發新話題

[開箱] 凸字 acog ,#63樓更新高防貴版

[開箱] 凸字 acog ,#63樓更新高防貴版

話說m4最靚仔都係夾acog, 但真野太貴copy以前又做得肉,近年終於等到有一支精美copy推出 二話不說入手先講

好簡單開箱單純分享一下,
包裝都唔算求其有心思

見到凸字真心歡喜,仲要外型刻字有落心機做,抵讚

光纖真係有用的,戴返個罩更加安全型仔

總結,幾舊水外型好,望野算清又光纖好玩,唔理好唔好用
抵晒啦 多謝收看

佢個laser marking應該用返qr code版
同埋個reticle bdc太長了
其他對比起當年 已經好似了

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2021 01:08 發表
佢個laser marking應該用返qr code版
同埋個reticle bdc太長了
其他對比起當年 已經好似了
係,正面d marking唔係好啱,其他地方算好好
其實師兄知唔知下面張相係乜版本?冇 qr code又唔係凸耳新版

引用:
原帖由 gainax 於 13-11-2021 01:13 發表

係,正面d marking唔係好啱,其他地方算好好
其實師兄知唔知下面張相係乜版本?冇 qr code又唔係凸耳新版
我既理解 先有‘qr code,w/o耳仔’ 再到‘we code,w/耳仔’

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2021 03:24 發表

我既理解 先有‘qr code,w/o耳仔’ 再到‘we code,w/耳仔’
冇乜考究過呢d發覺以前賣晒m4而家有鏡冇槍裝
m4而家係味新野得馬記豬香港同v記?見到而家台灣d槍加哂價,但靚姐迷 mk18竟然3k有找咁平?
定掉多d錢4千幾入豬香港算始終氣化好d?馬記 m4我己經砌左一支外觀爭未換鍛身,應該m4唔再砌馬記,
要換鋼管鋼掣同份骨未計內件成本都明顯比其他貴砌好一支夠晒 ,而家諗緊g香港定迷版,師兄知唔知迷版係唔係己經用鋼煲

引用:
原帖由 gainax 於 13-11-2021 07:50 發表

冇乜考究過呢d發覺以前賣晒m4而家有鏡冇槍裝
m4而家係味新野得馬記豬香港同v記?見到而家台灣d槍加哂價,但靚姐迷 mk18竟然3k有找咁平?
定掉多d錢4千幾入豬香港算始終氣化好d?馬記 m4我己經砌左一支外觀 ...
我本身現左we sys 10年咁濟
近一兩年覺得夠鐘要轉下
買主流都係v,g,馬
馬我擁有過 打係好打 但個感覺滿足唔到
V我就收左枝鍛fsp 本身想拎黎收藏 但打起上黎又滿足到我
4、5k已經唔洗再換咩身 鋼bolt 鋼件
G想試 但未有機會買黎玩 個身比較醜 亦只有貴價加rare身換

黎緊想搞枝mk18 都想收枝鍛m4黎緊
唯一諗緊係前節用咩hop up系統
手頭有套mk18v2前節 又有諗zparts 11.5 dd鋼管加v v2輪式hop up
但唔sure mk18 mod1 有冇用11.5 見比較多都係dd10.5同colt10.3

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2021 10:11 發表

近一兩年覺得夠鐘要轉下
買主流都係v,g,馬
G想 ...
認同師兄而家都係馬記,G香港同v記呢3間主流,我覺得係因為佢地會不斷努力做好個產品,又不斷推出新玩具比大家開心玩,
舊野好多時都用到新夾新內件唔會做孤兒仔抵讚
睇返我多年前玩豬p個d ,搵完wa頭水一早己經影都唔見冇改善問題,而家轉左做馬記系統繼續揾銀
有時睇一個品牌值唔值得支持除左睇佢產品做得好唔好外,佢既熱誠都係重要唔好好似海報廠開幾多空頭支票

講返 m4其實呢3間我玩過多年自己都難以取捨買邊支,如果我冇玩過 gbbr會入馬記,穩直爽呢三個字形容哂佢系統,
佢射上黎冇咁好 feel係佢亞鉛件多搞到d聲冇鋼件互撞咁清脆,同buffer和煲頭有回彈瀉左d衝撞力,冇計支野為實用而設計實有犧牲某部分換取黎,馬記唯一一直缺點改上黎會用好多銀,整靚一支416或特別款未計內皮都一皮上落走唔甩,乜都唔改淨玩原裝軍版外觀咁就最實惠,但有幾多男人唔花心有錢唔身痕?

