56 1234
發新話題

7.62款GBB求毒

7.62款GBB求毒

出左消費券個身有D痕, 又有D想改玩更大後座力, 想搵支大匣大後座力既款考慮做下功課入手玩下, 求各位師兄分享賜毒......
(基於小弟落場主要都係打CQB, 所以SR25/M110果類又長又有型既款式恐怕本次無緣)
考慮點係後座力>款式>輕便度(相對啦), 小弟排錯&DIY整槍能力接近零
而家諗緊......
1. VFC HK417
2. SCAR-H
3. AKX

1. HK417應該都係考慮VFC 12"管, KWA果支而家好似賣晒就無, 而且比起VFC好似更無小升級既備件考慮
HK417目前係最合眼緣果支, 但之前爬文好似話尾通問題, 所以尾托無得換款, 同埋HOPUP座果邊都無副廠升級~
爬文普遍都係比較舊既文章甚至係V1版既文, 如果有CHING分享近期V2使用心得/通病注意點就好

2. SCAR-H係一次係CQB場試玩過一支WE版LV.2而被其後座力種草成功既槍款黎
但買WE上到LV.2好似成本都唔低, 所以都有考慮VFC/Cybergun果支, 但個款好似冷門到文都唔多篇, 無法參考~
如果最近有CHING玩過呢個款既GBB, 請update一下小弟的無知

3. 近期新款Marui AKX, 其實小弟一向對AK款比較冷感, 但之前係FB等地方見人地改SLR骨短款又覺得幾順眼, 咁岩無耐之後Marui就出左款幾接近既款式, 咁就可以納入考慮
而呢支相比頭兩個選擇最大問題應該係比較貴......其次係暫時未知後座力能否媲美上面兩支出名後座力大既GBB assault rifle
副廠/改裝件呢支款我係最唔擔心的

各位CHING對呢幾個款有任何心得/意見, 請多多分享荼毒小弟, 等小弟比較/考慮清楚

引用:
原帖由 pmcoperator 於 19-4-2023 15:01 發表

後座力個人覺得VFC SCAR H同 HK417都好勁
射個朋友把417會好操作過Scar H,個人覺得417後座力急過Scar
我有VFC SCAR H,落過幾次場幾好用,主要問題個Charging Handle一唔小心會夾手指
417 V2版我無所以不能評 ...
我都覺得另一牌子既SCAR H後座力好勁......所以對VFC果支既預估都唔會好差~
但如果你咁講完, 我反而覺得417好似更吸引~
SR25唔係都有斷尾通問題?? 雖然一匣多用係一個有吸引力既POINT
其實SR25都好似好耐無乜人提過有咩大病了

引用:
原帖由 bennytsang16 於 19-4-2023 15:22 發表
AKX or AKS-74U
AK就只限AKX呢種潮款了, 因為我本身對AK系列真係比較無感
而且我到而家就咁睇下片都未目測到支AKX既後座力有好強既吸引力, 或者要再等開箱文形容下先可以再進一步荼毒到小弟

引用:
原帖由 天翔翼 於 19-4-2023 19:15 發表
要後座力,玩鋼身WE SVD
保證爽
SVD好型呀 但佢太長喇, 我連收納都成問題......仲話拎去打CQB咁折磨自己

引用:
原帖由 pmcoperator 於 19-4-2023 22:42 發表

SR25沙色版好似加強左斷尾通問題
WE真係唔好搞,無一枝無鑊氣
我以前都係貪平又追求後座力玩WE,整多過打,啲野又會鬆

其實你基本上都已經簡左HK417,你post上黎只係想Confirm一下HK417 V2無咩鑊氣
...
個款係偏好HK417先, 好多年前就反而係喜歡SR25多D~
SCAR係因為叫接觸過個款&睇落唔使點搞都接近到自己想要既野而納入考慮~
其實如果我之後想玩SR25/M110, 我知我係應該頭也不回揀SCAR H既~

