27 12
發新話題

[VFC] VFC SR 25 GBB

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2021 11:00 發表

鑄件實有氣泡,如果個別唔好彩氣泡係正受力位仲要加大受力位負荷,咁可想而知結果
以前Aeg ptw都見過斷下身,gbb其實更加易危,所以唔係補品級鋁身,set後座力適可而止就安心
我記得打過 v記417,後座力比起m4真 ...
vfc ar 7.62 系列既間唔中會見到斷槍身

暫時見過圖既有
417, 斷上身pin 位
sr 25 ecc, 斷上身pin 位 + 下身虎口對上
g28 上身pin 位

當然除左料問題外, 我諗個人操作同埋前節重量都係因素

我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2021 15:02 發表

記得以前m4舊版台灣有人打斷上身後面耳仔位,
個陣因為抄 ptw耳仔位有條固定氣筒凹槽整弱左結構先斷,下一版己經取消凹槽未見過有人話斷
sr25咁厚個下身都斷,己經唔關設計事,買返黎打真係要set返佢先好打,

...
鍛身大家都想要, 唔鍛都好, 整隻6061 t6 既cnc 身都唔錯啦

引用:
原帖由 RCOOH 於 16-11-2021 19:38 發表

去病病捽過下支BCM,重雞加重彈弓,放bolt果下轟轟聲。

加上條骨好幼,仲幼過MTR,我費事試打,陣間有乜冬瓜豆腐煲就麻煩……
bcm 印象d 火控連bolt 都係俾磁石吸到既材料, 不過槍身依然係shit 料

有時真係想佢出普通版同豪華版, 等大家各取所需

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-11-2021 19:51 發表

所以我ar都係買鍛版
416買左套補品6061身

其實鍛Sr25計返條數連呢樣果樣係抵買m110/ecc
416 我都買左補品身, 比較左zparts 同task force 後, 買左後者, 因為buffer retainer 打pin 設計幾仿真

引用:
原帖由 RCOOH 於 17-11-2021 19:59 發表

有奶不一定是娘,有磁不一定是鋼。
vfc d 鑄鋼都唔平, 黎緊果套2 stage trigger...

全部都鑄出黎, 但都要8 舊水

d bolt carrier 印象中聽人講過d 料好林, bolt stop 位好易蝕

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-11-2021 23:43 發表

知佢可能得一水 一出就沖左隻沙色砌cag 416
我都係,不過我發現vfc 外管設計真係shit 到不得了

佢本身416 個free float 槍管係假狗, 都係靠gas block 頂實rail 迫實外管

我換左hao 條smr 落去之後, gas block 同rail 之間有虛位, 而家條外管用少少力禁都郁到

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2021 23:52 發表

人為操作都有關既,一單半單出事可以作提醒我地玩家,個個位置要小心,未至於唔玩落去
AR個槍身其實真係幾薄弱,特別係上身耳仔位同下身大pin洞位,
玩具d鑄鋁m4身見過拆板機護弓底片,扑支pin出黎己經可以扑爆個 ...
vfc g3 同 mp5 我都有

設計同ar 唔同, 所以完全冇驚過佢會撞爛個身,而且重量分布好好

但可惜g3 d 力好飄忽...

mp5 v2 真係好打, 氣化好好, full auto 冇腳軟,

cqb 同 outdoor 都好適合, 長短亦都好好...

不過到而家心入面強度滿分既槍係ghk 553

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2021 02:08 發表

咁大鑊 我都想換hao骨
其實會唔會用舊版hop up用zparts鋼管會好d?

V2外管兩節式 好似好弱雞
暫時未有打算換鋼管, 因為幾鐘意前面較hopup 設計

既然佢原意係迫死個gas block, 諗諗計搵d 野墊住個gas block, 令佢冇得郁就搞掂

vfc d 都知自己d 結構屎, psg-1, sr 25 都係假free floating barrel

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2021 10:49 發表

鋼身落場一直實淨過鑄鋁太多,原來係鋼身唔洗加錢改補品身又慳好多
只係鋼身d槍款永遠唔會有m4呢d咁受歡迎,所以落場曝光率都偏低,係ak多返少少人拎落場
鋼身g3同 mp5我都有興趣諗過入,但出左 sg55x系列比佢吸 ...
成槍有出551

透明匣我果3 隻都係擺到自爆, 不過佢而家出左隻耐用d 既料做匣皮, 換左1 年左右暫時冇事, 但就唔再透明

仲有, ghk 553 槍身鋼板仲厚過vfc g3

不過55x 系列冇全行程

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2021 13:44 發表

透明膠皮夾似乎克服唔到物料問題,有出不透膠夾耐用度算解決左,不過sg系列隻夾都算係畫龍點精之處
豬&G支 aeg外觀做得最正成支真鐵咁,隻夾睇到咁精美假子彈加左唔少分,gbb就冇可能做到咁精美透明夾有d可惜
3 ...
要轉料都冇計, 畢竟插匣方法同m4 好唔同, 553 係ak 果隻咁, 要拗下先插到

只係最令人諗唔透既係, 我果d 匣係放係櫃度之後自己爆既

平時好少玩, 打game 都知佢隨時出事, 所以reload 都好慢好細力...

同埋都有印象ghk 講過, 雖然場唔553天生可以孖匣, 但佢唔建議超過2 隻匣...可見佢地都知隻料唔係太受得力

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2021 19:57 發表

我知m110就有個金屬架托住枝管囉
416好似唔多見 gen1 hop up結構似穩定d
Gen2 條膠比較擔心
好奇一問, m110 果塊金屬架係唔係都係rail 前面直接推入去?

gen 1 係實好多, 但可惜佢要長六角去較hopup

引用:
原帖由 里安 於 4-1-2022 12:49 發表

AR會自我繁殖
同感呀, 初頭係覺得ar 大路, 好抗拒

玩玩下屋企就有3 枝

27 12
發新話題