發新話題

7.62款GBB求毒

引用:
原帖由 stevechau 於 26-4-2023 12:35 發表

可以平價換成組上身, 係我當日考慮VFC既重點原因之一, 玩玩下MK18夠滿意既, 咪買多套MK12打outdoor囉
好在暫時對417/SCAR無咁既想法, 12-14"barrel對我黎講已經好長
我枝scar h就換左tonic仿後期13 inch果套駁管kit
係差枝fn suppressor 好似叫LT801/802咁

引用:
原帖由 stevechau 於 26-4-2023 12:26 發表

所以馬記出417/SCAR GBB我咪唔使煩囉
我就係覺得佢後座力太輕手, 個感覺只係比佢自家次世代好D, 次世代我都覺得佢似震多過似後座力撞膊頭
但而家馬記無又想玩大後座力, 焗住玩其他系統, 呢個情況下討論 ...
馬記幾年先出一次大作gbb長槍,啱出ak冇耐暫時唔會有其他型號
Mws後座力我唔覺得輕,因為佢只係輕身膠buffer,V記同豬香港原裝槍已經係加重buffer所以你先覺馬記後座力細
你想加大後坐力買鋼buffer已經ok馬記氣化頂得順唔洗擔心, 只係太勁blowback零件實加速損耗自己衡量
我同有成日落場師兄吹過水,佢地話玩過咁多系統只有mws先滿足到佢哋,事實我都係自從玩過mws就對其他系統冇興趣
夏天rof20電槍咁快,冬天15度仲keep到爽清後定回膛反應快完全冇軟腳,後定超級可靠,精準射程遠,彈夾井插夾有鬆動完全冇影響把槍穩定性,我都挑剔唔到佢有咩設計唔掂地方,根本係一把接近電槍性能既gbb。。 係砌支貴同入面玩具唔真呢2樣可以挑剔
但我忍唔到手已經砌左4支mws系統大出血。。。

引用:
原帖由 stevechau 於 26-4-2023 12:28 發表

保養上, 我就係呢種人, 無厘頭好地地拆支槍做乜??
我連油都唔會落, 所有槍都係幾年打到越再算
得閒拎出黎dry fire幾槍happy好過啦, 拆槍呢D對我黎講費時失事既工作, 一拆就無心機玩
我覺得而家人人有支mws改到個個鬼死咁遠同準又快頻,拎支V記落場如果你唔改到mws咁好表現某程度係吃力不討好
時代變以前d gbbr氣化/穩定性/精準度有限,大家仲可以就住就住咁互射
而家馬記性能己經明顯超出以前gbb系統,改完仲更加變態,屈距離屈單發手速屈氣化唔係冇可能既事
輸人唔輸槍,老虎蟹都砌支mws落場我已經開始砌更

引用:
原帖由 gainax 於 26-4-2023 23:31 發表

馬記幾年先出一次大作gbb長槍,啱出ak冇耐暫時唔會有其他型號
Mws後座力我唔覺得輕,因為佢只係輕身膠buffer,V記同豬香港原裝槍已經係加重buffer所以你先覺馬記後座力細
你想加大後坐力買鋼buffe ...
你兜咁大個圈, 實際上都仲係講緊MWS原裝力後座力細, V記G記果D原裝後座力更大之嘛
咁而家人地就係在意呢一點, 將呢一點擺左係前, 其餘既野根本就次要時, 馬記係無乜討論點~

都係果句, 我都知馬記原裝爽直遠, 我都叫新手想玩GBB就入MWS, 甚至毒到用V記既改買MWS, 你覺得我會唔知馬記有咩優點咩??
但而家呢個POST既重點係......我要既野馬記無, 就好似你一路周圍呻馬記唔出MP5 GBB你就無得玩要死等爛等一樣
你唔覺得原裝MWS後座力細, 我打完我覺得係不足係缺點係問題喎, 改?? 人地原裝呢樣做得好, 做乜要改??
要搞咁多野, 我一起手就買另一款本身就大後座力唔好??

