發新話題

7.62款GBB求毒

引用:
原帖由 stevechau 於 25-4-2023 10:07 發表

我接受到佢內構完全唔像真, 我都講過我玩槍(不論長短)一向都係求個殼像真&後座力, 之後就係拎落舒服/輕使, 再之後果D係後話~
馬記MWS我掂過幾支唔同玩家的, 老實講後座力一D都唔impressive, 比起V記G記都 ...
馬記mws原裝個後座力buffer太輕回彈又太快,搞到你未感受到全部後座力撞擊力量已經回左煲
優點就係rof超快同單發扣雞回膛反應一樣快,可以快速扣單發係有利射中人,缺點就係後座力唔同其他系統
但只要你改返加重buffer冇回彈個隻理論上變正常,
內部唔像真換取超強氣化同穩定性我會接受到,淨係後定mws已經完勝其他系統,佢精準度同射程又係最優秀
如果因為唔像真放棄咁多優點,你玩V記只會比佢小問題煩到你怕,到時我覺得會自動玩返馬記,因為我就係唔想再煩整槍先全面投入安心玩馬記

同埋內部像唔像真我覺得只係心理作用多於實際觀感影響,
我砌好所有gbbr非必要都唔會打開內部,除非有需要維修保養個陣,
得閒無聊走去成日拆得多槍支pin鬆左上下身會搖咪仲唔好feel,如果支槍冇問題又做乜要打開上下身?
落場個陣更加唔會理會內部真唔真,一個月都未必打開入面見到一次既話,咁內部真唔真己經冇咩意思,如果支野成日出問題要成日打開內部整,咁造型像真d係好feel既似玩真鐵,但你哋想成日整槍?  外部像真已經足夠,不如拎內部唔像真換取頂級性能穩定性,唔係意義仲大? 馬記mws夏天定冬天一樣射得爽快又精準穩定,V記個d gbbr氣温低少少rof已經變慢回膛吃力甚至後定失效,好似片入面既射擊體驗我覺得打得唔爽就算做到內部像真,但平時都睇唔到,咁係平時經常用到射擊樂趣性能重要,定執著睇唔到既內部像真重要?
https://m.youtube.com/watch?v=RKhjHeMOqoI&pp=ygUJVmZjIHhtMjc3

我就睇化左買支gbb返黎係爽玩,唔係用黎觀賞平時睇唔到既內部。。

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-4-2023 23:35 發表

我諗真鐵好多都係前重後輕
條管都有返咁上下鋼水
Scar就要裝返個棍仔/handstop
有時前幾重好自覺會
其實只要唔係玩m4基本上玩其他ar系統都會。
係,只要裝返棍仔同無需要就唔好裝咁多燈、燈盒之類東東,再習慣下其實ok

引用:
原帖由 stevechau 於 25-4-2023 10:07 發表

我接受到佢內構完全唔像真, 我都講過我玩槍(不論長短)一向都係求個殼像真&後座力, 之後就係拎落舒服/輕使, 再之後果D係後話~
馬記MWS我掂過幾支唔同玩家的, 老實講後座力一D都唔impressive, 比起V記G記都 ...
聽落樓主同小弟我對外型要求都好相似。
所以我m4血統直接玩aeg,mk16骨想加咩就加咩。

然後後來就想尋求比較傾向操作玩味感重既玩具槍(7.62槍型大多都比較特別,行程大後座大)

左思右想又唔想買一眾dmr(重量係一個問題,長度係更重要問題,想要一把比較偏向可以立姿射擊方便一d既槍型,而唔係一味只可以落腳架既槍型)

So,最後選中scar,然後私心因為日後想玩dmr買個上身kit就得,一槍兩玩

So,最後選中scar,然後私心因為日後想玩dmr買個上身kit就得,一槍兩玩

o甘,直接買支mk20先會好好多,因為MK20單買upper / 尾托係比買成支MK20, 係好o吾抵

引用:
原帖由 NCP013 於 26-4-2023 02:56 發表

o甘,直接買支mk20先會好好多,因為MK20單買upper / 尾托係比買成支MK20, 係好o吾抵
我見到出kit差d想衝 但見太貴
等多等出成槍, 我再收左人地kit換出黎既mk17 upper
但scar裝拆比較煩, 換埋mk17成槍

mk20出單發下身, mk17出180度selector下身 同出埋mk16 scar l就好了

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-4-2023 05:43 發表

我見到出kit差d想衝 但見太貴
等多等出成槍, 我再收左人地kit換出黎既mk17 upper
但scar裝拆比較煩, 換埋mk17成槍

mk20出單發下身, mk17出180度selector下身 同出埋mk16 scar l就好了
我發覺一變金屬Stock啲Recoil即刻無咁明顯
我發現要膠Stock先會有Feel

