24 12
發新話題

[WE] 諗住買把m4/hk416玩

諗住買把m4/hk416玩

Budget 大概2000目前心水有S&T Full Metal Keymod M4 同埋 we 416c
我見gunmallhk 賣1600 都幾吸引 又係全金屬 但係我未聽過s&t呢個牌子 想問

S&T 就算啦,我年初買過一把Full matel 版,冇几耐就有 double feed & 碎彈問題

建議新手未玩過可以買把marui 日本牌子既MWS M4玩玩
不過小貴要3千5左右,是氣動槍,操作較電動槍貼近真槍,
在家把玩較有樂趣,同埋開盒即有不錯的性能,可立即落場打wargame
而且設計精良,系統成熟,大量改裝補品
就算試過唔岩玩,二手出售價錢亦不會太低

回覆 3# 的帖子

而家先睇到俾人食字
我原本想講台灣賣we 416c 好似差唔多價錢 但香港上網唔見邊度有得賣 同埋416c 有冇Ching 用過 性能同埋品質如何?

引用:
原帖由 nagato9361 於 24-7-2021 19:21 發表
建議新手未玩過可以買把marui 日本牌子既MWS M4玩玩
不過小貴要3千5左右,是氣動槍,操作較電動槍貼近真槍,
在家把玩較有樂趣,同埋開盒即有不錯的性能,可立即落場打wargame
而且設計精良,系統成熟,大量改裝補 ...
認同,  marui 的確係一步到位,
淨係外殼coating 己經無得比, 其他牌子用得耐就會花到好核突

WE/S&T雖然平, 因原裝效能差,要先預一筆錢去升級內部, 仲未計外觀部分
加上後勸零件太少又難揾, 實在唔建議

今日上網做咗小小功課
見we 個個都話買返嚟就要改 所以下了
而s&t 樓上Ching 又話有碎彈問題
咁我想問下如果vfc既mk18得唔得?
因為我見vfc hk416都幾好評價
應該mk18都唔會差?

引用:
原帖由 Torres 於 25-7-2021 03:37 發表
今日上網做咗小小功課
見we 個個都話買返嚟就要改 所以下了
而s&t 樓上Ching 又話有碎彈問題
咁我想問下如果vfc既mk18得唔得?
因為我見vfc hk416都幾好評價
應該mk18都唔會差?
VFC 416最大問題係彈道偏離
唔執原裝打唔好太高期望(打人咁大目標冇問題,打靶就哈哈哈)

回覆 7# 的帖子

我應該都係打係war game(打人)小小偏離都ok
Btw MK18 同 hk416d gen 2 有咩分別 同埋邊把比較好(不計價錢)

引用:
原帖由 Torres 於 25-7-2021 05:31 發表
我應該都係打係war game(打人)小小偏離都ok
Btw MK18 同 hk416d gen 2 有咩分別 同埋邊把比較好(不計價錢)
兩支分別外觀,hopup組同bolt呢3樣,基本您鍾意邊款外觀就揀邊款,但416的話, 揀A5比D好。

其實九成台灣槍買返嚟都未到可以下場水準

最基本管膠換硬咁滯

另,VFC M4上槍身有問題,唔建議玩

引用:
原帖由 leozilla 於 25-7-2021 09:00 發表

兩支分別外觀,hopup組同bolt呢3樣,基本您鍾意邊款外觀就揀邊款,但416的話, 揀A5比D好。
Vfx A5 的話也有小問題要執,至少我手上這把有bolt lock 問題, 無彈不能後定,vmag, v2 原裝匣都一樣.也跟網上建議扭鬆buffer tube 一圈(加長Buffer) , 也沒有解決問題

我只係過下手引
冇打game
所以揀左vfc

附件

26-7-2021 20:55

引用:
原帖由 llm5a35 於 26-7-2021 20:55 發表
我只係過下手引
冇打game
所以揀左vfc
C兄,英明的選擇!

回覆 11# 的帖子

咁Kwa hk416d 點睇
因為我想買返嚟唔使改就玩得
MWS太貴同太細力

引用:
原帖由 dickyli 於 25-7-2021 19:50 發表

Vfx A5 的話也有小問題要執,至少我手上這把有bolt lock 問題, 無彈不能後定,vmag, v2 原裝匣都一樣.也跟網上建議扭鬆buffer tube 一圈(加長Buffer) , 也沒有解決問題
扭鬆一圈隨時jam bolt jam到救唔返...

24 12
發新話題