當初我拎住支V記都想轉會MWS, 襯住佢又出RATTLER KIT, 點知一睇搞兩支返黎已經成皮野, 仲未計我自己係零DIY能力既人
改呢個字, 對我黎講係缺點黎, 只係我接受到一勞永逸, 所以V記G記定MWS我都接受到~

引用:
原帖由 gainax 於 26-4-2023 23:41 發表

我覺得而家人人有支mws改到個個鬼死咁遠同準又快頻,拎支V記落場如果你唔改到mws咁好表現某程度係吃力不討好
時代變以前d gbbr氣化/穩定性/精準度有限,大家仲可以就住就住咁互射
而家馬記性能己經明顯超出以前g ...
咁又點啫, 以前落場拎住支唔夠人多彈又唔夠人成條意粉咁打既快頻又唔係未試過, 要打都係要打ga啦
無MWS咁準就吃力不討好?? i dont care
我落場係玩自己支槍既feeling先, 滿足感係先於打得準打得死對方
落得場既都係自己圍內FD, 我又唔會想打親人地既
而且爽直遠順25米內指邊打邊, 好多年前我自己既G5 & MK18都試到過ga喇, 我要既係唔同既野~
如果我唔係求後座力, MWS原裝果種比次世代稍多既後座力, 我老早就買左支次世代返黎做後備槍啦, 問題係連5.56既V記G記後座力都滿足唔到我丫嘛~

可能未來有一日, 我重返5.56 AR果陣我都大機會買MWS, 前提係佢既MK18&RATTLER加埋要夠平, 大約係V記價啦, 咁我就會入手
但而家我想玩既FEELING, SORRY, MWS你講到D優點再好都係完全唔對提
MWS準喎......我要後座力呀
MWS直喎遠喎......我要後座力呀
MWS冬天10度8度爽清喎......都話我要後座力囉
MWS......星爺話齋"你識唔識中文ga啫", 我要後座力呀, redwolf條片話齋"I can kiss my wisdom teeth goodbye"果隻後座力呀

"MWS出左支原裝無敵後座力, 吊打所有GBBR, 唔止智慧齒呀, 你成排門牙都震得甩添呀
支槍太大後座力ga唔襟ga, 太大後座力連馬記一貫準直遠既優點都無左一半喎"
咁又唔同講法, name it!! 我即刻上網睇片爬文做功課再落去槍街買!!
但而家MWS無呢支槍嘛, 對不對??

我地既情況就係, 我就係度好似阿木係咁講"我要GTR", 你就好似佢老豆咁係咁推架"BENZ+隻勞"比我做咩啫, 都唔對題~

今次我要既野前提係我支槍可以係一般大眾心中既"唔夠準"ga, 佢full auto後座力大得黎清到槍、唔會好易壞、20米入晒A4紙就夠ga喇

至於V記, 佢呢幾年既質素我唔會無視佢, 我會覺得MWS都唔似初出果陣咁對果陣既V記G記有咁大優勢
但我要玩AR的話, 我會自行衡量邊個牌子比較適合, 因為我對槍既像真/爽直遠等因素, 未有G兄你對槍咁mean

如果講到落場穩定是硬道理, 後座力細/結構失真/不兼容珍品等缺點都可無視, o甘直接玩返AEG都得啦, MWS係好系統但o吾係無敵

其實各有各需求姐,Gainex兄追求系統穩定
stevechau兄追求後座力

咁咁多位師兄都俾左唔少意見你,Stevechau你簡好邊枝未﹖

回覆 82# 的帖子

我應該會揀417秤先, 除非當日去到現場417無貨而SCAR H有, 又或者SCAR H突然減價再平一截
等我回回氣(岩岩買完部微投, 部電話又似乎要換), 搜索埋淨低想要/換既417外觀件, 應該都差唔多入手了~

小更新: 可能晏D再係FB D谷問下台灣槍友有無D咩要注意/其他毒

引用:
原帖由 stevechau 於 27-4-2023 09:28 發表

你兜咁大個圈, 實際上都仲係講緊MWS原裝力後座力細, V記G記果D原裝後座力更大之嘛
咁而家人地就係在意呢一點, 將呢一點擺左係前, 其餘既野根本就次要時, 馬記係無乜討論點~

都係果句, 我都知馬記原裝爽直遠, 我 ...
V記個d所謂原裝後坐力大過馬記,靠夏天硬彈弓谷大啖氣夾硬塞個加重buffer落把槍之嘛,咪搞到打爆呢樣又軟腳清夾
你哋玩過佢支417就知,大大力後座力但軟腳連發 問題係冇咁好氣化又要充大後座力降低運作效果你覺得係好事?
換個buffer加大後座力容咩易
https://m.youtube.com/watch?v=uGzUDF9NitY
https://m.youtube.com/watch?v=Ok ... WVsIGJ1ZmZlcg%3D%3D
人地馬記氣化強大可以應付加大後座力冇明顯影響運作,但平衡性黎講明顯唔加重buffer更耐用而且更慳氣性能更好更為實際
V記係自己氣化未做到有優勢仲去玩加重buffer,味永遠實用性唔夠好,你拆左V記加重buffer同馬記比你就知馬記後座力更好
每個系統都有支持者,但V記成日好多其其怪怪問題,有d唔知咩問題好似sr25ecc下身咁厚都斷開,明顯實用性不如而家主流馬記同g香港,得返內部像真用獨特槍款有吸引力,如果拎嚟落場,性能穩定性有局限就住玩真係好用?
中意像真咁冇計,預佢要比其他系統更多時間調整而且又唔夠人地把槍好用咁玩

