發新話題

[VFC] VFC SR 25 GBB

v記支 sr25ecc係咪有機會打爛身?本身見有支二手好平諗住入不過都係搜尋下有冇問題
見台灣個面斷開一節 咁厚個身都斷究竟係咩原因?

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-11-2021 23:25 發表

唔係好理解佢點解咁厚料都爆
可能真係鑄得唔好
如果係個別事件都唔出奇既 但主要睇廠方點處理

但有樣野vfc有d走火入魔既係 下下都硬彈弓 重buffer仲要有重力鎚
會唔會真係太大後座力又用哂硬彈弓?鑄身唔適合追求過大後座力,我估改弱回膛弓拆重鎚,再係尾通入面改返用象膠個種厚墊
應該唔會再有問題,用料市面大廠玩具都係咁上下冇話特別差,我玩過最平一千銀豬p套 wok kit用料唔會好去邊,
但狂 full都冇打爛身,就係set到輕快為主唔會出事,佢個身咁厚又只係打單發,似係呢個問題

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 00:42 發表

鑄件氣泡影響強度 + 死力blow back 掛
鑄件實有氣泡,如果個別唔好彩氣泡係正受力位仲要加大受力位負荷,咁可想而知結果
以前Aeg ptw都見過斷下身,gbb其實更加易危,所以唔係補品級鋁身,set後座力適可而止就安心
我記得打過 v記417,後座力比起m4真係勁,如果sr25設定比 417煲同 buffer更重出氣仲大,咁。。。

引用:
原帖由 RCOOH 於 17-11-2021 12:48 發表

珍鐵既上下身唔似玩具咁fit,會稍為肥一d,要用少少力夾緊然後入pin,等上鎗身可以分擔一部份衝力,而唔係玩具靠條頸位食哂黎自你同buffer既撕扯力。

本身係玩具設計玩具料,走去玩大後座力,仲唔變自爆神器? ...
記得以前m4舊版台灣有人打斷上身後面耳仔位,
個陣因為抄 ptw耳仔位有條固定氣筒凹槽整弱左結構先斷,下一版己經取消凹槽未見過有人話斷
sr25咁厚個下身都斷,己經唔關設計事,買返黎打真係要set返佢先好打,

長久玩AR系列,始終都係要換cnc或鍛身先真正經得起考驗唔會爛,落場轉角位如果唔小心撞正條外管打落牆到,
隨時太陽環牙位斷或上身耳仔爆開,鍛身車轆壓住同高空掉落街都唔爛,可惜ecc冇鍛版,鍛sr25好似冇出
連支鍛 m4都唔生產,v記自己將最好產品停售真係哂晒

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-11-2021 18:35 發表
如果真係咁耐都係得一單兩單 我諗只算個別事件 買到槍王唔好彩
好似we g17咁斷外管 咁就係廠方問題了

有間叫Esd既廠出’裸槍’ er15 鍛7075用vfc系統 改良左個前導hop up 枝飲管似樣d
收7k左右hkd 但骨都冇條
...
7k乜都冇應該個身好正先有人買 不過都係觀望下先,最好都係v記自己出返新ver鍛身版
上一次唔貴又精美,冇買係可惜

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 19:41 發表

鍛身大家都想要, 唔鍛都好, 整隻6061 t6 既cnc 身都唔錯啦
其實cnc下身已經OK, 上身買市面玩具真數都改到去 v記到
你有井記派大蛇甚至 dma上身都改到去V記下身慳好多

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 19:33 發表

vfc ar 7.62 系列既間唔中會見到斷槍身

暫時見過圖既有
417, 斷上身pin 位
sr 25 ecc, 斷上身pin 位 + 下身虎口對上
g28 上身pin 位

當然除左料問題外, 我諗個人操作同埋前節重量都係因素
人為操作都有關既,一單半單出事可以作提醒我地玩家,個個位置要小心,未至於唔玩落去
AR個槍身其實真係幾薄弱,特別係上身耳仔位同下身大pin洞位,
玩具d鑄鋁m4身見過拆板機護弓底片,扑支pin出黎己經可以扑爆個洞位,鑄鋁同亞鉛真係唔可能頂得順撞擊,
手鎗印象中有d牌子某型號鑄滑架薄料可以打打下成支飛出黎

