發新話題

7.62款GBB求毒

7.62款GBB求毒

出左消費券個身有D痕, 又有D想改玩更大後座力, 想搵支大匣大後座力既款考慮做下功課入手玩下, 求各位師兄分享賜毒......
(基於小弟落場主要都係打CQB, 所以SR25/M110果類又長又有型既款式恐怕本次無緣)
考慮點係後座力>款式>輕便度(相對啦), 小弟排錯&DIY整槍能力接近零
而家諗緊......
1. VFC HK417
2. SCAR-H
3. AKX

1. HK417應該都係考慮VFC 12"管, KWA果支而家好似賣晒就無, 而且比起VFC好似更無小升級既備件考慮
HK417目前係最合眼緣果支, 但之前爬文好似話尾通問題, 所以尾托無得換款, 同埋HOPUP座果邊都無副廠升級~
爬文普遍都係比較舊既文章甚至係V1版既文, 如果有CHING分享近期V2使用心得/通病注意點就好

2. SCAR-H係一次係CQB場試玩過一支WE版LV.2而被其後座力種草成功既槍款黎
但買WE上到LV.2好似成本都唔低, 所以都有考慮VFC/Cybergun果支, 但個款好似冷門到文都唔多篇, 無法參考~
如果最近有CHING玩過呢個款既GBB, 請update一下小弟的無知

3. 近期新款Marui AKX, 其實小弟一向對AK款比較冷感, 但之前係FB等地方見人地改SLR骨短款又覺得幾順眼, 咁岩無耐之後Marui就出左款幾接近既款式, 咁就可以納入考慮
而呢支相比頭兩個選擇最大問題應該係比較貴......其次係暫時未知後座力能否媲美上面兩支出名後座力大既GBB assault rifle
副廠/改裝件呢支款我係最唔擔心的

各位CHING對呢幾個款有任何心得/意見, 請多多分享荼毒小弟, 等小弟比較/考慮清楚

引用:
原帖由 stevechau 於 19-4-2023 12:06 發表
出左消費券個身有D痕, 又有D想改玩更大後座力, 想搵支大匣大後座力既款考慮做下功課入手玩下, 求各位師兄分享賜毒......
(基於小弟落場主要都係打CQB, 所以SR25/M110果類又長又有型既款式恐怕本次無緣)
考慮點係後 ...
後座力個人覺得VFC SCAR H同 HK417都好勁
射個朋友把417會好操作過Scar H,個人覺得417後座力急過Scar
我有VFC SCAR H,落過幾次場幾好用,主要問題個Charging Handle一唔小心會夾手指
417 V2版我無所以不能評論
樓主都可以考慮 VFC SR25 ECC,後座力跟HK417一樣
傷亡報告又比較少,而且匣SR25同SCAR H共用。

417就只能用番 417匣

AKX or AKS-74U

引用:
原帖由 pmcoperator 於 19-4-2023 15:01 發表

後座力個人覺得VFC SCAR H同 HK417都好勁
射個朋友把417會好操作過Scar H,個人覺得417後座力急過Scar
我有VFC SCAR H,落過幾次場幾好用,主要問題個Charging Handle一唔小心會夾手指
417 V2版我無所以不能評 ...
我都覺得另一牌子既SCAR H後座力好勁......所以對VFC果支既預估都唔會好差~
但如果你咁講完, 我反而覺得417好似更吸引~
SR25唔係都有斷尾通問題?? 雖然一匣多用係一個有吸引力既POINT
其實SR25都好似好耐無乜人提過有咩大病了

引用:
原帖由 bennytsang16 於 19-4-2023 15:22 發表
AKX or AKS-74U
AK就只限AKX呢種潮款了, 因為我本身對AK系列真係比較無感
而且我到而家就咁睇下片都未目測到支AKX既後座力有好強既吸引力, 或者要再等開箱文形容下先可以再進一步荼毒到小弟

回覆 1# 的帖子

投v家scar一票,後座夠強,打得好響,較力飛機方便應付各種場(小弟同d fd打od多,需要大力d)

