18 12
發新話題

KJW SP-02 shadow開箱和小評.更新2020.9.1

KJW SP-02 shadow開箱和小評.更新2020.9.1

繼上次三年前購入SP-01,今次見到英雄有限時會員登記,買滿500HKD可以登記做會員以後買嘢有95折,特別商品有九折,行過諗咗兩諗就順便買埋SP-02,上年見到KJ一出既時候已經有啲心郁郁,今次順便當支持下槍街消費.

上一篇SP-01既感想,有啲嘢我係想修改,但係時間太耐唔俾改就算,呢度講下
sp01準星同照門高度有問題,搞到瞄準成日都要就反個高度,每次用完hi-cap用返sp01要打返兩匣習慣下,但係支槍本身冇乜大問題,可以爽清

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=171230&page=1###

包裝風格依然照舊,另外估唔到可以上網登記做保養,唔知保養邊個負責

說明書同以前一樣冇變化

爆炸圖留嚟做參考

介紹小冊子都係新版,用料又靚又厚既小冊子,寧願環保啲俾QR code自己上網睇就夠

唔知下次會唔會手痕買埋P09,上網見到見到有啲P09or有D想買

內盒包裝一貫既風格,簡陋

就咁睇比SP-01型,重量更加重,真係好有份量感

兄弟合照

新版最大既分別藍色既握片,靚係靚雖然冇橡膠握把貼合手型,但係下身薄左手掌更容易包住握把,更好控制支槍

Safety比以前薄左,冇以前咁方便撳,但係視野好D

可以轉角度既退匣制,仲加大咗個面積

後照門高度終於變成可調

我一直都懷疑原廠前準星係膠條,亮度一直都咁差,到手即刻換光纖,又係選擇困難症既時候,紅色綠色揀邊隻好,我同我個friend都覺得綠色好睇啲.
今次既光纖都係1.5 mm,但係前準後面個孔應該得1.4mm要用鎚仔扑入去,搞到整斷兩條光纖,如果自己要換最好輕手啲,
最後用火機燒一燒又靚曬

新舊版彈匣可以共用,匣底多了2條凹槽,方便拔出

槍燈唔知今次會唔會鬆,SP-01要用螺絲先至可以上得實

刻字風格唔同曬,另外今次上槍身紋理係好好多,更加容易捉緊

SP-02比SP-01長少少

拆既方法同以前一樣冇變
可能圖片睇得唔清楚,中間加咗粒螺絲,兩者不能互換使用

換錯咗會卡住

就咁睇差唔多

回膛桿變咗金屬

下槍身入面分別唔大

上網睇d人係可以共用,但我試過公差太大,
SP01上身同SP02下身裝上後會有好大空隙,
SP02上身同SP01下身唔兼容

可以見到下槍身外身係厚好多

入係入到,但好大條空隙

小結:
今次個外觀已經造得唔錯,好多細節位亦比SP-01有所改進,價錢亦都唔係貴好多,算有誠意.
開槍既手感比以前好啲,拎上手亦都覺得比SP-01好用,但問爽唔爽?
當然都係比唔上其他牌子啦,大把槍好用同爽過佢.

但係有一樣嘢係冇乜槍取代到佢,
1.2kg真鐵般重量所帶嚟既真實感,令佢真係變咗一個好合格既玩具,
玩完佢再握下原廠hi-capa感覺真係好唔同,hi-capa有啲似小朋友玩具槍
但真係好重

油漆方面:睇嚟都唔係好長久,日後應該都會甩色

今次都係隨便寫下,本文文筆差,口語化,請見諒 .
最後:KJ啲槍真係好少眾,冇乜人討論真係有啲可惜

更新2020.9.1
終於有時間喺屋企打靶,測試後係有啲驚喜,
開槍手感比SP-01更好,回膛力度更大,更爽,氣密更好,
更好拉動的上身,更順滑的滑架,
比較薄的握把,更好控制的槍身.
可調式照門改善咗SP-01準星誤差的問題,在調教後可以完全歸零,
SP-01擁有的問題在這代都解決了,而且有相當改進的地方,而且外觀亦好看,
無論係落場打定係喺屋企打靶,終於有合格的表現,更有D超出合格預期.恭喜恭喜

KJW啲槍,我由M9打起,原裝準、直、遠,但彈匣漏氣;
KP-01 (P226),氣化差到叫人絕望;
KJW由KC-02開始,叫做有產品可以上得枱面,到CZ-75系列叫做好好多。
近來入手CZ P-09 Duty,我都要足足考慮兩年,前後問過幾個人,再借槍試打先敢再入坑。
但KJ又回到老問題: Coating差。
所以送去做Cerakote,又或者打爛乜零件就換比較化算。
至於P-09 Duty嘅射擊表現,絕對對得住價錢。
所以SP-01、Shadow系列真係買得過。
如果換埋TNT Hop Up膠同管,表現毫不比Marui差。
引用:
原帖由 terry_wai 於 30-8-2020 22:55 發表
繼上次三年後購入SP-01,今次見到英雄有限時會員登記,買滿500HKD可以登記做會員已後買嘢有95折,特別商品有九折,行過諗咗兩諗就順便買埋SP-02,上年見到KJ一出既時候已經有啲心郁郁,今次順便當支持下 ...
究竟世界上還有神嗎?

回覆 2# 的帖子

TNT 件個價錢可以買多支SP01,當時有諗過但真係買唔落手,原廠玩下CQB性能都夠用,
KJW SP系列用黎收藏都好,支支都幾靚仔

回覆 3# 的帖子

前後sight好似通珍數?

CZ-75 SP-01 有香港公司 WII-TECH 出過鋼 parts 比佢,又硬淨又解決表面甩青問題。

http://www.wiitech.com.hk/produc ... h=17_157&page=2

對KJ出的槍 感覺良好, 可惜有時公差大

唔明白,E加KJ出ge玩具槍,都係啞黑色.
最好出番佢第一水P226果隻光滑黑色.

CZ-75 軍版都是光滑黑色,焗漆一樣會甩青。
引用:
原帖由 kornhill401 於 31-8-2020 11:37 發表
唔明白,E加KJ出ge玩具槍,都係啞黑色.
最好出番佢第一水P226果隻光滑黑色.

謝分享
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

佢而家d coating好廢,一定甩青的
鋼件有得換,但係slide frame冇
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

Cerakote.....
引用:
原帖由 horenhim 於 1-9-2020 16:54 發表
佢而家d coating好廢,一定甩青的
鋼件有得換,但係slide frame冇
究竟世界上還有神嗎?

唔係啩,管連膠都係$240咋喎⋯⋯
引用:
原帖由 terry_wai 於 30-8-2020 23:52 發表
TNT 件個價錢可以買多支SP01,當時有諗過但真係買唔落手,原廠玩下CQB性能都夠用,
KJW SP系列用黎收藏都好,支支都幾靚仔
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 1-9-2020 17:20 發表
Cerakote.....
噴過, hold得麻麻,
始終是廢金屬 no offence大部分玩具都是廢廢的
一定好過原裝,前提是你捨得...
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 12# 的帖子

唔通我記錯,佢啱啱出嗰時好似冇咁平

去吸力X買都係$240。(P-09)
引用:
原帖由 terry_wai 於 1-9-2020 18:02 發表
唔通我記錯,佢啱啱出嗰時好似冇咁平
究竟世界上還有神嗎?

18 12
發新話題