引用:
原帖由 NCP013 於 26-4-2023 02:56 發表

Ya,後來見set kit慳貴,所以最終要變dmr
既話,諗住搵條handguard加長算。

引用:
原帖由 pmcoperator 於 25-4-2023 13:38 發表

我想講417同M110K後座力差唔多,可以話一樣
前節重唔重我就無咩留意
如果你話有,我相信所有現代魚骨AR係都有呢個問題
除非你話M16膠護木或者Mlok護木就可能會平衡啲
thanks comment
應該用20mm骨都會有呢個問題, 越長越明顯

引用:
原帖由 gainax 於 25-4-2023 23:47 發表

馬記mws原裝個後座力buffer太輕回彈又太快,搞到你未感受到全部後座力撞擊力量已經回左煲
優點就係rof超快同單發扣雞回膛反應一樣快,可以快速扣單發係有利射中人,缺點就係後座力唔同其他系統
但只要你改返加重 ...
所以馬記出417/SCAR GBB我咪唔使煩囉
我就係覺得佢後座力太輕手, 個感覺只係比佢自家次世代好D, 次世代我都覺得佢似震多過似後座力撞膊頭
但而家馬記無又想玩大後座力, 焗住玩其他系統, 呢個情況下討論馬記其實意義不大~
就好似你想玩MP5 GBB, 馬記唔出你就無得玩一樣~

引用:
原帖由 gainax 於 26-4-2023 00:15 發表
同埋內部像唔像真我覺得只係心理作用多於實際觀感影響,
我砌好所有gbbr非必要都唔會打開內部,除非有需要維修保養個陣,
得閒無聊走去成日拆得多槍支pin鬆左上下身會搖咪仲唔好feel,如果支槍冇問題又做乜要打開上 ...
保養上, 我就係呢種人, 無厘頭好地地拆支槍做乜??
我連油都唔會落, 所有槍都係幾年打到越再算
得閒拎出黎dry fire幾槍happy好過啦, 拆槍呢D對我黎講費時失事既工作, 一拆就無心機玩

引用:
原帖由 Andylee2023 於 26-4-2023 02:20 發表

聽落樓主同小弟我對外型要求都好相似。
所以我m4血統直接玩aeg,mk16骨想加咩就加咩。

然後後來就想尋求比較傾向操作玩味感重既玩具槍(7.62槍型大多都比較特別,行程大後座大)

左思右想又唔想買一眾dmr(重 ...
我地有fd做喇

你講既就係我想玩既野, 我又唔玩得太重身既槍, 入CQB為方便又唔玩得長rifle仲想企定定托得住支槍黎射
所以最後先揀淨呢兩支上黎搵經驗求comment

比7.62槍chok過個頭, 真係會好難忘的

係呢, 想請教下CHING, 417隻匣可以改到入30飛, SCAR果隻可以入到幾多, 係咪都係廿零飛但無得搞??

引用:

可以平價換成組上身, 係我當日考慮VFC既重點原因之一, 玩玩下MK18夠滿意既, 咪買多套MK12打outdoor囉
好在暫時對417/SCAR無咁既想法, 12-14"barrel對我黎講已經好長

引用:
原帖由 stevechau 於 26-4-2023 12:33 發表

我地有fd做喇

你講既就係我想玩既野, 我又唔玩得太重身既槍, 入CQB為方便又唔玩得長rifle仲想企定定托得住支槍黎射
所以最後先揀淨呢兩支上黎搵經驗求comment

比7.62槍chok過個頭, 真係 ...
我都係玩過fd枝we scar先全面中毒。
仲有想講,有時聲音既回饋感比我地想像中大,好似玩自己個枝vfc scar同fd枝豬記ak d金屬bolt撞到噹噹聲清脆係好爽。

雖然認真講mws一樣可以加重回瞠彈簧換鋁/鋼bolt之類模擬返尼個質感,但以小弟認知從來馬路仙都係玩性能同唔改世一。

仲未講額外買一堆野又一堆錢……

回返c兄您提問,佢隻匣官方寫可入到30,但通常我入到27,28就頂肺(我都唔會夾硬再入,費時壞),我有4隻都一樣。

其實一節game唔亂派膠加上副武手槍基本夠用,但彈匣體積同重量就無得搞,只能“食得咸魚抵得渴”。

引用:
原帖由 Andylee2023 於 26-4-2023 15:00 發表

我都係玩過fd枝we scar先全面中毒。
仲有想講,有時聲音既回饋感比我地想像中大,好似玩自己個枝vfc scar同fd枝豬記ak d金屬bolt撞到噹噹聲清脆係好爽。

雖然認真講mws一樣可以加重回瞠彈簧換鋁/鋼bolt之類模擬 ...
聲音、後座都係玩槍好重要既味精黎, 反而打得準唔準我又唔至於好在乎, 落場果陣唔太離譜就可以開心地玩
講真, 係屋企dry fire都係玩味精, 邊入得彈玩丫
唔入彈咁打得幾準都無意義的

D匣入到廿幾飛, 一槍3匣落場加埋手槍其實點都夠派, 真係打得晒最多咪嗌死

發新話題