發新話題

[VFC] FAL GBB 幾時出﹖

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-12-2021 22:12 發表

Hw枝vortex razon hd2光學質素都幾好
Copy黎講好清 係目鏡比較反光 有時會照鏡
外觀都好得 係比真既淺色左少少

依家又有枝tango6出街
玩具鏡實用同造型都幾難取捨,一係直上原品但貴上天花,配件實在貴過槍好多
M27支鏡又係麻煩,好彩我只係迷上old school唔洗買太多貴配件,玩新潮d師兄支支槍都上一堆配件點算?

引用:
原帖由 里安 於 24-12-2021 23:59 發表

所以有時好多玩家成日x d廠唔肯出a唔肯出b, 我都會問返果個人: 你成日話正,一出必買果d,到最後係咪都真係買先

咁d廠仲點會係又出唔係又出,一係一出精品向,貴,買就買唔買x就

有時我都覺得無得好埋怨 ...
市場主導冇得埋怨,熱愛小眾槍款玩家只好等待了,
我覺得只要產品做得好,貴d都會比錢買,相反平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩
當然個個都想平靚正,有既唔怕買

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 00:29 發表

只能夠講新興果一兩間大陸鏡廠救唔少人
Razon hd2 真既一皮左右 玩具就2K有找
當然講唔上平
我買唔到支高仿acog寧願玩少支槍,但就係因為買到又要買多支槍
都唔知算唔算係救左我定推左我入坑

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 00:29 發表

我覺得佢個配置用台灣價 比較vfc果兩枝鍛
佢都係貴 或者只係v平

如果dna仲有723 我怕我都可能跳
唔知點解 v記個支鍛平一節仲要做功最靚,dma我一直覺得定位出錯可能香港炒貴哂,
佢d m16同xm177賣原價7千幾至8千幾有吸引力,但去到過萬就貴左d了,原因唔係鍛身同唔係rs膠件
始終同類有大蛇A1鍛身同馬記 mws m16a1 kit比你簡,用一萬咁上下筆直都砌到或買到了,
dma最大優點就係一買即玩外觀同性能都有返咁上下,大蛇要執原裝唔爽有d麻煩,馬記要集齊所有件去砌哂時間去揾同砌等到頸都長
, 我諗買支玩具返黎一開又靚又己經可以即玩個體驗係加好多分,要改先爽同要砌先有支槍,個使用體驗其實係減分,

不過dma實在太少貨如果唔係己經比佢佔據哂越戰系列高端市場了,當年wa贏ksz主要原因就係因為ksz比 wa遲出一年,
個個都買哂wa系統搞到全部補品廠冇得唔出件比 wa。。。 所以市場佔有率好重要,而家馬記系統做起真係唔可以再遲,
有競爭先有進步,dma有心做支像真ar系列不如真係開模出鍛身,咁就冇得輸了賣貴d都大把人買

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 00:54 發表

Esd 今日試撚過,以呢幾日比人日操夜操,動作都算好確實

不過睇下到時出嚟咩水位先,我想裝返d三角西ris上去咋
個支神秘版 v記系統其實有冇相睇?睇下外觀其實都知正唔正

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 12:44 發表

呢個價有冇壓字呢?
Dna台灣果邊黎講都係9k有找成槍
Esd 好似收8k都係空機 真係要睇睇

暫未擁有dna vfc鍛都叫可以開箱即打
有人講同普通vfc ar裝配都唔同standard
手頭有枝vfc 416 v2真係要搞搞先可以長打
壓字其實好難做得支支一樣靚, 仲有機會失手搞到一忽睇唔到甚至歪左,
鋼字模以M4咁幼咁細隻字都有使用壽命,做得差過合格線個d我覺得好難會有玩家比原價咁貴埋單,
即係間廠會當成不良品自已食返,種種成本即是圍返總額而提高售價 ,

但用CNC同鐳射做marking可以99%良率仲唔洗開鋼字模增加成本
所以真係除左客製收咁貴先肯做壓字,冇廠願意投資咁多做成套marking,

Esd 個支神祕m4未見過真身評唔到,但8千都買唔到完整一支GBB,
我估除非佢係用真品鍛杯CNC V記系統+真壓字生產槍身,只係普通玩具CNC身或玩具鍛身行V記系統既話...比我都唔感興趣,
而家市場走勢捨得咁貴砌槍買槍,多數D人係第1搞馬記 2 G香港, 3係特別型號

