32 123
發新話題

7.62款GBB求毒

老實講唔執著外型馬記Ak冇得輸,夾大氣化仲勁過mws,而家一街彈夾賣已經足夠落場
你玩V記/我們gbb,最尾你會發覺用左好多心機時間金錢去搞支槍,但原來都未必有馬記咁好打穩定,當然,執著外型款式馬記冇你都要玩其他廠,純粹功能上一支可靠好用既gbb,
馬記永遠首選,手痕改上黎無論內外只要有錢馬記都有排改算係缺點

引用:
原帖由 stevechau 於 24-4-2023 14:09 發表

so far我唔係好粗用常打既人, 買黎擺&屋企偶爾開幾槍係最多, 亦都係因為想有機會多D帶出去打, 所以短款係後座力以外需要考慮到既問題~
至於VFC要用好多心機時間金錢去維護就......
之前支2015版MK18買左好多 ...
如果唔係要7.62夾外觀,其實買返mws改外型係最正, 性能/射擊爽度/準度/氣化/穩定性都係no1
外觀多件到點玩都得,我覺得馬記支mws系統優秀到已經係gbbr天花板,只爭在你接唔接受到佢操作同內構造型玩具feel
主力落場都幾難唔搞支mws因太好用

引用:
原帖由 Andylee2023 於 24-4-2023 17:54 發表

純粹就咁睇樓主c兄您講既遊玩方向,應該v家同豬家比較合適合您。

尼兩家都有大量7.62比您選擇。
762gbbr落場其實唔係想像中美好,夾又重d又大隻d支槍通常都比m4重,落場性能上唔見得比m4夾明顯有優勢
但外型係新鮮既,玩開m4轉762夾係幾過癮  不過真係冇m4可以改到又輕短小又快頻仲要左右手雙邊掣咁好用
你叫我拎ak 417 scar咁重咁大支落場我投降 mp7/m4小巧輕便gbb先係落場最舒服

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-4-2023 08:43 發表
762匣的確係又大隻又重
身上彈量會少左
Double 556 匣袋裝到一隻762
417匣咁大隻唔知得唔得
間中轉玩762款係幾過癮,長槍762款好似sr25 psg1 m14仲有型,
如果體力頂得順都係型仔之選  之後仲有249 gbb,練定體能差唔多了
手持249派彈火力壓制,側身背一支762打遠距離,背脊整多支870打房,全方位冇弱點win9成

引用:
原帖由 stevechau 於 25-4-2023 10:07 發表

我接受到佢內構完全唔像真, 我都講過我玩槍(不論長短)一向都係求個殼像真&後座力, 之後就係拎落舒服/輕使, 再之後果D係後話~
馬記MWS我掂過幾支唔同玩家的, 老實講後座力一D都唔impressive, 比起V記G記都 ...
馬記mws原裝個後座力buffer太輕回彈又太快,搞到你未感受到全部後座力撞擊力量已經回左煲
優點就係rof超快同單發扣雞回膛反應一樣快,可以快速扣單發係有利射中人,缺點就係後座力唔同其他系統
但只要你改返加重buffer冇回彈個隻理論上變正常,
內部唔像真換取超強氣化同穩定性我會接受到,淨係後定mws已經完勝其他系統,佢精準度同射程又係最優秀
如果因為唔像真放棄咁多優點,你玩V記只會比佢小問題煩到你怕,到時我覺得會自動玩返馬記,因為我就係唔想再煩整槍先全面投入安心玩馬記

