發新話題

[others] 創意既野,有時係咪真係咁廉價呢

創意既野,有時係咪真係咁廉價呢

唔知大家有冇aap-01呢?
小弟我冇,但對於動畫造型既套件好有興趣,早前有人畫左個3D print既圖,打左套吉姆槍仔既套件
剛巧我識個設計者,佢都賣左唔少套,最近根鬚又推出高達系列,竟然又有依個吉姆套件比支AAP-01,咁岩我又識呀師傅
就咁睇,相似度去到9成,當然上色呀後期加工有分別啦
雖然唔敢講一定係抄襲,但的確比到我呢種感覺

有時我諗,個人設計既,冇辦法好似大公司咁乜都羅專利
但係WG界就係咁大個餅,有時唔多唔少都有D風聲,有D錢,賺左其實真係好影衰自己
唔係知情人,都唔係幫邊邊,只係比人抄襲既野我都試過,有感而發

引用:
原帖由 Dave 於 3-12-2020 11:26 發表

如果香港地,可以申請「外觀專利」,唔係好貴,一件PARTS 千幾蚊,如果你係多件零件,也有「多件套裝」的表格,都係三幾千蚊埋單。
申請唔算難,批就大概3 個月,批左之後,如果對方的物件在外觀上「看起來和你 ...
所有野都有價,買唔到只係唔夠錢

引用:
原帖由 阿堅 於 3-12-2020 11:41 發表
呢D野無得咁講,你件野又唔係完全原創既。
你話成個外觀都係自創就話啫,但咪又係抄人地高達,咁兩件野都係抄同一支高達槍既都一定差唔多啦。
就算人地真係抄,唔通走去告人咩,你話佢有比license 同日本買件 ...
所以我咪話唔係幫邊一邊羅,剪不斷理還亂
不過咁講,如果有人將支星戰既cosplay道具改左做支airsoft,之後有人抄左去賣,唔通你又話支槍你冇license所以我可以抄你咩
大家都知設計果個唔係改槍果個,又冇license,但始終你都要歸功於改槍果個,因為人地改出黎既
引用:
原帖由 kornhill401 於 3-12-2020 12:46 發表
樓主,我明白你的心情.現實既然無法改變,只有以另一心態面對.
最近我以下面六祖慧能的禪悟,面對種種不快的事項.
...菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃...
等等,我唔係佢,我又唔係果啲感情台,"我朋友佢..."

引用:
原帖由 ayaka 於 3-12-2020 14:01 發表
以我所知宜家市面有3支吉姆AAP KIT, 一支瘦身紅狼賣緊既, 一支肥身蘇根既, 一支日本賣緊後SIGHT位有RAIL既
唔清楚重有無其他版本, 但唔計日本個支, 肥瘦2支完全唔似, 所以法律上難以追究, 何況無做註冊
講緊紅狼果支

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 3-12-2020 15:23 發表
講真, 本來吉姆果D cos play槍都有D興趣, 但原來係3D print就無買,

頂唔順D, 3D紋..
有種野叫PLA拋光液,可以上網查查

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-12-2020 14:58 發表

如果我冇記錯
_根出左枝手槍shotgun彈發射器
_ps跟住又出左

只能夠講呢行一係鬥快出頭水/各有各做
都係既,所以只能有講有感而發,個人冇立場囉

引用:
原帖由 bonny 於 4-12-2020 20:45 發表
我自己就是大意無睇,以為只出一款,叫朋友去靚靚買了一件,$700
回家一看,點解同根鬚吾同,感覺單薄又細件,質量粗,3D PRINT後,出貨都應磨下執下水口,火帽羅絲位太近邊皮,一樓就爆埋。
7舊油,真太不值
我有搵佢print過個豬咀蓋,自己又有學下3d print,佢好明確係趕時間set機冇set好

引用:
原帖由 Spitfire 於 6-12-2020 22:13 發表
人地showguns出左聲明, 樓主會點回應
我做乜要回應?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-12-2020 09:25 發表

呢D嘢我當然知, Acetone溶ABS 3D件, 我三年前都玩過啦,

而家仲有拋光機tim,  所謂拋光液+機 係用霧化PLA溶液令3D件表面細紋溶化, 但D直角位會無晒. 成件嘢又會變得太過光滑, 圓晒, 你可去淘X 望 ...
係呀,不過用砂紙去執分分鐘多功夫過拋光槍件

引用:
原帖由 wewavfc1911 於 7-12-2020 10:12 發表
樓主可以睇下台灣評論,皮爾套kit 差到震
學某話:佢只是不學無術二世袓,佢條鐵咩
我講緊個餅已經有人食緊既情況下好唔好去食一份,你同我講佢個餅唔好食....?

引用:
原帖由 ayaka 於 7-12-2020 17:21 發表
你出產品做左隻雞仔款, 一係註冊外觀, 一係做專利(發明/實用新型, 如有創新性)
自己無做保障, 人地一樣出得雞仔除非抄都十足, 出齊12生肖亦都得
想做獨市就付出多D, 但有時有專利既遇著D大公司唔夠錢玩都係要縮
個 ...
佢好似想同根鬚鬥快出支陸戰豆豆,如果係就真係有戲睇

引用:
原帖由 leozilla 於 7-12-2020 22:54 發表
台灣youtuber放了他制作的吉姆套件3D檔給大家下載,就咁睇比香港的好很多。
https://www.thingiverse.com/thing:4673020
有3D打印機既師兄可以一試

del plz

引用:
原帖由 alvin155 於 9-12-2020 22:31 發表
我朋友
果種係水機,另一種野黎,好難印大parts,另外,水好貴

發新話題