16 12
發新話題

[GBB News]noveske n4 gbb消息 emg授權cyma和double eagle製作

真係唔好貪原鎗已有鋼bolt,鋼trigger box
1) trigger 硬,
2)用唔到馬記匣,要換左Tx上彈咀,
但換左都唔肯定會唔會再炒飛機,最好只用Tx自家匣
引用:
原帖由 RCOOH 於 12-1-2023 09:14 發表

可以理解為一支出廠就配齊T8件既馬記MWS。原裝鎗托同grip分別係彷B5 Bravo同Magpul K2,但鎗托又重又大又緊,grip形狀就同Shadow2一樣稍為重口,用唔慣(我隻手細但厚肉,K2黃蜂腰大patpat設計好頂手),換左Mag ...

我有買Tx AR款,想慢慢替換自已舊馬記MWS,parts可以共用,
但Tx 唔共用馬記匣,容易炒飛機,trigger box又硬。
諗返轉頭買支原裝馬記搞,價錢差不多,起碼可以一路玩一路換。
N4 款,Tx VFC 都係3千尾4千
如果一定要N4款,我買VFC,VFC都已經去到V3,近期又無聽師兄v3有鑊氣
引用:
原帖由 TheOrigina1 於 13-1-2023 00:20 發表
唔知應該買t8定係vfc
好似兩枝都大件夾抵食

Yes yes,三月

係插到,但好易炒飛機
我對過Tx,原裝馬記上身,發覺上身尺寸,chamber上彈位斜度不同,
當馬記匣插Tx,有時會發生飛機推彈時,粒彈撞正chamber位唔上唔落,就會推起成組飛機,飛機咀會插左係Hopup上方。
Tx匣上彈咀係比馬記匣做高左小小,所以Tx鎗用Tx匣係小機會炒,所以有師兄提議馬記匣換Tx出的上彈咀。
但Tx 上身和Chamber唔對匣上彈咀,容易炒飛機問題始終係樹。

我個人經驗,Tx AR 已換過兩組Tx飛機,Tx上彈咀x4,之後都係放係樹無心機搞。
所以諗返,依家使錢,同買原裝馬記,之後買換Tx trigger & steel bolt kit一樣,
但起碼可以返轉頭用原裝馬記一路玩一路換。

最差係有比較,我之前用馬記問題小,就算有損耗,都無甘多問題
(當年MWS我係第二水買,換左管,膠,減力飛標,outer barrel,buffer tube,原裝上彈咀x2)
引用:
原帖由 RCOOH 於 20-1-2023 10:47 發表

用到丫......GP、A1A、老馬都得,係緊DD之嘛。

可能Chamber斜度問題,(感覺好似粒彈一出上彈咀,已經撞正Chamber 45度斜坡甘,唔上唔落)
Tx要set bolt好大力先撞到粒彈上HOP up位
馬記好易就可以上到彈
引用:
原帖由 RCOOH 於 20-1-2023 12:27 發表

我反而覺得Tx飛機衝過龍,16段hop要開到13先唔嘔彈,靠hop膠剎停粒彈,黎一下托擊照樣嘔。

唔好意思,題外話分享下
Tx AR款屋企試鎗時再炒飛機,應該已係三套。
唔敢再買飛機住

Tx 新設計校hopup unit都ok
但chamber 斜度,唔知點解唔炒足馬記,
真係唔明Tx 甘有自信,覺得自己勁過馬記工程部,
GBB最怕炒飛機問題,當年vfx mp5 ver 1已經炒到怕。
Tx 連ar上身中心位都抄錯數,幾個變數,俾佢玩死。

引用:
原帖由 Dave 於 3-3-2023 22:27 發表

好些廠家喜歡「優化」一些設計,但通常都是愈改愈衰...見怪不怪。
當然明白有優化係產品賣點,
但廠家要明白,優化目的,如耐用,氣化好左等等,
優化完無人知,就不如照抄,起碼同馬記有共用性,
結構抄一件半件,又唔會俾人告

Chamber位優化,似補上身錯數鑊,
跟住見飛機推彈柱,膠位越加越粗,飛機一套成$2百幾,嘥氣無眼睇

引用:
原帖由 marco91919 於 8-3-2023 00:51 發表
TX 真係未試過炒飛機 可能我由一開始已經係用緊TX匣
TX操落個感覺爽過MWS原裝系統
始終MWS玩具感比較重

但我拎完枝野之後除左雞組之外要成枝打散自己再砌
呀姐D手功好渣
我衰貪心,因自己有馬記,見打左甘多年,原裝bolt有損耗,
Tx 約3千中價錢,有鋼bolt,trigger box等,
日後可以互換parts,砌下上身一長一短都抵玩。