同埋內部像唔像真我覺得只係心理作用多於實際觀感影響,
我砌好所有gbbr非必要都唔會打開內部,除非有需要維修保養個陣,
得閒無聊走去成日拆得多槍支pin鬆左上下身會搖咪仲唔好feel,如果支槍冇問題又做乜要打開上下身?
落場個陣更加唔會理會內部真唔真,一個月都未必打開入面見到一次既話,咁內部真唔真己經冇咩意思,如果支野成日出問題要成日打開內部整,咁造型像真d係好feel既似玩真鐵,但你哋想成日整槍?  外部像真已經足夠,不如拎內部唔像真換取頂級性能穩定性,唔係意義仲大? 馬記mws夏天定冬天一樣射得爽快又精準穩定,V記個d gbbr氣温低少少rof已經變慢回膛吃力甚至後定失效,好似片入面既射擊體驗我覺得打得唔爽就算做到內部像真,但平時都睇唔到,咁係平時經常用到射擊樂趣性能重要,定執著睇唔到既內部像真重要?
https://m.youtube.com/watch?v=RKhjHeMOqoI&pp=ygUJVmZjIHhtMjc3

我就睇化左買支gbb返黎係爽玩,唔係用黎觀賞平時睇唔到既內部。。

引用:
原帖由 stevechau 於 26-4-2023 12:26 發表

所以馬記出417/SCAR GBB我咪唔使煩囉
我就係覺得佢後座力太輕手, 個感覺只係比佢自家次世代好D, 次世代我都覺得佢似震多過似後座力撞膊頭
但而家馬記無又想玩大後座力, 焗住玩其他系統, 呢個情況下討論 ...
馬記幾年先出一次大作gbb長槍,啱出ak冇耐暫時唔會有其他型號
Mws後座力我唔覺得輕,因為佢只係輕身膠buffer,V記同豬香港原裝槍已經係加重buffer所以你先覺馬記後座力細
你想加大後坐力買鋼buffer已經ok馬記氣化頂得順唔洗擔心, 只係太勁blowback零件實加速損耗自己衡量
我同有成日落場師兄吹過水,佢地話玩過咁多系統只有mws先滿足到佢哋,事實我都係自從玩過mws就對其他系統冇興趣
夏天rof20電槍咁快,冬天15度仲keep到爽清後定回膛反應快完全冇軟腳,後定超級可靠,精準射程遠,彈夾井插夾有鬆動完全冇影響把槍穩定性,我都挑剔唔到佢有咩設計唔掂地方,根本係一把接近電槍性能既gbb。。 係砌支貴同入面玩具唔真呢2樣可以挑剔
但我忍唔到手已經砌左4支mws系統大出血。。。

引用:
原帖由 stevechau 於 26-4-2023 12:28 發表

保養上, 我就係呢種人, 無厘頭好地地拆支槍做乜??
我連油都唔會落, 所有槍都係幾年打到越再算
得閒拎出黎dry fire幾槍happy好過啦, 拆槍呢D對我黎講費時失事既工作, 一拆就無心機玩
我覺得而家人人有支mws改到個個鬼死咁遠同準又快頻,拎支V記落場如果你唔改到mws咁好表現某程度係吃力不討好
時代變以前d gbbr氣化/穩定性/精準度有限,大家仲可以就住就住咁互射
而家馬記性能己經明顯超出以前gbb系統,改完仲更加變態,屈距離屈單發手速屈氣化唔係冇可能既事
輸人唔輸槍,老虎蟹都砌支mws落場我已經開始砌更

引用:
原帖由 stevechau 於 27-4-2023 09:28 發表

你兜咁大個圈, 實際上都仲係講緊MWS原裝力後座力細, V記G記果D原裝後座力更大之嘛
咁而家人地就係在意呢一點, 將呢一點擺左係前, 其餘既野根本就次要時, 馬記係無乜討論點~

