發新話題

淨係用 "手槍" 打 outdoor 的討論區

室外場, 手槍玩法比長槍O既優點係輕便, 所以要配合速度作戰, 要跑得快+常換COVER, 一停低駁火就GG.
手槍火力+彈量俾槍輸蝕, 靠縮短同對手O既距離增加勝算.

室內場, 都係跑得快. GEAR 要少, 行路冇聲, 玩突襲/包抄一流.
轉角槍嘴指向快都係優點,

室內場手槍試過好玩法=> 6條柱,6個人, 面對面5米, 手槍對決.

即係john wick咁打

引用:
原帖由 Dave 於 28-1-2021 11:56 發表
GBB 手槍打OUTDOOR 是可以,但感覺上比步槍( GBB VS GBB ) 蝕底了一點,
主要還是彈量,一匣手槍通常25 發,長匣50 發,但長匣攜帶不便,遠不及一隻M4 匣好 ,
想象一下插8隻M4 匣在身至多重,但插8 隻 50 RD GLOC ...

攜帶量不足應該可以減少開槍次數作補足,但變相失去cover同火力壓制, gum手槍定位似乎打潛行戰術好過進攻

請問師兄惡的意思是打得遠? 因小弟李未用過70度, tkx
引用:
原帖由 48191 於 27-1-2021 23:38 發表
Glock 18C打單飛。
落條PDI 6.01,換毒惡獸70度膠,惡到痴缐。

GBBR玩火力壓制即係用錢扔人,個個牌子既步鎗匣鬼死咁貴,手鎗反而仲好玩d,有偉大既我們牌。

況且GBB本身就要少開鎗,實際都唔應該開無謂鎗,唔好玩AEG意粉玩壞手。GBB手鎗步鎗都係差幾飛,慣左亂開鎗只係半秒或者扣一下既事。

練下低位出鎗,善用gap位放陰鎗,練好手勢。潛都需要有把握能力架。一d自稱膠手三米只有第一鎗係中,之後射左上天,最多就一換一攬炒而唔可以打完有命鬆。

何不PLR 16?
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

30m直飛都中。
引用:
原帖由 Ang123456 於 28-1-2021 17:34 發表
請問師兄惡的意思是打得遠? 因小弟李未用過70度, tkx

究竟世界上還有神嗎?

同為gbb,手槍比步槍缺點

1. 難瞄,但肯練的,手槍可以快過步槍,特別是紅點手槍,可以睇下ipsc的人
2. 彈量,但hi capa匣都入到30飛,匣又細隻d,唔算好蝕
3. 最大缺點,個人認為係上唔到倍數鏡,冇得用黎觀察
4. 冇連發,當然呢個視乎你手槍扣到幾快(edit: 部份連發手槍或是例外)

另外
合法力下,手槍都可以打1.5(hi capa)-1.7j(aap01),冇太輸蝕
但同aeg比,上面第2同4點,就好太差別

引用:
原帖由 clay82 於 28-1-2021 23:04 發表
同為gbb,手槍比步槍缺點

1. 難瞄,但肯練的,手槍可以快過步槍,特別是紅點手槍,可以睇下ipsc的人
2. 彈量,但hi capa匣都入到30飛,匣又細隻d,唔算好蝕
3. 最大缺點,個人認為係上唔到倍數鏡,冇得用黎觀察
4. 冇連發,當然呢個視乎你手槍扣到幾快

另外
合法力下,手槍都可以打1.5(hi capa)-1.7j(aap01),冇太輸蝕
但同aeg比,上面第2同4點,就好太差別
豈不聞 Carbine conversion kit 者乎?
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=161342

Btw, 有部份手槍是有連發功能的。。。

引用:
原帖由 olw0978 於 29-1-2021 00:21 發表

豈不聞 Carbine conversion kit 者乎?
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=161342

用套件我寧願用真正既步鎗或者手鎗裸跑……

套件鎗托一係太短一係太薄,仲難瞄過就咁用手鎗。

引用:
原帖由 RCOOH 於 29-1-2021 08:41 發表

用套件我寧願用真正既步鎗或者手鎗裸跑……

套件鎗托一係太短一係太薄,仲難瞄過就咁用手鎗。
也不一定,短托唔夠長的多是 copy 托唔足數,珍托絕對夠長夠好瞄

引用:
原帖由 olw0978 於 29-1-2021 08:50 發表

也不一定,短托唔夠長的多是 copy 托唔足數,珍托絕對夠長夠好瞄
我手短加頭大,套件用起黎唔係么心么肺,就係要做縮頭龜……都係手鎗裸跑算數。

至少在我黎講,就咁用手鎗好瞄而且快太多。

其實裝了「卡賓KIT」後,操作和尺寸上已經是一柄SMG ,不再是手槍了吧。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 olw0978 於 29-1-2021 00:21 發表

是,g18, AAP01等是有連發,沒咁輸蝕

上carbine後,就唔算傳統手槍,較接近衝鋒槍吧

引用:
原帖由 Dave 於 28-1-2021 13:19 發表

學某某殺手電影云,最先教的是狙擊槍,之後步槍,再之後手槍,最後是刀,遠至近,易至難。

自己玩手槍不算精,主要都是注意兩個位置,一是握把抓緊後就不要鬆手再渣,每打一槍鬆一次是很致命的,每次射擊的動 ...
其實練手鎗,用五毛大法效果唔錯。

前西放個五亳子,視乎前西夠唔夠闊,如果好似CZ75刀片狀或者VFC角落又圓又向上翹,難度會再大d。放完亳子,先練靜止持鎗,然後扣空雞,再黎無匣cock鎗後開空鎗(有假撞針既外鎚手鎗未必得,例如AW既HICAP,一落鎚個五亳成個彈起)。

扣雞手法一錯就會跌錢,從跌既方向就大約睇到手勢出左咩問題。

發新話題