G香港睇過成槍3支入面最貴,但全鋼隻煲v2改埋cnc鋼,耐用度應該係最好將來洗少好多錢改內件,
同鋼管鋼掣唔洗煩又靚仔,氣化幾好算係wa系統入面爽度進化得最好既一支,但如果佢仍然係aeg hopup組,份膠hopup組jam彈會易爛
以我以前玩過上版準度唔算出眾,如果現今新系統gbb環境落場對面有人改左支馬記射你,咁樣就要成份 hopup同管改補品set好先唔會遠距離蝕底,基本上係貴玩平改,算值得入手玩只係要搞hopup個部份

V記外觀肯定最靚,內構又像真,最近睇見dx版sr16己包cnc鋼煲?,又係鋼管鋼火控鋼製價錢比豬香港平,
氣化係新世代己經ok落場冇問題,只係打上黎應該冇g牌咁爽,hopup都係要搞,咁樣既話唔簡馬記呢2間比我印象有d難簡
而家迷版dd mk18 3k同 g社 4千6 dd骨版真係選擇困難 ,如果v記出返鍛m4 5千幾我會揀佢,當年等第2水先入結果冇第2水。。

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2021 10:11 發表

近一兩年覺得夠鐘要轉下
買主流都係v,g,馬
G想 ...
仲有想講如果入豬香港M4改其他牌子一樣係軍版M4身好似r@,唔建議,因佢原裝身最 fit打出黎最爽,
要改身不如玩馬記,Angelgun 啲cnc m4身真係幾靚有得諗,再唔係就入隻鍛身而家馬記都有鍛
麻煩係唔知仲有冇找到壓字代工,z零件個鍛身又話壓字但而家變左cnc字?
其實g香港v2個身都 ok靚,可能師兄你睇慣v記d外觀先覺得佢唔靚

引用:
原帖由 gainax 於 13-11-2021 14:22 發表

仲有想講如果入豬香港M4改其他牌子一樣係軍版M4身好似r@,唔建議,因佢原裝身最 fit打出黎最爽,
要改身不如玩馬記,Angelgun 啲cnc m4身真係幾靚有得諗,再唔係就入隻鍛身而家馬記都有鍛
麻煩係唔知 ...
Ghk v2 d字仲係好麻麻
V記mk18 2019/2020謎d字好靚仔
有少少邊 有壓既感覺

可惜鍛版唔係壓字 亦無白身買返黎壓

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2021 21:47 發表

Ghk v2 d字仲係好麻麻
V記mk18 2019/2020謎d字好靚仔
有少少邊 有壓既感覺

可惜鍛版唔係壓字 亦無白身買返黎壓
如果G香港做到有V記個身COLT灰黑染色同刻字咁靚,咁冇人玩V記 ,
我發現G M4係表面層焗油太厚,同唔知係味d鋁溝左野表面冇咁平滑先整到冇咁靚,
但佢層厚油幾耐刮,好過豬P焗油好多,個身係比一般鑄鋁實正,所以各有長短

不過而家不計成本有錢砌M4既話,馬記有Z零件真壓字隻神物鍛身,
馬記會變左性能&外觀最TOP只係咁砌實再太貴,冇理由用鍛身仲留返份鋁前節
同d亞鉛小零件分體尾通,仲未計全部亞鉛內件,淨改靚個皮都成萬 ...
搞到我局住要放野先掂,一闊三大當初冇買馬記就冇呢個心癮去改 ,
所以本來我買左3支MWS,發現冇錢養咁多支最終賣淨一支打算整靚一支就好

要抵玩性價比就真係入G香港或V記,雖然性能冇馬記咁勁,但一樣落到場打得爽都滿意

Gp都有鍛身比Mws 好似都幾好咁
最唔公平既係點解馬記咁多鍛身 仲要唔貴

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2021 22:56 發表
Gp都有鍛身比Mws 好似都幾好咁
最唔公平既係點解馬記咁多鍛身 仲要唔貴
馬記槍特別呢支M4GBB,啲補品短短幾年真係多到好痴線
一堆CNC身416身都好似有2,3間出,同一隻M4原裝樣身幾間鍛造...