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-4-2023 08:01 發表
毒下你先

Vfc g3全鋼身抵玩既 但冇彈停止擊發個系統 有師兄話出力唔穩定
Vfc fal 都唔錯 拆左buffer仲正 但有爆身可能? 中身係鑄鋁
咁睇係g3抵玩d
Vfc m110可能我裝得多野 太重 後座力唔算勁
Vfc mk17槍輕 後 ...
正呀ching!!!
就係想要多D呢D分享
以前曾經好鍾意M14木托版, 但同SVD一樣, 覺得搞完太重&太貴就不了了之~
而家係諗住拎呢D大牛龜入CQB玩果陣自HIGH下, 所以除左MK17/417之類比較短槍管之外, 我就未有考慮其他長管款住(雖然真係型到爆)
其實如果我買MK17, 我真係好似ching你果支咁, 然後裝支LPVO(maybe replica tango 6)就算
417都仲可能稍稍沙色化~
以CHING你既經驗, MK17定係417既後座力比較大/吸引??
而CHING你支MK17有無預過咩頭痛問題??

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-4-2023 09:34 發表

417短暫擁有過v1
依家買應該都v2啦 但v2個guide hop up靠條長膠條去比壓力set hop up
你睇下個結構就明 個hop up可能唔穩定
Vfc scar就相對簡單d 係要上返緊d螺絲 特別係近托果幾口
因為鬆左再打槍身螺絲窿會擴 ...
其實GuideHop系統我明佢既原理點玩, 亦都明有機會打打下鬆
就算睇返台灣D片都見佢地後來玩AR V3之類都係要再DIY少少先好D, 不過我諗有大後座力在前, 我可能會願意有所忍讓......反正我都唔係打得準, 可能震鬆HOPUP都唔多覺

咦咪住, M110K?!
我就係最想有人突破我條盲腸, 等我可以多D野揀諗, 等我search下圖自毒一翻, 睇下最終會唔會轉呔先

AK款我真係無感, G3就硬係覺得唔長唔好睇(細個睇"紫雨風暴"周華健好似

引用:
原帖由 pmcoperator 於 20-4-2023 15:35 發表

其實m110k 咪 SR25 ECC既沙色版囉
呢一水好似加強左尾通
剛剛睇緊圖&SPEC, 應該就係ching你講既野
長度就大約係16"管既槍黎, 但以前試過拎M4A1長度入CQB都覺得有D辛苦......
考慮埋呢點, SR25應該係備選, 多數都係Scar-H & HK417之間決一支出黎多

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-4-2023 18:06 發表

香港既cqb係幾細既
最細枝可能係mk17 cqc

110k準確d講應該係爆下身近尾通?
我自己就唔用原廠粒buffer 因為有師兄話過真係會爆尾通
我會用ghk 7075輕buffer
110k 即係sr25ecc咁上下野

我揀可能會mk17 仲 ...
嗯嗯, 110K正正就係爆你講果度

之前出槍街睇實物, ScarH&417長度都係伯仲之間
而家慢慢變左ScarH佔先, 除左日後彈匣通用性之外, 仲有就係我睇左好多片都發現ScarH成個行程even就殷清晒匣都比417輕快好多
可能近幾年417改左V2好似無之前V1咁多新片睇到, 而Scar-H唔少片都集中係近兩年, 但就咁目測既後座力又爭唔遠

引用:
原帖由 Andylee2023 於 21-4-2023 15:44 發表

投v記scar一票,優:後座強,打好響,原裝有較力飛機。
缺:用樓主選單中選手黎講偏重,全原裝出氣少不穩,如果要穩要執執。

同埋真係唔好入w記scar,有個打耐左hopup座、前截向前移既死症,就算加固改左都只 ...
thanks for the vote

槍身偏重我覺得還好, 果陣我試玩既係WE果支, 上晒紅點+3X之後托住玩一陣都勉強可以接受, 我諗VFC果支重量都係咁上下~
煩就煩在睇SPEC, 417竟然比SCAR H再輕多10%, 唔計鏡抆邊3KG, 單就輕便度可能稍好一點~

