發新話題

call of duty modern warfare 2

call of duty modern warfare 2

買左未? 伏唔伏?

引用:
原帖由 C-2-4 於 30-10-2022 01:22 發表
買左未? 伏唔伏?
除非對FPS 極苦手+ 頭暈+ 不喜歡槍,否則呢隻FPS 非玩不可。
故事MODE 已經夠多變化,故事緊湊,單單故事模式已值300 元,
ONLINE MODE 平衡度亦是非常高,暫時沒有再出現當年散彈當狙擊玩法。
而今集改槍零件之多可以說得上是改槍模擬器,值得一讚的是除了各種槍的專屬配件 ( 例如M4 長中短前節,尾托等 ),
其他14MM 螺牙槍口裝置,紅點/狙擊鏡,LASER 等都是共用的,即是你解鎖了一個紅點鏡後,你用其他槍都可以直接用該零件,
不用好像以前集數一般,每用一種新武器都是要用鐵西+ 0配件捱起支槍,
起碼一用新槍已經可以裝滅聲,紅點等物,也令人更願意試用各種槍械。
另外今集也多了潛水和提升了攀爬能力,前者可以善用去兜底,後者令可以跨越的地方多了,例如一些比人頭頂高些少的牆,今集很多都可以跨過去了,令地圖多了些變化。

另外今集精準射手步槍拆開了兩邊,7.62 口徑槍定性為戰鬥步槍,即全威力步槍也,特點是單發威力高,全自動難瞄準,
而純半自動或一些7.62 口徑的BOLT ACTION 則自成一分類,算是系列傳統的精準射手步槍,
不像之前FAL 被迫掟入突擊步槍分類,KAR98K 又跟M14 一類,令一些槍極其弱勢 ( 例如FAL 本應分類做7.62 類又被掟去突擊步槍類,子彈不見得特別勁但只有單發 )。
這個分拆是好的。

新兵時GAME PLAY (4K 流量注意 )
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

單機故事正
有d關有少少open world feel 自由度比以往大
Cqb位緊張
連機打左幾個鐘 係唔錯既
個人覺得動畫/畫風似metal of honor warfighter/bf4
今集d場景好大(以前玩cod4:mw 好想有大場)

要彈既係d槍用晒原創款(避license?) 好出戲
車輛兩個陣營都一樣
仲有3個co op入到去次次都要重新set過d key

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2022 03:46 發表
單機故事正
Cqb位緊張
個人覺得動畫/畫風似metal of honor warfighter/bf4

要彈既係d槍用晒原 ...
今集都真是多了大場,mw1 非常多CQB 場,玩狙苦手。好多時狙位真係來來去去得1, 2 個,有D 場根本用狙不能。

另外COD 應該是沒比保護費,大部份槍都是改怪名和改少少模組,唔直接抄真鐵樣但又一眼望得出。
BF 則有比保護費,很多槍款都可以直出加真名。

BTW 雖然出戲,但寧可他們將多點資源做實際開發,好過交哂比版權廠。
出戲還出戲,GAME PLAY 好的情況下還是可以接受的。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2022 03:46 發表
單機故事正
Cqb位緊張

要彈既係d槍用晒原 ...
避lic呢樣又唔介意……

講起遊戲入面槍,最唔仲意black ops出槍出到穿越晒

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2022 10:43 發表

今集都真是多了大場,mw1 非常多CQB 場,玩狙苦手。好多時狙位真係來來去去得1, 2 個,有D 場根本用狙不能。

另外COD 應該是沒比保護費,大部份槍都是改怪名和改少少模組,唔直接抄真鐵樣但又一眼望得出。
B ...
所以我最後都有課金
可能細廠就唔太怕license果d
Ready or not, sandstorm我估都冇課
講起bf cod越做越bf 但又保留到cod果隻爽快同流暢感
D狙真係可以用黎狙 上集ground war係d樓到對狙都幾好玩
Ps. 個人唔介紹課多一百幾十佢買license

引用:
原帖由 里安 於 30-10-2022 12:34 發表

避lic呢樣又唔介意……

講起遊戲入面槍,最唔仲意black ops出槍出到穿越晒
Black ops同vanguard直頭冇買
如果佢做二戰做得返world at war個feel係值得課
當年world at war都玩得好開心

但玩二戰 冷戰最大問題係customization vs 入戲

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2022 13:03 發表

如果佢做二戰做得返world at war個feel係值得課

但玩二戰 冷戰最大問題係customization vs 入戲
VANGUARD 有買有玩但真係 _ 住玩,個劇情超級政治正確有黑人有女人唔同國藉前線作戰仲做精英特種部隊,
但一開波去到敵境就比人捉哂,之後幾條友座係監倉度不停回憶吹水自己有幾叻幾威 ( 之後飾演唔同精英主要GAME PLAY ) ,
吹完水之後逃獄炸平德國佬基地渣飛機走BYEBYE 講完。
個故事真係垃圾到一個點,唔好話COD ,我當係一個新IP 寫個甘既故事都係抵X ...

ONLINE MODE 做得唔錯但2 戰來講D 槍幾乎全部都係全自動又係穿越劇,
每場完左要睇班角色係度擺POSE 再要投票邊個打得最好又是浪費時間和煩人之舉,
V 的ONLINE MODE 後期幾乎無人玩,回哂爐去MW1 。
想回味二戰故事直接玩COD WW2 更好。

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2022 13:35 發表

VANGUARD 有買有玩但真係 _ 住玩,個劇情超級政治正確有黑人有女人唔同國藉前線作戰仲做精英特種部隊,
但一開波去到敵境就比人捉哂,之後幾條友座係監倉度不停回憶吹水自己有幾叻幾威 ( 之後飾演唔同精英主要G ...
Cod wwii我都係買唔落手
D血量好奇怪 mg42爆頭唔死
近年政治正確搞死唔少game
真係有feel又好玩可能去到bf1
Mw2019我都玩左好耐mp Cold War出開始少左人玩
唔知最後有冇返mw
War zone我麻麻地 好少玩 裝左甲血量大誇張 下下對射磨到一方冇血
同埋個收圈時間太快 玩左幾場就放棄
反而執錢mode有玩下 夾到人都可以玩下

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2022 13:03 發表

個人最鍾意係Advanced Warfare,但只限前半,後半部完全POS,政確到令人反胃,可謂將和牛炒成橡筋。

衝過2042中過伏所以今次睇定D先
觀望左一日之後 今日已經買左
希望今次唔會失望

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 C-2-4 於 30-10-2022 16:13 發表
衝過2042中過伏所以今次睇定D先
觀望左一日之後 今日已經買左
希望今次唔會失望
今日第二日打mp
好玩過2019
同埋升槍係幾有趣

做故事有兩關麻麻地,追車同炸坦克

引用:
原帖由 里安 於 2-11-2022 16:39 發表
做故事有兩關麻麻地,追車同炸坦克
追車重複性好高 成關都係做呢樣野

岩岩發現最垃圾係個coop mode 唔知做咩咁
除非佢出個編輯器+可以帶自己架生

引用:
原帖由 jn_jona 於 2-11-2022 17:20 發表

追車重複性好高 成關都係做呢樣野

岩岩發現最垃圾係個coop mode 唔知做咩咁
除非佢出個編輯器+可以帶自己架生
Co op我打左中間果個炸Sam site, 又ok wo,新玩multiplayer當幫手升人同槍lv 都好呀

第一同防守關就啲敵人太屈,來緊試下三人打會唔會好點

發新話題