極最多扣5分, 離題就最少扣40分

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 14:17 發表

卷2唔一定越多越好...點解越多會越好??
除非你真係有咁多野寫...

無謂的助語詞最好唔好加...反而會令閱卷員有壞印象
試問你係一個閱卷員...改左50份作文...咁岩睇到你個份...叫你寫六百幾字...你嘔千幾 ...
因為內容分實際上係同字數掛勾嘅

除非你係咩大文豪, 唔係700字係塞唔夠高文筆分所需嘅修辭嘅

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 19:07 發表

比我想像中難...
好多人最後果篇"不圓亦圓"死
文言文反而睇得明...
如果佢係正正經經出
我反而超有信心
點知佢出詩! 我死左

我響後面抒情文仲有信心過佢.....

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 22:44 發表

唔係話佢估唔到出咩問題
補習大王不是萬能

係估唔到佢個模式先係問題
因為之前唔係咁出亦冇咁出過
連場杖應該點打都未知就衝入戰場...你有咩勝算??邊個願意去打??

好壞就學生而言好清楚...絕對唔係未知...
甚至搞到有人認為哂左5年時間讀中文科...點解??我讀咩你唔出咩...你出d我地冇點讀過的...
中國語文課文,我學校既所有詩篇都係自習..冇詳盡講..根本冇人知會出詩..
我相信香港中學會考課程的閱讀能力練習及以往會考卷既模式...冇一份係同考試卷相同
今年冇文言文,冇長問題,選擇題佔過半數...冇字比你寫...整埋d奪命mc仲要個個答案差唔多

亦有D所謂專家話今次考評局咁出係新嘗試,好現象
點解咁多人比人插到媽媽聲??因為講野果班唔係入去考果班!!
我覺得d教育工作者係冇考慮過學生同以往制度........

小弟愚見, 有錯請指教!!!
講得好!!

全港一齊死唔係問題
但係水平參照....

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 23:28 發表

溫緊超時空要塞
WHAT's <囧>
背緊實用文

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2008 23:29 發表

咁你收收皮先啦~
去番星期制帖啦
我CAP得好辛苦....

考完中文
卷III非常模稜兩可
卷V乾脆教你怎樣寫了.....

話說RTHK真GJ
選9時30分來點唱囧

發新話題