引用:
原帖由 geoprotex 於 27-4-2023 17:22 發表
如果講到落場穩定是硬道理, 後座力細/結構失真/不兼容珍品等缺點都可無視, o甘直接玩返AEG都得啦, MWS係好系統但o吾係無敵
馬記外表都裝到基本珍野仲未滿足? 要去到V記上身又落到珍內部又珍,而家唔知係為玩裝到真件欣賞收藏定玩氣動玩具
V記所謂氣化/後座力只有夏天先咁熱先實現到正常運作,20度以下已經開始軟軟地腳氣化唔夠用就住打,人地馬記支野仲識飛作為玩具無論用黎玩樂同落場V記個水平點比? 唔明點解玩氣動長槍就要內部像真,內部唔像真幾時變成缺點?最多咪少左像真內部一個賣點

馬記手槍內部一樣失真一樣大把人搶鋼鋁kit砌,點解有ksz像真內部又唔玩又唔貴又全金屬幾抵  味就係佢比唔上馬記系統性能穩定性  
V記佢dm4其實又未算真係像真哂,唔係colt 造型hammer似三連發hammer,又唔係90度擊鎚豬香港反而係,mp5V2支煲又做到似玩具
即係又想像真但又要加d唔像真既野落去影響你追求像真造型,最尾性能穩定性同像真程度2頭唔到岸都唔係實用設計,
追求像真像改n版仲有問題未解決,唔知係唔係好事
唔怪之得馬記mws出左d副廠件多唔同牌子散砌一支mws都得誇張過當年wa系統熱潮,因為設計係乎合大眾要求唔再係以前問題多多像真內部gbb整多過玩

人地豬香港都係行像真內構,但人地冇盲目追求像真設計忽略運作上可靠性,會有為運作上改良結構達至又耐用又穩定,做到既像真又keep到良好性能,所以咪就算有mws仍然咁多人玩佢個系統,
無錯V記係可以裝到大量珍件,作為操作槍收藏品佢係最優異,但買架搖控車主要唔係用黎玩搖控車,而係當佢模型咁拆解玩操作,咁既設計味永遠唔會得到大眾讚同
你哋有玩過V記都知個系統有幾好用,我WA V記 大蛇 g香港 馬記系統都買過哂一直玩像真系統,冇偏幫邊個系統,而家只留返g香港同馬記,你哋中意玩唔夠穩定又唔夠好用系統成日整可以選擇其他

唔知樓主買咗未,vfc,改多過打,參考用...

引用:
原帖由 gainax 於 28-4-2023 20:39 發表

V記個d所謂原裝後坐力大過馬記,靠夏天硬彈弓谷大啖氣夾硬塞個加重buffer落把槍之嘛,咪搞到打爆呢樣又軟腳清夾
你哋玩過佢支417就知,大大力後座力但軟腳連發 問題係冇咁好氣化又要充大後座力降低運作效 ...
咁又點, V記原裝點搞, 到最後佢就係原裝出黎大後座力個MWS, 呢點對你無影響, 但對我今次揀槍係有直接分野/影響呢~
我唔理佢咩點充點玩係咪好事, 呢樣野你原裝MWS無就係無, 加大BUFFER?? 咁咪即係改, 咪即係V記條老路, 只係由原廠改變自己改之嘛

你大段覆完都仲係正面講緊其實MWS唔搞係無可能有V記原裝咁大後座力, 你只係想反向證明V記拆返D加重件就會變左馬記後座好D~
但呢個比拼下, 我點解要咁做?? 而家一開箱咩都唔好搞, 叉氣入彈原裝打落去, 你就係講緊MWS不如V記(仲要我唔拎762款比, 連556款都仲有商椎餘地)

我唔使理像真, 呢樣野我同你一樣, 我係唔會拆開支槍欣賞佢入面點像真法, I don't care
原裝個殼夠靚夠真就得ga喇, 咁為求穩定MWS係556 AR入面真係無敵的, 但MWS到而家都無762讓人可以追求到原裝就比MWS 556款更大既後座力, 我想課金比馬記都無款可課, that's the point