都係果句, 我都知馬記原裝爽直遠, 我 ...
V記個d所謂原裝後坐力大過馬記,靠夏天硬彈弓谷大啖氣夾硬塞個加重buffer落把槍之嘛,咪搞到打爆呢樣又軟腳清夾
你哋玩過佢支417就知,大大力後座力但軟腳連發 問題係冇咁好氣化又要充大後座力降低運作效果你覺得係好事?
換個buffer加大後座力容咩易
https://m.youtube.com/watch?v=uGzUDF9NitY
https://m.youtube.com/watch?v=Ok ... WVsIGJ1ZmZlcg%3D%3D
人地馬記氣化強大可以應付加大後座力冇明顯影響運作,但平衡性黎講明顯唔加重buffer更耐用而且更慳氣性能更好更為實際
V記係自己氣化未做到有優勢仲去玩加重buffer,味永遠實用性唔夠好,你拆左V記加重buffer同馬記比你就知馬記後座力更好
每個系統都有支持者,但V記成日好多其其怪怪問題,有d唔知咩問題好似sr25ecc下身咁厚都斷開,明顯實用性不如而家主流馬記同g香港,得返內部像真用獨特槍款有吸引力,如果拎嚟落場,性能穩定性有局限就住玩真係好用?
中意像真咁冇計,預佢要比其他系統更多時間調整而且又唔夠人地把槍好用咁玩

引用:
原帖由 geoprotex 於 27-4-2023 17:22 發表
如果講到落場穩定是硬道理, 後座力細/結構失真/不兼容珍品等缺點都可無視, o甘直接玩返AEG都得啦, MWS係好系統但o吾係無敵
馬記外表都裝到基本珍野仲未滿足? 要去到V記上身又落到珍內部又珍,而家唔知係為玩裝到真件欣賞收藏定玩氣動玩具
V記所謂氣化/後座力只有夏天先咁熱先實現到正常運作,20度以下已經開始軟軟地腳氣化唔夠用就住打,人地馬記支野仲識飛作為玩具無論用黎玩樂同落場V記個水平點比? 唔明點解玩氣動長槍就要內部像真,內部唔像真幾時變成缺點?最多咪少左像真內部一個賣點

馬記手槍內部一樣失真一樣大把人搶鋼鋁kit砌,點解有ksz像真內部又唔玩又唔貴又全金屬幾抵  味就係佢比唔上馬記系統性能穩定性  
V記佢dm4其實又未算真係像真哂,唔係colt 造型hammer似三連發hammer,又唔係90度擊鎚豬香港反而係,mp5V2支煲又做到似玩具
即係又想像真但又要加d唔像真既野落去影響你追求像真造型,最尾性能穩定性同像真程度2頭唔到岸都唔係實用設計,
追求像真像改n版仲有問題未解決,唔知係唔係好事
唔怪之得馬記mws出左d副廠件多唔同牌子散砌一支mws都得誇張過當年wa系統熱潮,因為設計係乎合大眾要求唔再係以前問題多多像真內部gbb整多過玩

人地豬香港都係行像真內構,但人地冇盲目追求像真設計忽略運作上可靠性,會有為運作上改良結構達至又耐用又穩定,做到既像真又keep到良好性能,所以咪就算有mws仍然咁多人玩佢個系統,
無錯V記係可以裝到大量珍件,作為操作槍收藏品佢係最優異,但買架搖控車主要唔係用黎玩搖控車,而係當佢模型咁拆解玩操作,咁既設計味永遠唔會得到大眾讚同
你哋有玩過V記都知個系統有幾好用,我WA V記 大蛇 g香港 馬記系統都買過哂一直玩像真系統,冇偏幫邊個系統,而家只留返g香港同馬記,你哋中意玩唔夠穩定又唔夠好用系統成日整可以選擇其他

引用:
原帖由 stevechau 於 30-4-2023 16:50 發表

咁又點, V記原裝點搞, 到最後佢就係原裝出黎大後座力個MWS, 呢點對你無影響, 但對我今次揀槍係有直接分野/影響呢~
我唔理佢咩點充點玩係咪好事, 呢樣野你原裝MWS無就係無, 加大BUFFER?? 咁咪即係改, 咪即係V記 ...
如果你中過佢d無尼頭鍋氣肯定唔會再對佢有好大希望支持落去
搜尋一下佢每支型號有咩鍋氣先決定玩唔玩,我見過台仔支sr25ecc下身斷2節,呢度scar已經話左咩問題
417我冇搜尋師兄你可以睇下先