所以...V記系統像走向高階一定要做得比其它牌子像真,先打得入巿場
老老實實V記自已簡單出返鍛系列最新VER已經夠哂打得入高階巿場了,

我當台灣物料貴左加價,以前5千幾DD骨鍛M4,而家貴一千幾好啦掛?
7千內一支M4鍛RAS,8千內一支DD骨,MK12, 呢個價錢已經屈哂比佢貴既同款高階GBB AR了,
8千買支空機版如果冇獨特過人賣點,我估今時今日只有馬記系統先多返少少人買...

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 14:57 發表

有時平貴係源自於大家價值觀唔同,好似行GHK系統嗰支L119A2

好多唔知唔識,咪係咁話人貴囉

之後一定又有人最叻又搬真槍出黎講,話真槍都冇咁貴

「平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩」
...
貴唔貴睇下質素點,成支CNC鋁鋼件甚至鍛造打極唔爛,外表又靚,
買個種安心同耐用又靚好睇見都happy,貴都只係一次性投資OK,我覺得非常中意既槍型值得整支

平既如果質素唔掂,呢度易爛個度甩漆肉肉酸酸又冇marking唔靚,
最後又係好快改哂一堆補品,仲可能系統唔掂搞餐曚先OK,計返支出成本
可能仲貴過人地成把貴價補品成槍,最後先發覺付出大量金錢心機去搞,
原來冇人地貴價成槍一買即爽先想轉系統...

而家出左咁多新系統,有足夠筆直都係新系統好,用錢買貴d有好使用體驗己經係最好玩GBB途徑
如果玩過VVA,VVE,KSZ呢d舊系統,用錢有d問題都解決唔到,要用技術解決...
技術就係過人既修槍能力,唔好聽即係執餐死先穩定好打 , 但都去唔到原裝馬記水平...
真係時袋進步科技野唔承認唔得

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 18:28 發表

所以我同新入坑玩槍又想玩GBB, 我都叫佢買馬記算

最少爛極點都唔怕整唔返,連大陸BJtac都有件出,最怕你無錢整
我個人覺得GBB長槍大眾款M4唔玩馬記就係玩G香港,V記都可以考慮只係氣化冇前2者好,
勝在價錢實惠外觀精美又多款選擇,都有唔少吸引力,適合玩開GBB玩家
例如MCMR印像中唔洗4千玩到,416a5同sr16e3又係抵玩只係3千幾, 呢D槍款馬記定G香港或大蛇砌支係好貴,
佢出返鍛系列就有更大競爭力了

其他個d例如WA基本已經退出市場,舊玩家要升級G香港系統先解決到彈夾問題
VVE M4外觀冇marking亞鉛內件性能唔出眾,比錢換鋼內件不如轉系統
KSZ 一直冇完善解決雙排上彈易出問題,夾又重,可以有更好選擇
K&J 好少見人玩亦好少補品,應該大家都遺忘左
大蛇特別槍款可以一玩,M4個d其他系統更好選擇

即係而家M4主流來來去去唔係馬記就係玩G香港一係V記呢3間選擇,
玩得多都夠哂我唔砌M4...

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 18:30 發表

果支應該唔洗8千吧

如果呢個價佢點吹自己業內最高級鍛身都好難科水
佢出M16A1 A2 8千空機都大把人肯買
出M4...仲要元組槍身版就...睇下有乜賣點先

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 23:35 發表

唔知係咪我聽錯a牌枝119下receiver 係原廠配返岩色
而唔係cnc出黎?
咁啱睇到介紹呢支,都係話下身全份件係原裝加刻字改色
呢支g香港系統賣幾錢?原來又有mws kit wo

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-12-2021 10:01 發表
講起vfc ar/416
暫時有機會落場既第一枝長火係一枝二手cag 416
打cqb最後果場發覺hammer好似卡住擊發唔到
原來valve knocker座鬆左螺絲 卡住valve knocker 頂住hammer
小問題 返去重砌一次 落返膠就得
另外再試 ...
而家V記最新MCMR個系統已經足夠落場了,其實落場90%時間扣單發對氣化要求並唔係大家想像中咁高,真係咁高要求以前就冇人玩舊系統
你當60分氣化已經可以應付落場,V記起碼有70分以上,最多低過15度一年個幾星期唔落場,香港有幾多日係咁,
只係人永遠貪心先追求氣化更好系統,
以玩特別款計性價比,其實V記係好值得玩佢d 416,sr15e3 ,mcmr
佢出平民價版XM177/m16個d我一定衝支落場粗玩唔肉痛唔法官大人了 ,上萬砌支DMA/馬記可以玩得幾多支...