照咁計真係好唔公平偏哂馬記到,諗諗下其實M4好似仲有同為日本設計支K&J、KFZ
性能都唔錯但冇人出鍛造比佢地, 更加連一個豬P級數鑄身馬仔花都冇廠出過比佢地...
而家呢2間支M4好似漸漸被遺忘,元組WA系統己經比3間主流取代,淨返我們可能同K&J、KFZ佢地一樣,

其實轉世代都係好事畢竟舊既WA,VVE,KFZ,K&J應該有十年8年曆史系統冇改變所謂不進則退,
冇新系統玩就冇熱潮少舊人買新玩具, 討論就越來越少冇哂交流心德,
當年就係出WA M4GBB帶起WARGAME介熱潮, 到近年馬記MWS出又有第二個熱潮, GBBR可以成為主流爽爽啪啪啪都係開心事
如果當年冇出WA M4,而家應該仲玩緊電槍狂扣Full auto,邊有人會主力打單發重視技術

引用:
原帖由 gainax 於 13-11-2021 23:46 發表

一堆CNC身416身都好似有2,3間出,同一隻M4原裝樣身幾間鍛造...

照咁計真係好唔公平偏哂馬記到,諗諗下其實M4好似仲有同為日本設計支K&J、KF ...

分享一下較早前在TAOBAO 買的ACOG COPY,750 元沒RMR ,950 元 有RMR 和遮光罩。
像真細節在下也不懂,因為在下沒玩過真野,
但以實用性來說,光纖出的反V 紅點相當夠光和實用,鏡片無偏色也清,算是物有所值的了,
而RMR 反倒是暗了一些,室內光源是沒問題,如果室外大太陽可能淡了一些。
還記得7, 8 年前買的COPY ACOG ,質量低到一個點,膠水外溢無MARKING 已是基本,真光纖紅點的亮度真是暗到不能用,收四百多元,但當年沒選擇麻。

G 兄對GBB 的熱情真是有目共睹,多年來都沒變,其實在這點上在下是頗為欣賞。
在下雖然玩了GBB 都近十年,第一套是GP 自砌KIT,也是很好的「學習工具」 ....
但在下遠不及閣下專一,在下基本上甚麼都玩,手拉電動氣動CO2 也玩 ( 高達RC 坦克那些就不計算了 ),個別項目自然不會太精了。

在下對GBB 文化的演變也是看在眼裡,
當年系統不成熟,問題多多,但愛玩GBB 的玩家卻不在少數,
有時批評GBB 系統「不好」,可能是可靠性不好,而不是GBB本身不好,但對一些玩家來說也算是「冒犯」了,
當時最常見的就是問GBB 好定AEG好,多數是罵戰收場。
其實壓根本的問題就是賣點不同,AEG 是性能優先,外觀次之,GBB 玩樂優先,性能次之,
如果要同場的話自然是AEG 有相當大的優勢,這也是不少人批評的說詞。
但其實GBB 友當時也沒甚麼好說,因為真的是硬傷。
當下衍生了不少純GBB 團體,說是「圈子」肯定是的,但「小圈子」也不見得,因為人數都相當多了。
雖然在下主觀期望大家以和為貴,但事實上身邊也有朋友是純GBB 友,他們要對抗無限的的AEG 真的是被吊打的,
不要說甚麼技術不技術,硬體上準度是AEG 好些,彈量是AEG 壓倒性的多,如果AEG 打不嬴是人的問題。
這種硬件上的不公平也是事實,硬要GBB 友「以和為貴」給AEG 派彈壓制,就好像對戰遊戲拿個D 級弱角對抗SS 級廚角一樣,D 級輸了還要給SS 廚說:遊戲而已,別認真。
後來在下也攪了一個名堂叫:限彈。
限彈600 發一刀切同火力,看起來簡陋但其實實際上已經消除了「無限彈」和「快頻壓制」兩個問題,
快頻40 發一秒好不好,15 秒彈切,之後可以用手掟或用單發手槍打到尾。
對GBB 來說雖然不是完全公平,但已經是「有得打」了,在下也在自己的場中用過純GBB 打了一天,實際戰果跟在下拿次世代差不多,有殺有死,可見其平衡性。
但在下人脈不廣,這個RULE都是圍內玩而已,數年加起來,大概有玩過這規則的是百餘人吧,至今我仍然是認為這規則是相當完善的了。
現在室外場的執得7788,在下也近兩年沒開GAME ,也沒場好開,這個RULE 就暫時沈默吧。