師兄你地試下做實驗把火帽掂住地磚垂直支槍放好企係度,然後輕微推一下尾托等把槍打橫摔落地睇下個身會唔會烈定爆
鑄身我就唔敢 ,落場舞支野唔多唔少有機會失手支槍前節轉身無情力撞牆,黑仔上黎kick野爬街成把槍摔跤咁落地
,到時係換補品身時候了 ,始終ak同 g3呢d鋼壓身先可以點撞都唔驚,ar鑄身要就住玩了

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-11-2021 23:44 發表

So far咩資料都搵唔到
得條片介紹下咁
等下多個選擇冇壞,而家玩Ar 5. 56身只要係類近wa系統都可以砌埋一堆,唔會哂左以前咁多錢掉去wa系統到,
如果有派mrp呢隻一體上身神物,改去v系統已經可以復活
師兄你已經有V記鍛下身已經唔洗煩,上身大把補品貨選擇,v記其實可以較平零售翻出鍛身自由比玩家做 marking,
咁實賺大錢唔一定成槍出,比玩家自由發揮市場仲受落,當然識做生意一定係出埋迷下身,有 bcm花有馬仔有 lmt有各種不同marking
咁玩得V係統都唔爭2千升級鍛身係咪

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 18-11-2021 01:10 發表

vfc g3 同 mp5 我都有

設計同ar 唔同, 所以完全冇驚過佢會撞爛個身,而且重量分布好好

但可惜g3 d 力好飄忽...

mp5 v2 真係好打, 氣化好好, full auto 冇腳軟,

cqb 同 outdoor 都好適合, 長短亦 ...
鋼身落場一直實淨過鑄鋁太多,原來係鋼身唔洗加錢改補品身又慳好多
只係鋼身d槍款永遠唔會有m4呢d咁受歡迎,所以落場曝光率都偏低,係ak多返少少人拎落場
鋼身g3同 mp5我都有興趣諗過入,但出左 sg55x系列比佢吸引哂
因為有3連發真係好玩,唔中意sg553太短,等下有冇成槍 sg550,551,同埋佢透明夾硬唔硬正?
最驚一跌就烈

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 18-11-2021 12:14 發表

成槍有出551

透明匣我果3 隻都係擺到自爆, 不過佢而家出左隻耐用d 既料做匣皮, 換左1 年左右暫時冇事, 但就唔再透明

仲有, ghk 553 槍身鋼板仲厚過vfc g3

不過55x 系列冇全行程
透明膠皮夾似乎克服唔到物料問題,有出不透膠夾耐用度算解決左,不過sg系列隻夾都算係畫龍點精之處
豬&G支 aeg外觀做得最正成支真鐵咁,隻夾睇到咁精美假子彈加左唔少分,gbb就冇可能做到咁精美透明夾有d可惜

以前v記支有g36系列有出假子彈夾,但外觀麻麻又係透明膠唔耐跌,gbb夾都要做 pmag個d膠先頂到跌夾了,
G香港支55x系列真係值得玩,全鋼冇睇錯553先4千3仲平過m4,氣化應該保持水準又有3連發爽yy, 唯一夾外觀同冇刻字扣分,其他都係吸引,我唔砌ar個日會玩一支打3連發

引用:
原帖由 里安 於 18-11-2021 13:02 發表

完全同意,根本V記佢啲產品都未試好,就推出嚟食一筆先,點樣試?咪搵你班玩家試

佢唔係無好出品但差不多年年改款真係令人怕怕,所以我MP5一直都唔玩直到出左V2

另外令人怕怕係佢D所謂鐵粉,收左 ...
好早年初代佢d野真係掛牆槍,m4, g36, mp5系列都係問題多到整多過玩,係有一年m4推出左416夾v3煲開始先叫順利落場
舊生產嗰d而家出2代先係真正買得落手,佢設計始終放唔低結構太象真,同為台灣g香港d產品內部冇佢咁像真又係好簡化設計咁己經少左不必要問題,行程又有偷短左,所以打上黎會更加順,仲有一樣就係彈夾可以參考一下人地,咁連氣化都會有提升,