好唔好用?? 我對槍無咁MEAN, 佢後座力夠大之後, 大多考慮執執管膠去到合格方向, 落到場對住你, 打中你一粒定係3粒, 你都係要死我都係對打中呢回事一樣滿足感
但果3發CHOK CHOK CHOK之感對我黎講就係有更然不同的享受&選擇, 我就是那種願意為換取大後座力而減少準度既人
so MWS?? FXXK off this time, 好多佢既優點係小弟是次選擇入面都係不被重視的
都係果句, 你跳槽左去馬記之後感受到既優點, 我一早已經係唔同槍款之間感受過, 我已經beyond左你呢方面, 去左唔同既階段要唔同既野, 你重視果D優點我已經唔再重視
例如我唔使支槍超準, 20米少少散咁打晒入A4紙, 玩FEEL計我收晒貨唔會再提升ga喇
耐用度?? 打爛再算啦, 玩具黎je又唔係搵食架生......
性能唔夠MWS穩定就=就住玩?? perhaps, 對你黎講係, 但對我黎講無咁大考慮點, 基本上我可以停留係連射清晒匣後定到就合格至高分既位置, 對槍無咁MEAN我個人玩得開心D, 銀包都輕鬆得多~

學你話齋, 每個系統都有支持者, 我今次唔係為左支持邊個系統而課金買果個系統
而係我知道我要既野, 其他系統同樣原裝計會provide得比你支持既系統多而矣
也許將來我重回556款AR, 我都好大機會如前述所言頭也不回地揀MWS, 反正我都唔會點改, 原裝走天涯都係一件樂事
但如今你努力向我所SELL既賣點都仲係對唔返我一開始就想要既野, 我要APPLE你係咁同我講ORANGE, 到我他日轉食ORANGE再算啦

引用:
原帖由 keroppi 於 30-4-2023 13:54 發表
唔知樓主買咗未,vfc,改多過打,參考用...

https://lh3.googleusercontent.co ... hFFW8Zk0pIMbTpLVUP_ ...
我就係想要呢D
如果我最後買417就係想大約搞到咁, 只係骨我會用原廠骨+沙色骨片, 紅點+3倍轉用LPVO, 前面可能加SILENCER TRACER再搵個尼龍套笠住條野
就好似下面條片個韓國人咁

https://youtu.be/9mDdiXfiDD4
https://youtu.be/H21YEdPwcLQ

說實話, 我都係偶爾望到呢個韓國玩家拎住支417落場都叫打到下, 先勾起之前試玩SCAR H果下入晒腦既後座力既回憶, 變得身痕想試~
雖然人地係韓國秋冬玩都會面對溫度太低而爆氣等問題......

不過講時講, 改多過打係因為支槍真係多問題而壞, 定係只係儲件換而少玩??
我係台灣果邊FB社群問過, 竟然8成以上都係揀SCAR而非417

btw, 原裝尾通上416A5呢隻尾托係咪直上ga??

引用:
原帖由 gainax 於 28-4-2023 21:17 發表

馬記外表都裝到基本珍野仲未滿足? 要去到V記上身又落到珍內部又珍,而家唔知係為玩裝到真件欣賞收藏定玩氣動玩具
V記所謂氣化/後座力只有夏天先咁熱先實現到正常運作,20度以下已經開始軟軟地腳氣化唔夠用就住 ...
咁你入黎一個MWS根本無出過既款PO想表達D乜?? 定係MWS有出762款而大家都唔知要你落力推銷??
的確係同一款殼底下, 不似真但穩定&耐用性更高既救家會係更佳選擇, 但始終而家MWS係呢個領域無代表喎

EVEN我玩手槍都有揀類馬記系統, 但佢自己無法出原廠金身導致我無辦法直接買馬記, 咁無辦法喎
呢D野你無就係無

其實人地既質疑都係MAKE SENSE的, 如果只求系統穩定, 咁你留係AEG世界唔係仲簡單咩??
就算追求要有D後座力, 咁都有次世代啦, 冬天你MWS一匣打唔打到300飛唔腳軟呀?? 使乜追GBB呢??
你都係等其他玩家對556款AR有想法有需求果陣先再入去大肆宣揚吧~

引用:
原帖由 stevechau 於 2023-4-30 17:06 發表

不過講時講, 改多過打係因為支槍真係多問題而壞, 定係只係儲件換而少玩??
我係台灣果邊FB社群問過, 竟然8成以上都係揀SCAR而非417

btw, 原裝尾通上416A5呢隻尾托係咪直上ga??[/url]
改多過打... 417 班加西 V1,咁多年嚟:

Hop Up 難 set,抄高 (ML 管,Autobot 70 膠,0.36 彈...)
上身 斷 後耳仔
Charging Handle 爛 Latch

鏡由 LPVO 轉 elcan 再轉 eotech + 放大鏡 (出瞳位問題)

416A5 尾托 用唔到,因 417 buffer tube 較粗。

發新話題