至於可靠性在今時今日已解決不少了,還記得以前GBB 要「打得順一雞清」已經是一個噱頭,
因為當年真是很多GBB 做不到,但今時今日真是基本,如果一雞清不到可以塞番入工廠再製一次,
以前GBB 平價化是令不少人入坑GBB 的誘因,而MARUI MWS 「性能平民化」又是一次爆發,
先不論MWS 出世前多少質疑,但2015 年橫空出世後,把GBB 大餅很大的一塊咬掉卻是事實,
三千元的價格不特別貴,彈匣還是特別平 ( 及不上WE ),原裝開箱不用花錢再改也是很吸引的,
還記得不是太久, 4 , 5年前吧,仍然流行一句:「不懂維修不要玩GBB」,
那時真是金句來,許多人是覺得反智,但某程度也是事實,因為當時除了少數一開即玩的「膽槍」外,
大部份真是式多式少要「執」,執完也不是保一世平安,可能打多兩三槍之後又死一次,
所以「不懂修不要玩」其實不是反話,因為出事的頻率是偏高,次次給錢別人修,花錢花時間也。
MWS 出世以後,身邊最少多了兩個GBB 友,都是玩開電槍的,其中一個A 君還是「純GBB 友」的好友,
事實上A 君也看著「純GBB友」玩了許多年GBB,但應該是看他維修多過玩,所以多年不入手吧,A 君只玩GBB 手槍和電槍,
反而是MWS 出了之後買了柄 地鐵十六,不用修直接落場真是很「新手向」,這一點相比起「便宜」,又是另一個層面上的推人入坑恩物。

至於談及為何MARUI 補品多和平,其實在下想到一個原因,
就是MARUI 近乎沒有「改版」問題,今日買的零件,塞入去MARUI 十年八載前的槍,多數是可以照用的,
不用考慮太多「對應」問題,因為基本上都不會改,反而其他廠可能有「VER 1234567 」問題,第三廠做完一套身打算給某某槍,
同時發布該槍出GEN 2 改了乜乜乜,如果不是親生仔副廠根本不會知對不對應,又是危險了。
因為開模製作,模具平極都十萬至數十萬,是要賣一定數量才可以收回成本,
否則不單止「無賺」,而且要倒蝕以十萬元計和一堆存倉運輸費。
在下也等了好多年KSC M4 系統的「輕量匣」,恐怕等到孫代還是不會見到吧,大家都不想做這些二線品牌。
一些不太大型的第三廠自然寧可做一些大路款式安全至上,MARUI M4 系統自然是首選了。
之後的爛大街補品目標應該是MARUI AK GBB 吧。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gainax 於 13-11-2021 23:46 發表

照咁計真係好唔公平偏哂馬記到,諗諗下其實M4好似仲有同為日本設計支K&J、KF ...
以AK同AR計我就唔會玩馬記

我個人覺得玩得仿真型號GBB就追像真,馬記的確開箱性能好我唔反對,歸功佢先天性能向設計,但亦因佢呢個設計,俾幾多錢玩佢都唔會像真,以而家想搞支靚仔m16a1,搞下搞下都近五位數落樓,咁我不如玩返蛇或DNA好過,我自己都有用DNA落場性能一d都唔差,而且幾個牌子搞完性能係咪差咁遠?我估90分同80分分別吧

好啦,實有人同我講性能,下場用槍我最多係用改長AAP01,又平又易改又輕,夠性能向未?

引用:
原帖由 Dave 於 14-11-2021 10:36 發表

https://serving.photos.photobox. ... 9b7e6a6afe75b670b1f ...
最少2015前gbb新手問買邊間我唔太夠膽答
依家答Mws實無死錯人

發新話題