而家做一隻全新gbbr槍款要爽要穩定,有咁多系統參考己經唔係難事,未來仍然做返自己個設計,咁只會重覆以前問題
最最最簡單方法拎馬記個波箱盒改下造型唔好直抄,出乜 gbbr塞隻盒落去下身,支煲改下飛機大少同造型,仲可能支gbb唔識飛?
有v記外皮加馬記性能仲唔個個衝?咁好既橋已經齊哂,睇下有冇決心想做呢步啦

引用:
原帖由 里安 於 18-11-2021 17:09 發表

V記其實唔好講性能,早期既硬件都有問題,岩數都好似好難咁

以我玩過佢既M4上身,前節堂牙係向下斜左

我當年買左支Mk12mod1,一砌Mk12 mod0一加頂長骨就出事,頂骨咬唔到前節

隻barrel nut我已經用返佢原 ...
佢比我感覺係恨鐵不成鋼,外觀上造型、質感、像真度係市場第一只睇外表非常吸引
但內部設計上都有小問題或設計得唔完善地方令人卻步,不過可以diy一下就ok都可以接受
小問題可以自己diy, 但系統上要改玩家就頭痕,我唔中意佢仍然用硬擊鎚彈弓扑開嘩佬設計,
呢種設計打單發ok但打 full auto就唔係g香港同馬記個級數,師兄如果你地有玩過g香港隻夾同v記比就明

g香港夾用軟彈弓都扑得開嘩佬咁支槍低阻力打上黎更爽冬天效能更好,硬彈弓扑嘩佬設計阻力大氣温低d己經打唔爽
所以玩佢支m4仍然要改g香港彈夾先更爽,其實唔止佢系統用硬彈弓,大蛇一樣係唔改夾又係打唔爽
只要佢日後肯出改軟彈弓扑嘩佬設計既夾,咁己經爽得多唔會好似而家班人因為打得唔夠其他系統爽而轉會了
只係彈夾同撞針 hammer要重新設計,咁都唔改d人遲早玩哂馬記。。。

引用:
原帖由 里安 於 18-11-2021 17:19 發表

大老,咁AUG又點睇,我有d興趣搞支短管
G香港支aug當時等錢洗好快賣左 ,不過玩左陣係值得玩,打得爽同像真拆解幾好玩
單,連發操控手感好特別要習慣,基本上係Aug gbb唯一之選有水準之作,中意呢款值得玩
缺點係彈夾冇記錯係比較貴又唔易揾,同彈夾係後面唔順手快速換夾重量有d唔平衡,因為真鐵都係一樣

引用:
原帖由 里安 於 18-11-2021 18:32 發表

但我個case我真係唔識搞,搵野zip都試過但長久都唔係辦法

VFC野我得返支MP5SD V2,打outdoor都好可靠
螺牙開歪左係生產問題買個隻上身算,
如果V2都解決唔到 v1d問題,仲有冇人肯玩。。

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 18-11-2021 23:50 發表

要轉料都冇計, 畢竟插匣方法同m4 好唔同, 553 係ak 果隻咁, 要拗下先插到

只係最令人諗唔透既係, 我果d 匣係放係櫃度之後自己爆既

平時好少玩, 打game 都知佢隨時出事, 所以reload 都好慢好細力. ...
佢支55x係誠意之作,大量鋼件內部鋼火控已包3連發,諗下 m4買套3 burst 火控都過千,
佢 3連發又可以打得爽如果唔追ar外型, 553都係個好選擇,透明夾就由佢買返黑膠夾算
我等砌好支馬記m4同大蛇a2, 就入支第二款過下癮了,551,aug或Ak都有興趣

發新話題