唔建議入“我們”,查過佢永遠有hopup座推前既問題下刪一千字…

要後座力,玩鋼身WE SVD
保證爽

引用:
原帖由 stevechau 於 19-4-2023 18:10 發表

我都覺得另一牌子既SCAR H後座力好勁......所以對VFC果支既預估都唔會好差~
但如果你咁講完, 我反而覺得417好似更吸引~
SR25唔係都有斷尾通問題?? 雖然一匣多用係一個有吸引力既POINT
其實SR25都好似好耐無乜 ...
SR25沙色版好似加強左斷尾通問題
WE真係唔好搞,無一枝無鑊氣
我以前都係貪平又追求後座力玩WE,整多過打,啲野又會鬆

其實你基本上都已經簡左HK417,你post上黎只係想Confirm一下HK417 V2無咩鑊氣
而So FAR 417V2係無咩鑊氣,我覺得樓主可以入417

引用:
原帖由 天翔翼 於 19-4-2023 19:15 發表
保證爽
玩過,個人覺得唔及VFC SCAR H勁

其實你唔介意COLD WAR款
VFC G3我個人覺得係GBB黎講後座力係最Violent

毒下你先

Vfc g3全鋼身抵玩既 但冇彈停止擊發個系統 有師兄話出力唔穩定
Vfc fal 都唔錯 拆左buffer仲正 但有爆身可能? 中身係鑄鋁
咁睇係g3抵玩d
Vfc m110可能我裝得多野 太重 後座力唔算勁
Vfc mk17槍輕 後座力勁
Mk20都係裝得野多重 感覺冇mk17咁勁
Vfc 417都唔錯既 但charging handle錯數好鬆
We Svd後座都勁
We m14 新槍一體式trigger box版可以一試 後座力都ok既 但長玩可能多野要換 唔太建議

附件

20-4-2023 08:01

20-4-2023 08:01

回覆 11# 的帖子

M14冇lv2都好難落場, 但係買得lv2又想俾多少少上lv3
如果搵到vfc鍛身sr25就真係唔好諗, 見到就買

引用:
原帖由 天翔翼 於 19-4-2023 19:15 發表
保證爽
SVD好型呀 但佢太長喇, 我連收納都成問題......仲話拎去打CQB咁折磨自己

引用:
原帖由 pmcoperator 於 19-4-2023 22:42 發表

SR25沙色版好似加強左斷尾通問題
WE真係唔好搞,無一枝無鑊氣
我以前都係貪平又追求後座力玩WE,整多過打,啲野又會鬆

其實你基本上都已經簡左HK417,你post上黎只係想Confirm一下HK417 V2無咩鑊氣
...
個款係偏好HK417先, 好多年前就反而係喜歡SR25多D~
SCAR係因為叫接觸過個款&睇落唔使點搞都接近到自己想要既野而納入考慮~
其實如果我之後想玩SR25/M110, 我知我係應該頭也不回揀SCAR H既~

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-4-2023 08:01 發表
毒下你先

Vfc g3全鋼身抵玩既 但冇彈停止擊發個系統 有師兄話出力唔穩定
Vfc fal 都唔錯 拆左buffer仲正 但有爆身可能? 中身係鑄鋁
咁睇係g3抵玩d
Vfc m110可能我裝得多野 太重 後座力唔算勁
Vfc mk17槍輕 後 ...
正呀ching!!!
就係想要多D呢D分享
以前曾經好鍾意M14木托版, 但同SVD一樣, 覺得搞完太重&太貴就不了了之~
而家係諗住拎呢D大牛龜入CQB玩果陣自HIGH下, 所以除左MK17/417之類比較短槍管之外, 我就未有考慮其他長管款住(雖然真係型到爆)
其實如果我買MK17, 我真係好似ching你果支咁, 然後裝支LPVO(maybe replica tango 6)就算
417都仲可能稍稍沙色化~
以CHING你既經驗, MK17定係417既後座力比較大/吸引??
而CHING你支MK17有無預過咩頭痛問題??

發新話題