如果當Tx係新鎗新系統,可接受,見內parts都抄足G&x parts。
chamber斜度和上身中心位出事,Tx匣有想修正"依個問題",
但bolt推彈力要比馬記原裝大好多和無甘順,耐左實出事。
所以有師兄提議,如Tx用馬記匣炒飛機,
馬記匣換哂Tx上彈咀就無問題(我試過都係炒飛機,估計係Tx匣身做高左,跟上彈咀尺寸無關)

題外話,馬記chamber勁,Tx匣插馬記,
雖然Tx匣上彈咀高左,馬記照受,無jam彈。
今次我Tx project超錯,鎗3千中,飛機$2xx,x3,匣上彈咀x4,問題重未解決,屋企試鎗就死。
買飛機,上彈咀錢夠買兩隻Tx匣 ,但唔想再買Tx產品,最後可能拆件

引用:
原帖由 gainax 於 8-3-2023 23:04 發表

不如放左佢買支純抄馬記雙雞仲方便,或者又買多幾隻T發夾當新系統咁玩
唔怪之得二手咁多人放T發set鋼煲鋼波箱,最平見過8舊水
我唔放二手,唔想害其他師兄。
可能會買支馬記,重新搞過,唔會再用Tx

引用:
原帖由 3904gary 於 8-3-2023 23:49 發表

我反而覺得苦主師兄可以試下面書搵佢地問下有無方法可以起死回生,畢竟頭炮成槍做好個朵有機會幫到你,試試無妨
學樓上師兄講,Tx插自家匣無問題出到彈。
朵依樣野,佢掛單形式,香港甘細市場,無意思,
轉個牌子重方便過解決問題

引用:
原帖由 gainax 於 9-3-2023 10:14 發表

自家數用自家夾冇問題咁冇得好講,打耐左出問題可以計自然損耗又冇得怨
V記支mp5用推彈桿斷彈,有d師兄打幾夾條桿已經玩完咪又係一直冇改設計

所以我波箱鋼煲砌左3千幾買返mws數,都冇買到千五成套咁平, ...
自己衰貪心,
見佢套kit,似G&x,鋼bolt(無roller),trigger box,
估佢抄人設計搶市場,所以1500。
成鎗由1500,匣加多2千平料,舖頭價3千中好似好合理,點知中伏。

師兄,mp5有改到,v3推彈桿依家係膠包金屬

引用:
原帖由 marco91919 於 8-3-2023 00:51 發表
TX 真係未試過炒飛機 可能我由一開始已經係用緊TX匣
TX操落個感覺爽過MWS原裝系統
始終MWS玩具感比較重

但我拎完枝野之後除左雞組之外要成枝打散自己再砌
呀姐D手功好渣
師兄,你可以留意下飛機推彈棍,有無被撞到凹或變形,
如果有出現,就小心d。
對返我d爛飛機都有撞凹(無落場,只係屋企試馬記匣)
我馬記原裝飛機甘多年,推彈棍只係出現圓角

Tx果chamber上彈斜度同馬記唔同,Tx斜度比較直,
估度係上身做錯數,所以用chamber斜度,和tx彈匣上彈位補飛。馬記原裝匣換tx上彈咀都解決唔到問題。

Tx飛機推彈棍,好快就撞到變形,凹凸不平,打多一排就炒飛機。Tx配Tx匣,問題一樣,只係遲啲炒飛機。

只可以當另一系統玩,無左mws優點,因chamber位上彈唔順,好嘥氣好大力推彈。

近期八卦去鎗舖睇下Tx飛機parts,發覺飛機上推彈棍頭加大,應該廠家都知道問題,想加大頭硬推粒彈,始終唔似馬記甘順甘慳氣。
引用:
原帖由 gainax 於 2-4-2023 22:10 發表

Mk18?我見有特價三千唔洗好似幾吸引但用T發甲都 jam?

馬記chamber 斜度計好數,飛機推彈棍好細力就可以送粒彈到hopup位,送粒彈順自然慳氣小損耗,唔使死力甘推,所以馬記推彈棍甘幼都無變形。

Tx chamber無抄足馬記,斜度好直。例如斜度係45度,推彈棍對正斜度中心位,有時好彩推到粒彈上去,
但粒彈就撞到推彈棍變形,日子耐左變形多左米炒飛機/jam彈。所以Tx越加越粗推彈棍,拖長飛機壽命補鑊,炒飛機時當自然損耗。

但支鎗已經唔算係一支mws系統,唔用得馬記匣,飛機唔順嘥氣,無哂馬記優點。
引用:
原帖由 gainax 於 3-4-2023 17:47 發表

馬記支mws飛機推彈棍出奇地比其他系統幼,但用落又唔覺易出問題,至少有人測試過原裝新槍不斷射唔見咁容易故障
我見2手N4二千頭都有咁平 ,如果原裝槍配原裝夾都會有上彈容易損耗問題,咁而家有冇方法自己搞返 ...

16 12
發新話題