發新話題

08-會考 高考 生集結處+啦啦隊打氣區

引用:
原帖由 myron21st 於 25-4-2008 22:57 發表
唉, 社會只睇沙紙做野
姐係冇話嬲唔嬲...都考完...改變唔到既事實
但係我地剩係知道...咁樣比人玩係好慘架...讀得咁辛苦為咩??

引用:
原帖由 savio 於 25-4-2008 23:00 發表
冇乜感覺....我係考評局嘅話就睬佢有味
都唔明有乜咁好"小"
"小"完佢佢又唔會理嘅

切勿忘記我地只係考生, 係俾人地考果個!
理想主義者

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2008 23:09 發表

只不過係認清事實,做好自己先 je~
引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2008 23:14 發表

其實係....上面班人唔搞下野,就表現唔到自己既存在價值...
事實就係佢地想出位...我地就做左踏腳石

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2008 23:21 發表

想唔俾人利用,你就要得到力量!!

加入黒の騎士團 吧!
擁有力量的人,敬畏我們吧
沒有力量的人,追隨我們吧

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2008 23:26 發表

讀好書算啦~考完諗多無謂
反正一街人陪你死~
溫緊超時空要塞

引用:
原帖由 zeta 於 25-4-2008 23:31 發表

去番星期制帖啦
我CAP得好辛苦....
你溫格式??呢D正常一早溫好入哂腦bo...
不如溫其他科...我頭先dl緊
岩岩溫完西史(日本史),e家睇完公主(超時空)睇公主(to love)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2008 23:34 發表
成班友考試睇動畫...嘈咩野人地試卷難 je!
多事丫你

我係嘉嘉

今年卷3卷5算係賣大包鳥~~~~總算有d安慰~~~~
卷3好易...卷5仲易...
唔出新聞犒唔出啟示而係出演講辭

引用:
原帖由 undefined 於 26-4-2008 13:49 發表

卷3算係賣大包?!
仲唔算...我做開果d聆聽練習快過會考好多wo
起碼叫聽到寫到...雖然後面果100字有d困難

引用:
原帖由 undefined 於 26-4-2008 13:55 發表

我覺得講得好快.............pt又唔明顯
不過後面果150字先易wo
唔知點寫好...因為佢d答案係講得唔明顯
但係如果成段留心聽既好易聽得出...

我係聽完1段錄音先開始做答案
呢個係我自己既方法...好成功

將佢一段講過既野畫圖好寫字好寫哂落張草稿
之後先慢慢想番佢講過既野大概內容
再用果3分鐘寫番哂落去

引用:
原帖由 undefined 於 26-4-2008 13:55 發表

我覺得講得好快.............pt又唔明顯
不過後面果150字先易wo
唔好求咁多喇...講真呢份算係咁...真係叫岩程度...
求下上帝下星期d科唔好再好似琴日咁出埋d騎呢招好過啦

講完..訓覺 ~~~

引用:
原帖由 zeta 於 26-4-2008 17:20 發表

佢屈機解錯添呀
閃 :與〔躲避〕相近,例如〔快閃〕指快離開。

潮 :意思是〔合乎潮流〕。例如,你好〔潮〕即是你好〔yeah〕,你好〔in〕的意思。
   今年此詞風靡年青一族,已取代2006年的〔yeah〕和〔in〕。

o嘴:指嘴部因驚訝而變成圓形,近似英文的o字,與〔目瞪口呆〕,〔張口結舌〕意義相近。

蒲點:〔蒲〕在香港口語中有〔浮〕的意思,指遊樂,以浮沉水中比喻遊蕩。
   〔蒲點〕指遊玩的地點。

屈機:〔屈〕指屈服,〔機〕指電子遊戲機。〔屈機〕指玩遊戲者因無力取勝而屈服。

潛水:指人常常不露面,有如潛水員一樣,身體從不露出水面。

頹 :質量低,敷衍,便宜,可與名詞或動詞搭配,如〔頹料〕指料子很差,〔頹做〕指馬虎,〔頹飯〕指最便宜的快餐。

喪 :有〔極其〕,〔誇張地〕的意思,例如〔喪喊〕指痛哭,〔喪玩〕指瘋狂玩樂。

勁熱:指正合潮流。

激 :與〔極〕同義,如纖體廣告中的〔激瘦〕;也可解刺激,激動人心,如〔他的言論很激〕。

中國語文科卷5綜合能力考試閱讀材料 @ 2008年HKCEE

引用:
原帖由 ZaMaR 於 27-4-2008 19:06 發表

會考要考埋d咁既野?
考材黎姐 佢冇問我咩叫屈機..

引用:
原帖由 zeta 於 27-4-2008 22:56 發表

係呀係呀
我都讀左四本史記
我讀左好多次文言文通用字...小小史記段落同幾篇文言文文章...
如果我用呢D時間同屋企人玩大富翁我考卷1個成績一定會高好多

發新話題