WE我就唔諗ga喇, 佢既GBBR除左匣錢平之外, 野野都要玩升LV, 唔貼合我想性價比高既想法~

引用:
原帖由 gainax 於 21-4-2023 16:17 發表
老實講唔執著外型馬記Ak冇得輸,夾大氣化仲勁過mws,而家一街彈夾賣已經足夠落場
你玩V記/我們gbb,最尾你會發覺用左好多心機時間金錢去搞支槍,但原來都未必有馬記咁好打穩定,當然,執著外型款式馬記冇你都要玩其 ...
so far我唔係好粗用常打既人, 買黎擺&屋企偶爾開幾槍係最多, 亦都係因為想有機會多D帶出去打, 所以短款係後座力以外需要考慮到既問題~
至於VFC要用好多心機時間金錢去維護就......
之前支2015版MK18買左好多年, 又拎過落場打, 早幾個月都仲靚靚仔仔精神放售左比下家, 一切睇操得佢幾狠吧~

如果而家馬記有小弟心儀既款, 我就唔使煩添, 玩MP5又係咁, 玩scar-h/417都係咁諗~
反正我就唔好改槍既(唔止唔好,直頭係厭惡拆槍), 最多都係換管&膠, 然後搞細力for落場fun, 其他內件未打壞就一定唔會掂, 淨低既都係簡單+下外觀件就收手~

引用:
原帖由 Andylee2023 於 24-4-2023 17:54 發表

純粹就咁睇樓主c兄您講既遊玩方向,應該v家同豬家比較合適合您。

尼兩家都有大量7.62比您選擇。
其實恐怕得返V記添, G記既7.62款都係AK, 但我對AK真係麻麻地, 唔想掂~

引用:
原帖由 pmcoperator 於 24-4-2023 18:01 發表
買Scar H啦
等日你想玩M110K,唔駛重新買匣
而且仲多左隻匣用
或者掉番轉買左M110K先
thanks for the vote
Scar對我黎講好似簡單D(少D野想玩), 呢方面係心目中係有D秤先既~

引用:
原帖由 gainax 於 25-4-2023 00:33 發表

如果唔係要7.62夾外觀,其實買返mws改外型係最正, 性能/射擊爽度/準度/氣化/穩定性都係no1
外觀多件到點玩都得,我覺得馬記支mws系統優秀到已經係gbbr天花板,只爭在你接唔接受到佢操作同內構造型玩具feel
主力 ...
我接受到佢內構完全唔像真, 我都講過我玩槍(不論長短)一向都係求個殼像真&後座力, 之後就係拎落舒服/輕使, 再之後果D係後話~
馬記MWS我掂過幾支唔同玩家的, 老實講後座力一D都唔impressive, 比起V記G記都不風別值得一提, 更唔講呢樣野想向7.62款比後座力~
當我落場係可以一支GHK G5/VFC MK12015 ver.)搞到順順地就接受到&覺得佢地後座力唔錯時......
MWS既優點除左穩定真係暫時無咩會說服到我買入, 除非他日佢一次過出晒MK18&rattler原裝, 咁我就可能會一次過入手兩支馬記玩~

而以我既玩法要玩5.56款, 我可能都係會買返GHK G5玩過, 再唔係就係VFC V3既槍......
MWS係我玩緊5.56款果陣有流過口水, 但又真係唔覺得原裝個後座力會令我想轉會, 得既當日我仲有支VFC MK18果陣就轉左會啦~

引用:
原帖由 gainax 於 25-4-2023 00:43 發表

762gbbr落場其實唔係想像中美好,夾又重d又大隻d支槍通常都比m4重,落場性能上唔見得比m4夾明顯有優勢
但外型係新鮮既,玩開m4轉762夾係幾過癮  不過真係冇m4可以改到又輕短小又快頻仲要左右手雙邊掣咁好用
你 ...
呢句真, 7.62落場真係唔夠輕便, SCAR H/417已經係比較折中方案, 但始終原生都仲係重, 本來就同我玩既方向唔同~
我都可能會因為咁, 買完落過三兩次場之後就無愛放售都唔奇(我之前有支A1A Raptor就係咁放左)

56 1234
發新話題