引用:
原帖由 520df10 於 26-12-2021 19:12 發表

點解當年鍛m4出咗一批就冇晒聲氣?
因為台灣同香港都有災情,衰斷下身

Ps: FPS同RIS2我都有過,唔夠10匣斷鬼埋,同間廠傾掂數,條件就係唔可以公開件事
咁大鑊 如果係6061鋁鍛2支都咁易射爛既機會率應該難過中6合彩
唉真係咁既話佢要認真改善一下,唔知係用料定設計上強度唔夠,我玩過鍛身cnc身十支8支自己都磨過槍身知道硬度
就算6061只係cnc身都冇咩可能射得爆,不過都希望佢可以再出鍛身,10年前有井蛇我都冇玩派身,
有得選擇始終ar係鍛最正,又唔係貴好多

引用:
原帖由 520df10 於 26-12-2021 20:49 發表

Not ,通常我會買兩支
FPS用嚟打,RIS2 用嚟儲
我嗰把fps係尾通連接處裂開
原廠女金火都有善後處理好售後問題
真鐵下身係唔點受力設計,所以m16a1下身用左幾十年都可以用係mk18到
佢係真數設計可落 rs upper,正常情況下身應該同真鐵一樣好耐用,
會唔會係加工個陣整到下身材料入面有裂紋?我覺得似係生產個度出左問題,
正常情況鑄身都好難咁快出事。。

引用:
原帖由 520df10 於 27-12-2021 16:35 發表

唔係兩把出事,
係一把FSP打咗十幾夾先出事
詳細就唔再講,始終應承咗人地
只能夠講有(氣泡)
————————————————
始終在座各位都係玩玩具
扯埋真槍來講亦都冇意思
塑膠珠就算 ...
真係未聽過鍛身都出事~ 個別事件解決左就 ok

引用:
原帖由 里安 於 27-12-2021 20:18 發表

我以前都係kwa fans, 可惜好多件香港都無,買條管都頭痕,而且匣真係太重,後生果陣都可8匣上身,而家唔得啦

佢就算出第二代都無咩大改進,都可以放棄了

WE玩過三支,m4、m14同scar h,scar h其實唔錯,只可 ...
VVe冇辦法,要平就要將價就貨,改哂內部就唔平冇左賣點了,台灣個面主流睇落己經轉g香港系統
本來ksz v2系統都係好開始包鋼煲又改返一體上身價錢比g牌平,但就係冇出一隻單排輕夾上唔到位,
當然佢好易甩漆同玩具刻字都係令一班重視外觀玩家冇埋單,g牌v1比人彈冇馬仔V2就拎埋colt marking,
又改 cnc鋼煲解決v1支煲問題,仲要做隻輕夾咁貼近玩家心意咁進取,以事論事比佢上到位係合情合理
不過突然殺出馬記z系統再次令市場轉變

我自己都玩過幾個m4系統,馬記係射擊超爽性能最好又最少故障己經似玩電槍個安心度,但玩操作同拆解係完全冇feel因內部唔像真比較極端,
講真問心,始終我都係最中意Wa系統進化版即 g香港平衡度最好,佢氣化比v記好一節只係唔及馬記咁變態,
又 keep到唔錯既像真度玩拆解操作都有feel,同埋長久玩,佢鋼內件都幾平直上免執又係加唔少分
其實咁多年我一直都等緊有廠出套g香港系統鍛造A1A2身比佢,可惜冇了唯有而家自己改支
唔係吹棒g香港,而係佢m4個設計算係佢出 gbb入面最好了,所以台灣個面班玩家,都只推薦馬記同g香港比人,
有認真體驗過咁多牌子gbb m4就會認同

發新話題