發新話題

RA-Tech 7075 Receiver 錯數

冇掂好耐所以唔太肯定, 呢種骨應該係靠左右兩個 V 位做固定, 個厚度點解會有影響 ?

上網睇返D資料依家可以肯定. 夾條骨係靠D V 位, 唔係用條骨既底部, 事實上樓主指既尺寸軍用標準係 4.1 mm , 所以 RA Tech 係冇做錯. 樓主係咪要再睇下 mount 唔實既原因 ?

https://outerimpact.com/understa ... ato-specifications/

附件

9-12-2021 15:44

9-12-2021 15:51

Mount 唔實我只諗到兩個理由:條骨窄左或個 V 位角度錯

引用:
原帖由 gainax 於 11-12-2021 08:44 發表
唔知樓主係咪用呢d qd橋,呢d qd設計只可以靠紅圈位置上下迫死upper條骨,所以upper骨一定要有足夠厚度比佢迫實,如果條骨薄左唔會上得實,我之前買過大陸qd橋會搖,研究過發現就係紅圈位有虛位所以搖,
相信唔會係 ...
咁既設計真品暫時冇見過。  下面呢個係真品 Aimpoint Micro LRP (Lever Release) QD Mount, 唔知係咪樓主提到果款。 個手制唔係直接壓落條骨度, 係經過中間一塊有斜位既金屬塊, 我D copy RMR QD mount 都係咁。 咁既設計先至可以利用到個 V 位。 因為係夾個 V 位既下半部, 唔係條骨既底部, 條骨薄少少照計冇影響。建議樓主 PO D 相出黎俾呢度D師兄研究

附件

11-12-2021 12:19

引用:
原帖由 gainax 於 11-12-2021 15:37 發表

我記得係買呢d款既橋得塊鋼片迫死條骨,有少少虛位都上唔實會搖,唔知真品有冇呢隻設計

如果係師兄相入面有塊隔板迫死條骨既設計,咁可能係條骨上下v位做窄左頂唔盡隔板先會搖,
最好裝上頂骨個橋鎖死 ...
真品應該冇咁既設計,我見過既 QD mount,不論真品或 cheap cheap copy,個手制一定有螺絲可以較鬆緊。

引用:
原帖由 laiwangkai 於 11-12-2021 18:47 發表
點會無咁既設計? 你當LaRue野流架?
LaRue 都係有螺絲較鬆緊的。所有嘢都有公差,冇可能做個 mount 出黎冇得較但又夾條條骨都剛剛緊。如果真係有,我倒想見識下

附件

11-12-2021 19:41

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 11-12-2021 23:16 發表

可能真係左右太幼
你可以試下度下呢個位, 睇下同軍標差幾多, 如果差別係顯著,去嘈佢,叫佢回水囉。否則就唯有係個 mount 既 V 位攝金屬片頂檔。

附件

11-12-2021 23:34

發新話題