引用:
原帖由 stevechau 於 1-5-2023 18:52 發表

我就係已經SEARCH左好耐, 覺得資料唔夠多所以先開PO又問下呢幾年有無咩UPDATE, 尤其是SCAR之前比較冷, 417V2係無乜討論過的
V記鑊氣我比較好彩好少中, 又或者因為D槍其實我算好少落場, 可能一兩個月先輪流帶支 ...
V記V2既型號好大機會將來出V3,我覺得而家只有M4v3系統先叫開始穩定,只係M4系有更多好選擇嘛
417v2應該未改M4個隻撞針組,雖然唔係大影響,但佢出V3咁你V2就變唔上唔落,其實kvva都有出417只係冇人記得
而家呢啲特別款都係得V記有中意槍型你都係要玩佢,咁咪玩住先,玩到厭賣返出去都有人要既
而家2手勁多mp5,其實買2手平平地過手癮其實仲好,第時馬記出左scar 417(如有)再賣出去唔洗蝕咁多

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-5-2023 23:09 發表

V1 hop up座停左產
我自己諗過一留一枝417會係v2身 v1管Hop up
因為行到zparts管同guide hop up唔穩定
玩V記預左遲早要升級最新版,係最好成支買過新先最fit位新舊版互換件唔包fit位,佢d 416 M4版本多到
如果你之前買左貴一貴V2系統既cnc416身m16a1 m733身咁你係升級唔到V3撞針組,等於變冇得升級新野,
一係寄台灣比人整但唔包效果又要洗錢, 所以長遠玩一個系統我係唔會玩V記,性價比高主要用黎草槍係屋企間中玩下我先打算買佢 m16a1同mp5,落場仲諗V記除非你唔夠筆直又要指定款先要玩佢。。

引用:
原帖由 stevechau 於 2-5-2023 11:14 發表

唔知幾時V3啦, V記2015ver/V2玩完都覺得尚可既, 只係原裝計有馬記在前, 正路唔會諗開箱會好得過馬記吧~
好似我支2015ver.咁, V3出左一排我都仲因為KEEP得新淨算高價甩到手, 無話唔上唔落既, 果陣都諗住支槍放都 ...
咁你中意都係要玩佢支417,每個人原則唔同,你叫我明知佢未合心水夾硬玩佢而家dg36 mp5我就唔會了
又唔係冇其他gbb玩,除非超冷門uzi famas可能只有一間廠出熱愛人士冇得唔玩
Scar/ 417算熱門遲啲其他廠再出唔奇,等下冇死,我玩M4已經轉左幾個系統轉到怕,唔想浪費金錢時間精神玩住先心態遲下又轉會 ,wagp>vfz>豬香港>到而家馬記,行左幾多冤枉路成屋舊系統賣又唔係擺係度又唔想再玩 ,我相信仲有好多人屋企一堆舊系統係變成掛場槍,你哋係咁既情況再買新槍就會寧缺勿濫心態去簡

引用:
原帖由 stevechau 於 2-5-2023 11:23 發表

其實反而調返轉, 用緊舊版又無乜大礙既, 唔高要求可以唔好換V3住, 打到幾耐得幾耐
要寄過去台灣搞呢搞路, 倒不如直接買過支新V3來得乾手淨腳(前提係好似小弟之前咁諗, 唔想連匣都買過堆, 舊匣照上新槍)
但一 ...
舊版同新版穩定性同性能係有差異可能你唔覺,不過你接受到舊版水平其實冇必要追新版,
只係如果你有打算將來會賣出去,咁肯定襯未出新版之前放出去會賣到好價錢,將來出到V4或2023/24版
你仲手持V2更加無人津問除非大平賣,玩V記就係有呢個情況出現,永遠有新ver推冧舊版二手市場
我相信好多人唔玩個日都會放二手費時放屋企阻定,咁到時出到n版你要清出真係只有大平賣,有時唔係價錢問題,而係你辛苦改完支野成套冇人津問要大平賣先甩手,浪費左你一番心血唔好受姐

32 123
發新話題