23 12
發新話題

經濟唔好,少人消費

我一直用IPhone ,反而對部摺機有興趣。
有冇人玩過?
引用:
原帖由 里安 於 5-10-2022 23:09 發表

純粹氣氛計,身邊好多人有消費券都唔會亂洗,或者咁講,一般日常消費下都好快用晒

Apple方面,會唔會炒iPhone呀?
究竟世界上還有神嗎?

咁講啦。
吃喝玩樂的消費品,而家消費者就勒住勒住;
一般日常生活用品、食品,完全冇影響。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-10-2022 16:09 發表
重陽節假期下午行槍街,入過三間槍舖,每間行5-10分鐘,都見唔到有人俾錢買野……

究竟世界上還有神嗎?

T8 1911!?
引用:
原帖由 RCOOH 於 7-10-2022 18:11 發表

岩岩先掃左一對原神figure,一個神農氏2DAYS,兩支鎗

T8精神版1911真係好精神,抵到笑。
究竟世界上還有神嗎?

冇唔買的理由。
哪有售?
引用:
原帖由 RCOOH 於 7-10-2022 19:46 發表

Army代工,大致馬記數,出廠就裝好T8加A+件,好準,煲back唔差,氣化又好,只售6!*
究竟世界上還有神嗎?

Thanks
引用:
原帖由 RCOOH 於 7-10-2022 20:18 發表

BALL

究竟世界上還有神嗎?

打機嘛。
引用:
原帖由 gtoray 於 9-10-2022 23:53 發表

本來都有興趣
但其實諗落又唔岩自己用
我諗只有多功windows先用得普6比4大屏幕
睇片其實同我部note10 plus打橫差唔多
而佢個四方大屏應該大部份app同遊戲都用唔著
究竟世界上還有神嗎?

唉,都係買部Pad算。
引用:
原帖由 gtoray 於 10-10-2022 14:02 發表

就係囉
佢個mon打開左就變成正正方方
手機game都唔係果個比例,變成又係上下一大條黑色
同6.7寸機無乜分別
究竟世界上還有神嗎?

研究一下先
引用:
原帖由 RCOOH 於 10-10-2022 22:04 發表

M1 U既iPad Air,打乜機都夠。
究竟世界上還有神嗎?

近來食Lunch都響灣仔,發現有好多平靚正美食,而且唔貴。
反而兩餸飯當道,係咪叫做經濟唔好?不知道。
引用:
原帖由 tf141 於 13-10-2022 09:45 發表

Flip肯定多人用過Fold好多啦,價錢已經係一大因素
不過Flip舊電真係太細,聽聞唔多掂,就算最新呢部Flip 4加大咗少少,都係唔太樂觀
究竟世界上還有神嗎?

有啲出名酒樓大廚,都開兩餸飯。
響深水埗一間買個梅菜扣肉返屋企做餸,好食到驚為天人。
至於灣仔,謝斐道有一間酒吧,午市午餐都係七蟹有找,但係質素非常高!
引用:
原帖由 bennytsang16 於 13-10-2022 13:56 發表
三十年前,兩餸飯多在工廠區出現;現在連港島金融商業區都愈開愈多(最貴75蚊盒在該區已經算平),足以證明香港原本最有消費能力、對生活最有要求的中上產階層,他們也消費力降、品味同要求也下降。

附件

13-10-2022 16:00

13-10-2022 16:00

究竟世界上還有神嗎?

今次個題目咁大,可以用好多例子去講。
引用:
原帖由 RCOOH 於 13-10-2022 16:30 發表
講講下摺機突然變左兩餸飯......

兩餸FOLD乎?
究竟世界上還有神嗎?

烤豬手,啲皮好脆。
佢啲粟米湯係打碎啲粟米,好甜。
其實份量唔細,夠食。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-10-2022 00:07 發表
師兄,呢碟係咩菜式?賣相好正!
(不過份量太少,夠飽嗎?)

究竟世界上還有神嗎?

人工升幅跑輸通脹。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-10-2022 11:41 發表
有人話而家經濟衰退,係「滯賬」狀況。
究竟世界上還有神嗎?

經濟唔好

認真講,加息令到班要供樓供車的人使少咗。
而家見到佢哋帶飯返工就知乜事。
而且銀主盤開始多咗。
以前一開三、一開四買樓炒樓嗰班應該好快上IFC天台…..

究竟世界上還有神嗎?

大時代丁家天台見的一幕太經典。
引用:
原帖由 051039 於 16-10-2022 11:54 發表
IFC要o都咭先搭到lift㗎,你估個個上到去仲上到天台呀
究竟世界上還有神嗎?

23 12
發新話題